Przepis na ten sernik zboczyłam na blogu niebo na talerzu . Miałam i tak na weekend robić jakieś ciasto, więc skorzystałam z przepisu i zrobiłam. Moje ciasto wyszło troszkę jaśniejsze, bo okazało się, że ciemne kakao okazało się nie takie ciemne jak powinno być. Mimo tego ciasto jest pyszne i nie jest wcale trudne w przygotowaniu. Robimy dwa ciasta, które(...)przed pieczeniem łączymy. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na trzy blaty i gotujemy ser. Przekładamy, robimy polewę i gotowe. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki ciasto ciemne: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki typ 450 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto jasne: 6 białek
kruche babeczkimalinowy bez cukru (można użyć śmietankowego lub waniliowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta) 5 + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200g gotowego sera na sernik (zmielony twaróg) 500g rabarbaru 200g truskawek (można zastąpić rabarbarem) Przygotujemy rabarbar: 1. Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki. Przełożyć do miski, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić(...)wlać 300ml mleka, dodać 5 łyżek cukru, cukier z prawdziwą wanilią i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. 3. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń, mieszając, przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą
Mała CukierenkaCzas radości, spokoju, odprężenia. Przy suto zastawionym stole spotkamy się z bliskimi, zapomnimy na moment o problemach dnia codziennego, odpoczniemy od polityki i wiadomości napływających ze świata. Baby, mazurki, sernika, pasztety, pieczyste, no i rybka. Śledzik być musi. U mnie w wersji sałatkowej, podany w wydrążonych ziemniakach. Palce lizać! Ten od SEKO jak dla mnie jest numerem jeden(...)filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi SEKO 15 ziemniaków dużych 1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków kroimy w całości. Jabłko drobno siekamy, cebulę kroimy w małe piórka, drobno siekamy szczypiorek. Filety osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wszystko
Z Majeczką w kuchniZiemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano(...)korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży. Składniki na duży bochenek: 450 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g gotowanych ziemniaków 40 g drożdży 200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oleju Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobienia miksera, co czyni moją pracę jeszcze szybszą. Do zrobienia kształtnych muffinek obowiązkowo potrzebuję formy do pieczenia! Dziś przedstawiam Wam wrażenia z testu formy ze sklepu Przyjemne gotowanie . Otrzymana forma ma wymiary 26x35x3 cm i idealnie nadaje się do upieczenia 12 babeczek. Producent zapewnia, że forma posiada powłokę antyadhezyjną, która uniemożliwia przywieraniu ciasta, ale ja jednak wolę tego nie sprawdzać(...)papierowe papilotki. Babeczki wyglądają w nich o wiele ładniej. Forma łatwo się czyści i myje. Oprócz słodkich babeczek możemy przygotować w niej także paszteciki, wytrawne muffiny, a także mini serniki i wiele innych wypieków. Oczywiście przy zakupie otrzymujemy samą formę bez zaprezentowanych na zdjęciach papilotek. Ja formę przetestowałam podczas przygotowywania muffinek na Piknik Smakoszy. Jak widać na zdjęciach
Pasja Smakupamiętam jeszcze to piekłam na Święta Wielkiejnocy. Więc pół roku temu. Jakoś nie było okazji bo częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki : Ciasto : * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : * 10 dag masła * kg sera twarogowego * 4 jajka * szklanka cukru Przygotowanie : Rozpuścić masło z cukrami , dodać wodę i kakao. Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do formy nasmarowanej margaryną oraz
Magiczne Życie Martydłużej zachęcać?:) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, ale efekt jest wspaniały... Według mnie to jeden z najlepszych serników czekoladowych jakie jadłam... Nie musicie obawiać się, ze będzie za słodki, dodatek malin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na spód ciasteczkowy: 220 g pełnoziarnistych ciastek Digestive(...)ciasteczkowym do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Czekoladę gorzką i mleczną połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Uważaj, żeby do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostygnięcia. Mascarpone przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. Bardzo powoli
Słodko-Słony Świat Ilonywarto wcześniej zrobić sobie plan i działać według niego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść. Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar(...)pojemniku, aby były świeże i mięciutkie. Przygotowywanie takich pierniczków to świetna zabaw, polecam zrobić je z najmłodszymi. Smacznego! Artykuł Świąteczne, pachnące pierniczki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto różowa pychotka Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto różowa pychotka. Nazwę wymyśliła moja córeczka, która uwielbia różowy kolor Połączenie kruchego ciasta
Słodkie okruszkiLato za pasem, znów niebawem będzie można cieszyć się świeżymi, leśnymi owocami, dlatego postanowiłam wyczyścić lodówkę z resztek zapasów mrożonych owoców i zrobić male co nieco
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoim zamrażalniku uchowało się jeszcze trochę truskawek, a że niebawem będą świeże postanowiłam je czym prędzej zużyć. Szukając inspiracji trafiłam na stronę smakalajzyt.pl gdzie znalazłam przepis na klasyczny sernik na zimno z truskawkami , jednak ja postanowiłam trochę bardziej pokombinować. Zobaczcie sami co wymyśliłam. Dodam tylko, że na kawałeczek tego serniczka mogą sobie pozwolić Ci co dbają o linię(...)twarogu mielonego 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody Jajka ubijam z cukrem na puch i dodaję obie mąki. Mleko zagotowuję, a do gotującego wlewam masę jajeczną i cały czas mieszając, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzoną masę ucieram dodając po łyżce twaróg, a na koniec wlewam żelatynę. Masę budyniową wykładam na ostudzony spód i odstawiam do lodówki
Cynamonowe szczęścieOjeeee, tego mi było trzeba. Naoglądałam się dzisiaj jakichś karpatek i innych serników na zimno. Wiadomo, że się nie będę zabierała za tego typu cuda, więc skończyło się na kaszy i mleku. Ojeeee. Chciałam jeszcze dodać banana, ale oczywiście wyszedł parę dni temu. Pycha! Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego lub więcej 1 łyżeczka(...)kakao naturalnego parę orzechów ziemnych (opcjonalnie) (przepis na 2 porcje) Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego kakao i cukier, mieszamy. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę i mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości (potrwa to około 3 minut). Kaszę posypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi, można wcześniej je chwilę podprażyć. Artykuł Kasza manna z kakao pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovystarta z całej pomarańczy 3 gwiazdki anyżu Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Do garnka zestrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu(...)przykryciem. Przed samym podaniem włożyć zanurzoną w oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc. Podawać np. z puree z marchwi i karmelizowaną cebulą. Sernik na zimno z pomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego
Ugotowane pozamiataneSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki(...)tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość
Szalona Kuchnia Ewelinysernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe(...)śmietany 36% – 1 cukier waniliowy – 1,5 łyżki żelatyny wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Jeśli samodzielnie robisz kajmak wstaw puszkę mleka do garnka z wodą i gotuj min 2,5 h, a następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy. Formę wielkości 20 x 30 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie
nietylkopasta.plłyżka oleju Ciecierzycę namaczamy przez noc w wodzie (co najmniej przez 4 godziny). Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odlewamy wodę po gotowaniu. Do jeszcze mokrej cieciorki dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy(...)minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy z piekarnika z sosem tysiąca wysp Frytki z piekarnika Wegański malinowy „sernik” bez sera Biszkoptowa zebra Szybka i prosta szarlotka Dietetyczne trufle
Dieta bez mlekapomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki(...)cukru Wykonanie : Cytryny i pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką. Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte, gotujemy na małym ogniu około 17 minut. Następnie wykładamy je na durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy
Sama słodycz i szczypta chiliroku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę(...)czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki (na 2 słoiki o pojemności ok. 600 ml): 5 brzoskwiń połówka cytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis znalazłam tu . Pyszna jaglanka, wystarczy dodać sok z cytryny aby uzyskać smak sernika. Do tego lekko podgrzane owoce - mogą być zimne, może być sos owocowy, konfitura, co tylko Wam przyjdzie do głowy! :) Składniki (4 porcje) pół szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców(...)każdą porcję Kaszę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalać mlekiem, dodać wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać sok z połowy cytryny i dokładnie zblendować. Gotową jaglankę wyłożyć do miseczek, podawać z owocami, syropem, konfiturą. Smacznego
coolinarnypodjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej(...)następnie skórkę wyparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część albedo (biała część skórki). Pokroić skórkę na paski. Paski wrzucić do wody (zalać wodą) i gotować przez 10 minut. Po 10 minutach odlać wodę. Do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić wodą (tak, by w sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego
Mania WypiekaniaŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)jestem pewna czy na kimś może zrobić to wrażenie, ale jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami
wcinaj toSerniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta(...)łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną
Tradycyjna Kuchnia