Forma silikonowa 25x25 cm, 3 pojemniki po serkach (mąż do pracy wygodnie zabierze), na dno pokruszyć połowę ciastek maślanych i skropić paroma łyżkami galaretki (ciastka pokruszone skropione galaretka nie będą sypkie przy krojeniu), do lodówki schować. Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem
W Mojej Kuchni Lubiębiszkoptu od formy. Biszkopt podzielić na 3 blaty. Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, śmietanę zmiksować z serkiem na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać kawę, wymieszać. Nasączenie: 1/2 szklanki ajerkoniaku lub wódki (jeżeli(...)jajek 225 gr cukru drobnego 225 gr mąki pszennej tortowej 75 gr kakao 60 gr rozpuszczonego masła przestudzonego 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 - 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki ajerkoniaku lub wódki (jeżeli ma być mniej słodki to wódki, bardziej słodki to ajerkoniak
moj przepis nasię w ustach :) Składniki na spód: 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką 100 g obranych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek (M) 1 żółtko 200 g białej czekolady 80 ml śmietanki kremowej 30% Crème brûlée: 420 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki(...)maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym. Do tego sernika wyjątkowo nie polecam serka z wiaderka. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodać mąkę
Świat Ciastakakao. I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu. Składniki (na 3-4 porcje): 12 podłużnych biszkoptów 2 duże jajka 250g sera mascarpone 3 łyżki cukru 100ml mocnej kawy 20ml amaretto 2 łyżki kakao Zagotować pół litra
Obiad gotowynożem do chleba (takim z piłką). Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, serek zmiksować, do momentu aż stanie się miękki i troszkę puszysty, dodać kawę, zmiksować, dodać cukier puder, zmiksować(...)drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki, na czas przygotowywania truskawek. Truskawki opłukać, odszypułkować, przekroić na pół, jeżeli są bardzo duże to na więcej części. Podzielić na 3 części po ok 400 gr. Nasączenie: 1/2 szklanki wódki lub rumu 1/4 szklanki kawy instant
moj przepis nakakaowymi herbatnikami. Idealne dla łasuchów. Składniki: 300g kakaowych herbatników (mogą być maślane) 250ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki nutelli 100g orzechowych wafelków 400g masy kajmakowej 100g siekanych orzechów laskowych kakao do oprószenia ciasta Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpne. Ubijamy razem dosyć długo, do momentu aż masa będzie gęsta i jednolita. Dodajemy mleko
Słodki Zakąteklubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe dekoracje Wykonanie ciasta: Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej . Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę
Mania Wypiekaniajajko - 100 ml ciepłej wody - szczypta soli farsz - 100 g pierników katarzynek - 250 g mascarpone - 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki zagniatamy, następnie wałkujemy i wycinamy koła. Pierniki blendujemy na okruszki i łączymy z serkiem oraz cukrem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy a następnie gotujemy pierogi w osolonej wodzie
Zainspirowana w kuchniZapraszam na pyszny włoski deser w mojej odsłonie. Zamiast mascarpone wykorzystałam ricottę a zamiast kakao dałam czekoladę. Lubię tak czasem sobie trochę poeksperymentować i zachęcam Was do tego. Można wtedy odkryć smaki które zapamiętamy na długo. Składniki: 250 g serka ricotta 20 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 całe jajko+ 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru
słodkie i nie tylko historie kulinarnezaprezentowania moje tegoroczne pyszności z truskawkami w roli głównej. 250 g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć
Kolorowa kuchnia Elkiwiaderka) 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 cukier wanilinowy (16g) drobina olejku pomarańczowego lub startej skórki z pomarańczy jajko 50g białej czekolady owoce do dekoracji (u mnie Formę na muffinki wypełnić papilotkami (12 szt.). Ciasteczka siekamy i przekładamy do papilotek. Twaróg mielimy, dodajemy serek, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, skórkę pomarańczową(...)niecałą minutę ;). Wierzch serniczków smarujemy czekoladą i układamy na nią pokrojone owoce. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: biała czekolada , borówka amerykańska , brzoskwinia , budyń śmietankowy , cukier , granat , kiwi , mascarpone , mini serniczki , omiomiom , oreo , ricotta , skórka pomarańczowa
Mam apetyt na ...już ugotowany dajemy do wystudzenia i czekamy aż będzie zimny . Zimny budyń ucieramy z mascarpone i dodajemy cukier waniliowy ,ja dodałam dodatkowo żurawinę. A teraz kolejność układania: blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a potem układamy biszkopty. Na to wylewamy gotową masę budyniową już utartą z serkiem. Na to wykładamy biszkopty, a potem wylewamy już gotową zastygnięta galaretkę czerwoną. Dajemy
Moje Wyrobyjajek 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 op serka mascaropne 3 galaretk i truskawkow e dodatkowo 25 0 g truskawek Przygotowanie : Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. białka ubijamy na sztywno(...)przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygł. w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- 2 galaretki przygotowujemy w połow ie ilości wody, studzimy i mieszamy z serk iem mascarpone truska wki kroimy na mmnie jsze kaw ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty
Luźna Kuchniawypieki Beaty ,dziękuję :) Składniki 300 g ciasteczek (u mnie markizy) około 100-150 g mascarpone około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella) około 250 g czekolady do polania (mogą być różne) różne posypki, siekane orzechy Przygotowanie; Ciasteczka zmiksuj. Dodaj do nich po trochu serka i nutelli - zagnieć, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodaj więcej serka
Swojskie jedzonkoPomidorki koktajlowe z miętą i ciecierzycą z odrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza
GRUBY WAŁEK