ser - 17000 przepisów (strona:702/1134)

Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 222

wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb. P.S. Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 88 g zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Makaron Miłośniczki Gotowania- penne z małżami nowozelandzkimi 153

solą - posiekaj pietruszkę - makaron przelej na sitko, dodaj do rondla z małżami wymieszaj całość posyp obficie natką pietruszki - jeśli chciałbyś zaostrzyć smak posyp ostrym w smaku startym na pyłek serem  Całość podawaj z lampką schłodzonego cydru. Danie jest przepyszne, bardzo gorąco Wam polecam, na obiad, kolację czy też spotkanie z bliskimi! przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 157

Smażymy na średnim ogniu. Następnie wkładamy pod grill w piekarniku na kilka minut. Posypujemy  ulubionymi ziołami szczypiorkiem, natką  ( u mnie tymianek z oregano). Można posypać też żółtym serem. Po co ma się zmarnować. Nie marnujmy żywości. Planujmy, zarządzajmy naszym jedzeniem. To nasze pieniądze, ochrona środowiska, ekologia, oszczędzanie wody i energii, szacunek do zwierząt i jedzenia. Poszerzajmy naszą świadomość

AZgotuj!
16 października – Światowy Dzień Żywności - Nie marnujmy jedzenia! 121

oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.  Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.

Di gotuje
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 163

gęstej zupy. Posypujemy świeżym lubczykiem, który ma lekka nutkę maggi i rzecz jasna Grana Pandano lub Parmezan, które idealnie tutaj pasują. Jeśli mamy chęć to możemy wybrać bardziej wyraziste sery piemonckie Toma lub Robiola di Roccaverano. Na koniec kilka ziaren pieprzu czerwonego, lampka wina, dobre towarzystwo i.... Buon Appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Mozzarella z mięsem mielonym 189

Smażone na głębokim tłuszczu mięso nadziane serem, który po przekrojeniu wypływa... takie połączenie nie może nie smakować. Składniki: 1/2 kg mięsa wołowego 1/2 kg mięsa z indyka 2 jajka 1/2 op. przyprawy do indyka do np. po staropolsku (będzie wtedy miała taki lekko ziołowy smak) 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie do masy) bułka tarta do obtoczenia 2 op. mozzarelli mini

IMPRESJA SMAKU
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 192

Zważy, zblenduje, zmiksuje, ugniecie, posieka, wymiesza, ugotuje i usmaży za Ciebie! Idealny facet?! O nie nie! Mowa tutaj o Monsieur Cuisine Plus – rewolucyjnym urządzeniu marki

Ostra na Słodko
Makaron z sosem carbonara 142

studzić! Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną natką

Pociąg Do Kuchni
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 205

Pancakes czekoladowe z dodatkiem wiśni Jeżeli śledzicie mojego bloga to wiecie, że od czasu do czasu pozwalamy sobie z mężem na jakieś inne śniadanie niż kanapki z serem i szynką i pomidorem Zazwyczaj pozwalamy sobie na takie szaleństwo w niedzielę i serwuję wówczas: klasyczną jajecznicę, naleśniki z nutellą, omlet cesarski ( przepis tutaj ) lub też inne pyszności. I właśnie tej niedzieli

Relaxtime
Cukina nadziewana kurczakiem tikka masala i makaronem 248

przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki).  Pierś z kurczaka, pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię

Czarnawisienka
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 189

Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było bardzo popularne w przedwojennym Wrocławiu, o czym pisze Grzegorz

Passions hobbies life
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 483

cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje) . Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej

Moja Delicja
Placuszki z ricottą i jabłkami 112

mleka szczypta soli 2 jajka 2 łyżeczki oleju 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia do podania: jogurt naturalny, cukier puder i u nas maliny wykonanie: Żółtka, ser ricotta i mleko dokładnie wymieszać. Dodajemy olej nie przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć

Ania i Marcin gotują
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 137

zupę wybrałam ogrodowe malinówki, zupka była aksamitna, kremowa, bardzo delikatna i meeega smaczna. Do gotowej zupy (gorącej) dorzucam pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypuję rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii... Kostki sera stapiają się w gorącym kremie i cudnie ciągną... Kto woli bardziej konkretną zupę może dodać do kremu zamiast mozzarelli makaron lub ryż (tak zajada mój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych

Smaczne Zdrowe
Fizoły 146

grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego, białego sera. Przypominam, że tofu na Podhalu naturalnie nie występuje. Zostawcie podstawę – fasolę oraz śliwki i twórzcie własne wersje, może to będzie wasz ukochany comfort food .   Post Fizoły pojawił się poraz

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania