popularna jest metaxa i rakija ( taki nasz bimberek) ale to już z mocniejszych trunków. Sałatka grecka składa się tylko z pomidorów, oliwek, papryki zielonej,oliwy, cebuli i tafli tłuściutkiego sera feta. Jak dla mnie rewelacja, może ciut przeszkadzała mi forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki ich artystyczny bałagan :-) Będąc w Grecji koniecznie trzeba
pieprzny smaczekbardzo prosto i szybko się je robi. Wystarczy w zasadzie ciasto francuskie i piekarnik:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego oliwa z oliwek do polania lekko ciasta, dzięki temu mak i ser łatwiej się będą trzymać na cieście mak i parmezan według uznania do posypania Wykonanie: Ciasto rozkładamy na blacie, kroimy w mniejsze trójkąty, prostokąty, czy kwadraty. Polewamy lekko oliwą, posypujemy makiem
Zasmakuj Kuchniwyłożyć je na blaszkę i ugnieść równomiernie na całej powierzchni, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. , zagotować sobie wodę w czajniku. Ser ,cukier i mąki wrzucić do miski i wymieszać na średnich obrotach, dodać kolejno jajka i smietanę, olejek waniliowy, ucierać do połączenia składników ale nie za długo żeby nie napowietrzać masy. Masę
Wypieki Renezrobił wielką światową karierę. Pewnie nie udałoby się to, gdyby nie pośrednictwo Amerykanów. Ci, z właściwym sobie rozmachem, napompowali najpierw samo danie ilością i różnorodnością składników, posypali kilkoma funtami sera, a potem rzucili je w świat nakręcając wielką marketingową machinę. I (o rany!) udało się - pizza jest znana i chyba uwielbiana na całym świecie. Czy to w klasycznej włoskiej wersji
zadanie-gotowanieskładzie nie znajdziecie konserwantów i sztucznych dodatków, jedynie naturalne składniki i przyprawy. Składniki: 2 filet z kurczaka 1/2 pęczka szparagów koncentrat … Czytaj dalej Filet zapiekany z serem i ananasem
czarrna od kuchnismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były to parówki
Ogrodnik w podróżywymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki
Wanilia i Kardamonmiękkie i wilgotne - tak jak tuż po upieczeniu. Nie stosuję żadnej diety, ale z tego co wiem - podobne pieczywo można "wcinać" będąc na diecie Dukana. (4 sztuki) 200g białego sera (użyłam tłustego, ale lepszy jest chudy) 1 jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie
Di gotujePieczywo do dań z grilla Składniki 1 bagietka 5 dkg sera żółtego 2 łyżki masła po kilka gałązek szczypiorku i pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania Masło wymieszać … Czytaj dalej Bagietka czosnkowa z grilla
czarrna od kuchniwłożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra po 2 tygodniach jak mocno przejdzie smakami - nam smakuje musztarda jabłkowa do wedlin, serów, mięs, ryb.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszparagi szpinak i mozzarella ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . Sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dojrzałe pomidory 50 g sera feta 3 garści szpinaku baby oliwa z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól morska pieprz zielenina (do wyboru co lubicie) u mnie: listki młodego szczawiku świeża bazylia tajska świeże
Kulinarne przygody Gatitysuszonych pomidorów. Gdy składniki się połączą dodaj passatę, przypraw, duś około 10-15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie zagotuj al dente makaron według instrukcji na opakowaniu. Podawaj posypane serem z bazylią. Smacznego
Zasmakuj KuchniPizzę w kształcie kwiatu można przygotować bardzo szybko. Wystarczy kilka kiełbas parówkowych, trochę żółtego sera i gotowe ciasto francuskie. Po upieczeniu ma ok. 20 cm średnicy. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnecebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka pleśniowego 100 g startego sera cheddar Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę, por oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy
Wanilia i Kardamonktórej moczyły się daktyle. Masą wykładamy małą formę (ok. 20 cm średnicy) – spód i boki. Pieczemy przez 10 minut w 180 st. C. Przy pomocy blendera łączymy ser, jajko i banana. Dodajemy mąkę i mieszamy napowietrzając masę. Wykładamy ją na podpieczony spód daktylowy i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C. Smacznego
Kucharzyca