Naleśniki to danie mojego dzieciństwa. Uwielbiam je pod każdą postacią, choć przeważnie przygotowuję wersję słodkie. Moja ulubiona kombinacja – tradycyjne pszenne naleśniki smażone na maśle klarowanym, posmarowane serkiem Mój ulubiony oraz domowymi powidłami jabłkowymi, oprószone cynamonem. Pamiętam, że jako dziecko bardzo często jadłam taką wersję, być może przez to została moją ulubioną Dziś mam dla Was coś, co śmiało może(...)raffaello przepis na 2 porcje 250 g mąki pszennej 150 ml wody gazowanej 150 ml mleka kokosowego z kartonu 2 jajka szczypta soli KREM KOKOSOWY 250 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 70 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, szczyptę soli, wodę oraz mleko. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Miksuj do czasu
365 dni dookoła kuchnikrem grzybowa z mascarpone i oliwą truflową Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 500 g leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków czy kurek), oczyszczonych i drobno pokrojonych 750 ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka) 2 łyżki serka mascaropone 3 łyżki(...)grzybów odparuje wilgoć (10-15 minut). Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj zupę na małym ogniu przez 20 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj mascarpone i jeszcze raz zmiksuj. Następnie wmieszaj większość natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej zupę do miseczek. Posyp natką pietruszki i polej oliwą truflową. Podawaj z grzankami z ulubionego
Chilli Czosnek i OliwaGalaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder, na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozkładamy
Wanilia i KardamonUpieczone muffinki studzimy. Krem piernikowy: 250 g serkca mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g ciastek korzennych (mogą być domowe) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Ciastka kruszymy na pył np za pomocą blendera. Zimną śmietanę ubijamy, następnie dodajemy do niej serek, ciastka i przyprawę do piernika i dokładnie całość miksujemy. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki
Cynamonowe szczęściesię zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto 300 g mąki(...)płynna, ale nie bardzo rzadka. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić odrobinę oleju. Nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na średnim ogniu. Farsz 400 g białego sera 250 g mascarpone kilka łyżek mleka lub śmietany (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru waniliowego lub więcej do smaku* 250 g świeżych jagód Ser i mascarpone wymieszać z cukrem. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta
Pełny talerzmasła Sernik 1200 g serka kremowego ** 260 g cukru 4 jajka 60 g mąki pszennej 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% 150 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej Polewa kawowa 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej 3 łyżki drobnego cukru Dekoracja 100 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)kiedy sernik się piecze. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół. * użyłam ciastek degistive ** użyłam serka philadelphia Notes - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną By Małgorzata Hert Wędr
Wędrówki po kuchniricotta jest o wiele mniej tłustszy niż mascarpone czy śmietana kremówka. Środek pralinek jest delikatny o ewidentnym smaku kokosa, w którym znajduje się migdał. Polecam jak najbardziej. Wychodzi ich dużo, bo ok. 22-24 szt. i są większe niż te sklepowe. ~~SKŁADNIKI~~ drobne wiórki kokosowe 200 gram serek ricotta 250 gram miód 2 łyżki olej kokosowy 4 łyżki
Kuchnia Paulettescukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami i dodatkiem gorzkiej czekolady ropływa się w ustach. Świetnie nadaje się na wszystkie okazje, które warto śmiętować i uprzyjemnić słodkim deserem :) 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej duża czerwona pomarańcza łyżeczka pudru
Mienta blogsposób wykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia. Kiedy kawa była gotowa aby ją użyć, wymieszałem serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W osobnym naczyniu
Kuchenne Wariacjegęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć warstwę serka i oprószyć przez sitko kakao. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasól, pieprz, łyżka startego żółtego sera łyżeczka mascarpone lub śmietany 12% oliwa z oliwek do podania: makaron spaghetti, parmezan i natka Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w kostkę pomidory, duszę parę minut aż pomidory lekko się rozlecą. Dodaję wodę, serek (lub śmietanę), przyprawiam, mieszam. Podaję z ugotowanym makaronem
Zasmakuj Kuchniskładniki 1 ciasto francuskie 1serek mascarpone 250g śmietana 36 % truskawki migdały kokos 1 białko 3/4 szkl cukru pudru przygotowanie ciasto rozłożyć na dużą blachę i posmarować białkiem i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st .Po upieczeniu przygotować masę , ubijamy śmietanę potem dodajemy cukier puder a na koncu serek maskacarpone i mamy gotowe wykładamy na upieczone ciasto . Teraz
Moje Wyrobymielonego, u mnie mascarpone • 500 ml śmietanki kremowej 30-36% • 5 łyżek cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 10 łyżeczek żelatyny • 3 szklanki jagód • 1/2 białej tabliczki czekolady Wykonanie: • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. • Schłodzoną smietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. • Dodać serek śmietankowy, dokładnie wymieszać. • Wsypać jagody
To co kochamkostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki
Pora na pora i pomidorawyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy
Kolizje Smaków