serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:364/428)

Waniliowy sernik na zimno na czekoladowo-owsianym spodzie 242

serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :)Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny!Polecam!Spód*: * płatki owsiane- 300g* masło- 100g* czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką)* kakao- 1 łyżkaSernik:* kremówka- 200ml* mascarpone

Kraina Miodem Płynąca
Pavlova w pucharkach i zmagań z szydełkiem ciąg dalszy 103

Pavlova w pucharkach, składniki na 4 porcje: Bezy: 2 białka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki cukru Pozostałe: 200ml śmietanki 100g mascarpone owoce do dekoracji Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z mąką i sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze(...)nagrzanego do 150 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Czas pieczenia zależy od wiekości- ja piekłam swoje ok. 50 minut. Śmietankę ubijamy. Dodajemy serek, gdy będzie już ubita i mieszamy. Wkładamy do pucharków na zmianę bezy, krem, owoce. Gotowe

Wrzosowa Polana
Kulinarnie w Zakopanem 75

pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe   Bardzo smacznie nakarmiono nas również w Karczmie Regionalnej Przy Młynie . To miejsce staramy się odwiedzać za każdym razem podczas pobytu w Zakopanem. Kwaśnica, tradycyjna góralska na wędzonym żeberku(...)Poza szlakiem kulinarnym były też szlak zakupowy Wizyta na straganach pod Gubałówką to nasz punkt obowiązkowy! Kapcie, rękawiczki, szaliczki, czapeczki, drewniane różności, dywaniki i inne cudeńka… No i serki góralskie! Bez serków to nawet nie mamy po co do domu wracać Oczywiście ze słoiczkiem żurawiny błotnej. Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka

Tajemnice Smaku
Ciasto marchewkowe z makiem 100

oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 500g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dok(...)małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w  lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Szpinak – właściwości lecznicze 250

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 454

mojprzepisna.pl | Tort serowo-śmietankowy z truskawkami Torcik z wykorzystaniem serka twarogowego (u mnie z wiaderka Piątnica, śmietany i dużej ilości truskawek, do tego lekko kakaowy biszkopt nasączony cytrynowym rumem. Myślę, że obok tego tortu ciężko będzie Wam przejść obojętnie, nam było bardzo ciężko. Przepis na biszkopt mój autorski, przepis na krem pochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy(...)mężem, że tort jest świetny, kremowy, ale nie za tłusty, lżejszy niż torty, które robiłam do tej pory na bazie mascarpone i kremówki. Składniki na tortownicę 20 cm o wysokości około 8 cm, lub tortownicę 23 cm o wysokości około 6 cm: Biszkopt przygotowany zgodnie z tym przepisem: 6 jajek (u mnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki

moj przepis na
Rolada dyniowa 148

dyni 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli krem:  1 szkl śmietany30% 200 g mascarpone 2 łyżki cukr pudru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy puree i ekstrakt waniliowym. Składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól(...)piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Upieczone przekładamy na ścierkę i zwijamy,czekamy aż ostygnie. krem: Miksujemy śmietanę z cukrem, a następnie serkiem i skórką otartą z cytryny. Krem przekładamy na ostudzone ciasto i zwijamy w rulon

Bon appetit mon amie
biało czerwona kostka malinowa 436

Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej  małe opakowanie malin  małe opakowanie śmietanki min 30 % opakowanie mascarpone (250 g) 300 g jogurtu naturalnego  2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia  na dnie wyłożyć herbatniki galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)odstawić do wystudzenia  jak już galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać  dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać masę śmietankową wylać na galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na min 2-3 h (można spokojnie

Gotowanie z pasją
biało czerwona kostka malinowa 154

Wystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej  małe opakowanie malin  małe opakowanie śmietanki min 30 % opakowanie mascarpone (250 g) 300 g jogurtu naturalnego  2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia  na dnie wyłożyć herbatniki galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)odstawić do wystudzenia  jak już galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać  dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać masę śmietankową wylać na galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na min 2-3 h (można spokojnie

Gotowanie z pasją
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 144

Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy

Wrzosowa Polana
Tiramisu made by MP. 303

trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny.  Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie:Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm  papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo(...)przygotowanej  mieszaninie i układamy na dnie tortownicy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy skorupki.  Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy serek i dokładnie wszystko razem ucieramy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie mieszając z masą serowo- żółtkową.Biszkopty pokrywamy połową kremu i posypujemy kakao. Znów układamy warstwę namoczonych biszkoptów

Malinowe Pocałunki
Edbery i szokoladowy iberaszung (Truskawki i czekoladowa niespodzianka) 130

cukru pudru     Edbery umyjcie i łobiercie. [15] Rozpuśćcie szokolada w jaki [16] misce na gorku [17] z wrzōntkym. [18] Ubijcie śmiytōnka, dejcie tam pod koniec cuker puder, mascarpone i porzōndnie wymiyszejcie. [19] Teraz wlyjcie [20] tam ta rozpuszczōno szokolada, trocha pomiksujcie i fertich. [21] Mogecie [22] ta kryjma dać na dōł, a na to edbery, abo i nojprzōd(...)długi [2] najbardziej [3] jeść [4] o nim [5] upiec jakieś [6] strzelić, zrobić sobie [7] będę pisał [8] krem [9] kiełbasy [10] co potrzeba [11] przynajmniej kilogram [12] serek [13] śmietany [14] łyżka [15] obierzcie [16] jakiejś [17] albo garnku [18] wrzątkiem [19] porządnie wymieszajcie [20] wlejcie [21] gotowe [22] możecie [23] najpierw [24] ułóżcie [25] niespodzianka

Chop w kuchni
Makaron z cukinią 120

Dziś mam dla Was przepis na makaron cukinią ;-) 120 g mascarpone 120g jogurtu naturalnego 10 sztuk pomidora suszonego mała cukinia 2 cebulki dymki garść pietruszki makaron pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i dzielimy na cienkie paski obieraczką.  Pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy ( używamy do smażenia tylko zalewy z pomidorów(...)dorzucamy cukinię.  Cebule dusimy w osobnym garnku, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem.  Dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy.  W miseczce mieszamy ze sobą serek i jogurt,   dodajemy do warzyw.  Mieszamy i doprawiamy po raz kolejny. Nakładamy porcje makaronu i oblewamy sosem.  Smacznego

Cukier&Puder
tort z naleśników 140

smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: powidło lub dżem owoce, dowolne cukier(...)mieszamy żółtka oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek miksujemy i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie: Jeden naleśnik smarujemy powidłem lub dżemem zwijamy w rulon, tniemy na kawałki, które użyjemy do dekoracji. Na talerzu lub paterze kładziemy

Domowy Smak Jedzenia