serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:366/428)

Ciastka z kremem i owocami 179

było najszybciej, ale można foremkę wykleić ciastem kruchym. Krem jest pyszny! Dodałam do niego tylko jedną łyżkę ksylitolu, jeżeli lubicie słodkości, można dodać więcej. Składniki (12 szt) 250 g mascarpone 200g śmietanki 36% łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) -  opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu 1 banan 120 g borówek amerykańskich opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie Przygotować 'foremki' z francuskiego ciasta. Ciasto(...)następnie wyjąć papierki z fasolą i piec kolejne 10 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć z formy, ostudzić na kratce. W międzyczasie ubić śmietanę z serkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.  Na dno każdej foremki położyć plasterek banana, wycisnąć porcję kremu, przybrać borówkami. Jeżeli nie mamy rękawa, możemy krem nałożyć łyżką. Smacznego

Stare Gary
Bezowy biały "makowiec" 114

upieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.  Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem.  Zdjęłam delikatnie papier z wierzchu. Wystudziłam. Krem: 2 opakowania serka mascaropone lub jedno duże 1 łyżka cukru pudru kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki maku Przełożyłam serek do wysokiego garnka i masę wymieszałam z makiem i resztą składników. Nałożyłam

AZgotuj!
Tort tiramisu na moje urodziny :) 379

Wczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z białą czekoladą i wiśniami 142

Mega apetyczny sernik, na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie, jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej! Najlepszy

Wanilia i Kardamon
Tarta waniliowa 100

Po fotoreportażu pora na kolejne słodkości bo ileż można być na diecie Uraczony wieloma tartami podczas festiwalu jak i tym, że Magda ogłosiła konkurs, postanowiłem połączyć

Kuchenne Wariacje
Kostka truskawkowa 146

cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag  twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1  łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa  biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej  1 łyżeczka masła(...)wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty. Rozpuść  galaretkę z dodatkiem  łyżki żelatyny  w  szklance wody. Odstaw  do ostudzenia.  Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej   stopioną  czekoladą. Przygotuj  polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki

Gotuj Sam!
Tort Red Velvet 112

240ml) maślanki, temperatura pokojowa * Masa 450 g. Twaróg delikatny śmietankowy President 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczone do temperatury pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200g śmietany 18% pudełko Mascarpone 250g. Ciasto: Wymieszaj mąkę, sodę, kakao, sól i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika razem w dużej misce. Odłożyć na bok.  Masło ubić na dużej prędkości, aż będzie gładkie i kremowe(...)minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną

Kubki smaku
Babeczki czekoladowo-serowe 186

szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 125 g mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą(...)pozostałe z przygotowania nadzienia serowego (żółtko nie jest konieczne). Wszystko należy delikatnie wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 163

wino ok. 15ml masło 1 łyżeczka czosnek 2 ząbki pieczarki 250g tortille: mąka 115g sól odrobina proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki masło do smażenia woda 80ml ser kanapkowy lub mascarpone ok. 150g sos: chili 1/3 papryczki pomidory krojone 1 puszka czosnek 2 ząbki ksylitol lub cukier 1 łyżeczka Wykonanie: Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki (czosnek siekamy wcześniej) mieszamy(...)smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy pieczarki i na czystej patelni podsmażamy cebulę (ok. 10 minut). Posypujemy cebulę ksylitolem i zalewamy winem. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Tortille smarujemy serkiem kanapkowym, wykładamy cebulę i pieczarki. Całość podajemy z sosem.   Zapisz

rabarbarowo
Torcik czekoladowo-śliwkowy 155

torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia(...)wystudzenia.   Poncz: Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem. Masa czekoladowa: Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła. Przełożenie; Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem

Wanilia i Kardamon
Mus czekoladowy z ricotty 138

czekoladowy. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!  Ricottę najczęściej wykorzystuję do słonych przepisów, znajdzie się i coś na słodko, zachęcam do wypróbowania: Deser kawowy z serkiem ricotta Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana ze szpinakiem(...)naczynia. Wsypujemy kakao i cukier. Przy pomocy blendera ręcznego miksujemy, aż powstanie gładki mus. Gotowy przekładamy do szklaneczki. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Podobny mus można przygotować z mascarpone

Moja smaczna kuchnia
Sernik z musem truskawkowym 376

Uwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze

Wanilia i Kardamon
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 158

warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, kurkuma, przyprawa warzywna najlepiej domowa (typu vegeta), - łyżka oleju/oliwy z oliwek/masła, + do podania: grzanki / ziarna(...)Kukurydza zacznie pęcznieć.  Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami.  Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia  wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy.  Finito. Co to za wynalazek? Zupa kukurydziana nie jest dla wszystkich - no, przynajmniej nie w takim wydaniu. Jeśli więc ktoś nie lubi słodko-ostrego połączenia, które pozostawia

Wypisz Wymaluj
Red Velvet 194

octu jabłkowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka cukru łyżka kakao łyżeczka barwnika czerwonego w proszku łyżeczka ekstraktu z wanilii  Masa serowa: 250 g sera ricotta 250 g sera mascarpone 150 g masła niepełna szklanka cukru pudru Przygotowanie: Suche składniki przesiać i wymieszać razem, poza sodą oczyszczoną. Teraz kolejno dodajemy mokre składniki i miksujemy do  uzyskania jednolitej masy. Płynne(...)blaty jednocześnie. Gdy upieczone blaty stygną możemy zacząć robić masę do przekładania. Dobrze, gdy masło będzie miękkie wtedy łatwo utrzemy je na puszystą masę, z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serki i miksujemy na gładką masę. Przekładamy blat. Ja dodałam jeszcze trochę wiśni z konfitury i przykryłam drugim blatem.  Całe ciasto również pokryłam serową maską. Dekoracja natomiast powstała z bitej

Karczma Honorietty
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 237

mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka)- cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo,- proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczkaDODATKI:- ser mascarpone,- miód,- dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ,- cynamon.WYKONANIE BISZKOPTA:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy i szatkujemy./1. Całe jajka ubijamy, powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy.2. Gdy już mamy gęstą, puszystą(...)ŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt tniemy na odpowiedniej wielkości części.2. Rozcinamy go w środku, nie dochodząc do końca - powstaje nam 'koperta'.3. Spód smarujemy serkiem wymieszanym/zmiksowanym z miodem i cynamonem.4. Nakładamy dżem - "CZARNY BEZ" od Łowicza pasuje idealnie.5. Dekorujemy górę - miejsce gdzie w środku nie dociera "nadzienie".Jaki jest biszkopt szpinakowy?CUDOWNY!!! Delikatny, wilgotny, ale nie za mokry

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania