sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom, a mnie duma rozpierała.Od tego czasu zrobiłam sporo różnych tortów, brzydszych i ładniejszych, mniej(...)cukru600 ml białego wina90 g miodunasączenie:100 ml syropu z gotowania gruszeksok z 1 cytrynykrem karmelowy:950 ml śmietany kremówki (38%)155 g cukru1 łyżka wody1 łyżka masła400 g serka kremowego3 listki żelatynyna wierzch:150 ml śmietany kremówki15 g płatków z orzechów laskowychNajpierw przygotować biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać, wymieszać z orzechami.Białka ubić na sztywno, pod koniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońca. Kiedyś byłam większą tradycjonalistką, ponieważ naleśniki musiały mieć formę klasyczną. Koniecznie musiały być przygotowane z pszennej mąki z dodatkiem cukru i smażone na oleju. Z dodatków wybierałam przeważnie serek Mój ulubiony oraz domowe powidła, najchętniej jabłkowe. Nic więcej do szczęście nie było mi potrzebne. Dziś lubię eksperymentować. Tradycyjne naleśniki coraz chętniej zastępuje wersją eksperymentalną. I tak dziś przedstawiam Państwu(...)patelni. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Następnie wylej na nią niewielką ilość ciasta i smaż ok. 1 minuty. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie dziś z mascarpone i domową konfiturą z żurawiny. Smacznego Artykuł Czerwone naleśniki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnijajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej krem: 1 mango duże 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascaropne nasączenie: 1/2 szklanki wody przegotowanej 1 cytryna 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g extra konfitury z truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny(...)Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie: Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej. Galaretka truskawkowa: Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby
wesoła kuchniałyżki cukru 15 dag masła 82% 1 budyń śmietankowy 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Skórka otarta z 1 pomarańczy Krem śmietanowy: 35o ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania Przygotowanie ciasta: Ciasto marchewkowe: Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy(...)temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto. Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonśrednicy 16 cm) Biszkopt - 2 puszki czerwonej fasoli - 2 duże banany - 3 jajka - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Masa - 250 g serka ricotty/twarogowego - 2 łyżki jogurtu greckiego (gdy nasz ser nie jest zbyt gęsty jogurt można pominąć) - 2 - 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 1- 2 łyżki kakao Polewa(...)masy robimy dekoracje. Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne. Smaczne go! Weronika
Health-Fit-Lifepieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie formy ułożyłam solone krakersy. Niektóre ułożyłam dubeltowo, ale nie jest to konieczne. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam do niego serek waniliowy i zblendowałam je razem na jednolitą masę. Jeśli użyjecie sera z wiaderka wystarczy wymieszać łyżką. Mój ser był tylko jakby jednokrotnie zmielony i miał małe grudki, więc zdecydowałam się(...)/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik
Waniliowe Improwizacjeopcjonalnie cynamon do posypania jabłek opcjonalnie: marcepan (70-80 g), dżem, rodzynki lub żurawina, orzechy Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtko oraz serek homogenizowany i krótko zagniatamy jednolite ciasto (można też po prostu wszystkie składniki wymieszać pulsacyjnie w malakserze). Otrzymaną kulę z ciasta dzielimy na dwie części i wkładamy na 30 minut(...)jabłecznik wystygnie, posypujemy go cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest w dniu pieczenia (polecam podawać na ciepło!) – na drugi dzień ciasto traci kruchość. Zobacz także: Truskawkowa tarta z mascarpone - doskonała Pisałam już, że mam dwa ulubione desery truskawkowe. Pierws... Tarta limonkowa Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią... Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) Tarta bananowa
Poezja smakuzimno, przygotowany z trzykrotnie zmielonego twarogu. Muszę przyznać, że sernik jest rewelacyjny i dawno nie jadłam tak dobrego sernika na zimno, czułam się zupełnie jakbym jadła sernik z mascarpone. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz banalny i całkiem szybki, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na zastygnięcie masy serowej i galaretki. Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach, myślę że najlepiej(...)pieczenia bądź folią spożywczą, położyć biszkopt bądź poukładać dowolną ilość biszkoptów i wylać na nie masę serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce i zalać tężejącą, schłodzoną galaretką. Po raz drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją
Przepysznik - BLW i nie tylkoidealnie się kroi (bez kruszenia). 3. Makowiec japoński , czyli ciasto bez spodu. Szybkie i proste do przygotowania. 4. Ciasto marchewkowe - puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. 5. Makową panienka , czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. 6. Sernik(...)słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 13. Tort bezowy przełożony kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. 14. Brownie nadziane malinami. Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem
UgotowaćOd dłuższego czasu "kręciłam" się koło tego sernika, przyglądałam recepturom w internecie, aż w końcu postanowiłam trochę pokombinować, upiec go i sama przekonać się, czy rzeczywiście
Słodko-Słony Świat Ilonyopis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert i żurawiną 8. Pierś(...)cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa krem z pieczarek 12. Tortilla szpinakowa 13. Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 14. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Czerwona Porzeczkabardziej literacko. Potem wystąpił kucharz z zacięciem na hipstera oraz Pan Kokos w postaci lodów. Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ(...)polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich
ladykitchentext_align="center" header_text_color="#000000" body_text_align="center" body_text_color="#000000" border_width_all="1px" box_shadow_style="preset2"] Przepis na sernik za zimno z serków homogenizowanych, do którego przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Jest pyszny i niskokaloryczny, więc nawet będąc na diecie można sobie pozwolić na kawałek. [/et_pb_blurb][et_pb_blurb _builder_version="3.0.96" title(...)text_color="#000000" body_text_align="center" body_text_color="#000000" border_width_all="1px" box_shadow_style="preset2"] Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. [/et_pb_blurb][et_pb_blurb _builder_version="3.0.96" title="Sernik Na Zimno Z Melonem (210 Kcal)" url="/2015/10/sernik-na-zimno-z-melonem-210-kcal/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2015/10/sernik_melon.jpg
e-PrzepisyKulinarnejestem ogromną fanką sushi, ale dotąd najczęściej wybierałam knajpki z naleśnikami. To było widać w moich późniejszych poczynaniach w kuchni - naleśniki na słodko, zapiekane pod beszamelem, z owocami, z mascarpone, z dżemem. Każda kolejna wizyta w restauracji kończyła się kolejnym eksperymentem w kuchni. Pomyśl, co Ty lubisz jadać na mieście i spraw, by przyrządzenie tego w domu nie było już(...)zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki rosołowe wypełnione tłuszczem palmowym i solą, a stanowią bazę wielu dań, które przyrządzam serek naturalny - Vitello z Biedronki Absolutny must have! Ten serek jest cudowny i nadaje się do zagęszczania sosów, do deserów, do placków, naleśników, na kanapki i wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże
Cooking Monsterjuż jest nieźle. Zróbcie sobie mały Paryż we własnym domu! składniki: beza: 8 białek 440 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego krem: 1 serek maskarpone (250 g) 250 ml śmietanki 36% 1/2 szklanki amaretto 3 łyżki cukru O bezie napisano już wszystko. Robiliśmy ją milion razy i zawsze wychodziła inaczej. Korzystaliśmy ze wszystkich przepisów(...)się kruszyć, być lekko zarumieniona, nie ma co płakać, że nie przypomina tych paryskich. Beza stygnie, a Wy robicie krem. Ubijacie śmietanę, dodajecie po łyżce cukru, potem po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec cieniutką strużką wlewacie amaretto. Ubijacie jeszcze chwilę i wykładacie 2/3 kremu na bezę. Na krem kładziecie drugą bezę i znowu krem. Posypujecie owocami granatu
GRUBY WAŁEK