Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy z ziołami i sokiem cytryny. Nakładamy do miseczek, posypujemy pieprzem, serem i posypką
Dzieje kuchennej Wiewióryjest z ubitych z mlekiem jajek usmażony na oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko. Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidrobnej kukurydzy. Ja używam gotowej kukurydzy z chili. Jeśli macie zwykłą, ostrą paprykę możecie dodać osobno, lub zrezygnować z tego składnika – wasze kapuśniaczki będą łagodniejsze. Dodajemy kiełki rzodkiewki, utarty ser, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie. Na całej szerokości rozkładamy pasek naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się farsz
MarcinChefCiasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty o grubości pół centymetra. Ciasto zawijać z farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub serem żółtym. Upiec na złoty kolor i wcinać
Lawendowe NieboMinimum składników – maksimum smaku Składniki 1/2 kg fileta z indyka 5 dkg sera żółtego 2 grillowane papryki bez skóry sól, pieprz 8-10 plasterków szynki parmeńskiej Sposób przygotowania Fileta pokroić … Czytaj dalej Roladki z indyka z grillowaną papryką i szynką parmeńską
czarrna od kuchnibudyniem. Do gotującego się soku dodajemy budyń i zagotowujemy. Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i ser, a na końcu wystudzoną żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym, wylewamy na niego ciepłą zieloną masę. Banany kroimy wzdłuż na 2 części, układamy na zielonej masie, smarujemy sokiem
słodki bratekbazylią. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Kiełbasę drobno kroimy. Układamy na całym cieście mieszankę cukinii i pieczarek, układamy kiełbasę, posypujemy żółtym serem oraz pokrojoną w plastry mozzarellą. Zwijamy w roladę i tniemy w 2 cm paski. Układamy roladki na formie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w
słodki bratekszybkie w przygotowaniu małe pączki serowe na tłusty czwartek SKŁADNIKI 2 jajka, 250 g tłustego sera, 1 ½ szkl. mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki gęstej śmietany, 3 łyżki wódki, olej do smażenia WYKONANIE Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy zmielony twaróg i śmietanę
słodki bratekmini babeczki, które smakują jak sernik, ale są ... bez sera SKŁADNIKI 400 ml śmietany 18% 2 jajka 1 budyń śmietankowy ½ szkl. wiórek kokosowych 3 łyżki cukru WYKONANIE Metalowe foremki (2 sztuki o średnicy 14 cm) smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, wiórki i budyń waniliowy. Przekładamy do foremek. Pieczemy
słodki brateknasz organizm. SKŁADNKI Bułeczki: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki oleju, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 100 g sera feta, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 żółtko, 2 łyżki mleka, 1 łyżka czarnuszki od Skworcu WYKONANIE Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia
słodki bratekrodzaj sernika. Uwielbiam nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie. SKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 łyżka śmietany 12% Polewa: 3 łyżki nutelli, 2 łyżki mleka Dodatkowo: orzechy
słodki bratekLekka, chrupiąca sałatka na szybko. Doskonała na zbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, 1 łyżka
słodki brateknektarynki WYKONANIE Kruszonka: Składniki na kruszonkę zagniatamy. ¼ odkładamy, resztą wykładamy spód formy o wym. 20X22 cm. Masa serowa: Twaróg mielimy. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy partiami ser, a następnie śmietanę, budyń oraz olej. Nektarynki kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na kruszonkę. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 50 min w 170 stopniach
słodki bratekwyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy sery i rozdrabniamy widelcem, dodajemy pocięte w paski pomidory i szpinak posiekany w małe kawałeczki. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się równomiernie rozłożyły. Ciasto wałkujemy
Kuchnia w bieguwyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Wątróbkę smażymy na maśle i w trakcie smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Wyjmujemy wątróbkę gdy będzie gotowa i kroimy ją bardzo drobniutko. Masło z cebulką
Kuchnia w biegu