jedynie 26 kcal. Truskawki pomagają także w odkwaszaniu organizmu, w skutku zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną jest najczęściej spożywanie zbyt dużych ilości produktów zakwaszających (np. słodyczy, kawy, czarnej herbaty, serów). Badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa również
Ciasna KuchniaTARTA Z BOTWINĄ na francuskim spodzie, ze sporą porcją dobrego... Artykuł FRANCUSKA TARTA Z BOTWINĄ I SEREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmoim stole - jest pyszne i w mojej ulubionej formie - ze ściętym białkiem a płynnym żółtkiem. Poza tym, robi się je naprawdę prosto. Doskonale komponuje się z grzanką, np z serem (choć to wbrew klasyce
Milion Smakówsito zbierając ze spodu sitka miąższ. Trzymamy go w cieple. 4/ Polewamy dressingiem miks kiełków z rzodkiewką, wrzucamy mozarellę z pistacjami do piekarnika na 200 stopni do momentu aż ser zacznie się topić. Stopioną mozzarellę wykładamy na liście szpinaku na talerz. Wykładamy rybę z piekarnika i ziemniaczki - układając je na talerzu. Ziemniaki i rybę polewamy sosem maślano-cytrynowym. 5/Na
Kuchnia PROzdrowotnaznajdziecie kalorycznego majonezu. Dzięki temu pasta jest równie pyszna co klasyk, ale zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna od oryginału. Pasta jajeczna jest idealna kiedy dosyć mamy kanapek z serem lub wędliną albo macie ochotę na jajka ale już nie w majonezie. Można do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę czy doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem
Mieszam w Garnkunaleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony. Ser, dżem, sos, mięso, warzywa, owoce, dodatki – za każdym razem w nowej odsłonie, w innym wcieleniu. Moje piegusy to nowoczesna, własna wersja znanych naleśników Suzette – te nie płoną, ale mają pomarańczowy sos z dodatkiem alkoholu
Karo in the KitchenSkładniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 450 g mrożonego szpinaku 275 g sera feta kilka listków bazylii, drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony
My Culinary Artawokado i pomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy. SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki połowa
Calzonella.comPyszna śniadaniowa propozycja -pełnoziarnista bagietka z pastą pomidorową z fetą i bazylią. Aromatyczne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 pełnoziarnista bagietka 180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE Bagietkę kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjecoś dla najmłodszych. Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską
Projekty ze smakiemtruskawek, 2 białe serki twarogowe typu petit suisse, 1 cytryna, najlepiej taka z uprawy ekologicznej, bo będzie potrzebna nam jej skórka. Przygotowanie: Myjemy truskawki, obieramy ogonki. Przekładamy biały ser do miski. Na tarce ścieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy sok z jej połówki. Sok z cytryny i jej startą skórkę dodajemy do miski z białym serkiem. Truskawki kroimy
MODA NA BIOubić, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po łyżce mascarpone i zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 2 nierówne części. Do 1/3 sera dodać 200 g masy kajmakowej, zmiksować. Sernik kajmakowy wylać na spód z ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Po włożeniu sernika temp. w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni
Smakołyki Asisłodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy smak, który sprawdza się doskonale
MarcinChefcukru pudru Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY
SMYKWKUCHNIdodać do masy cukier puder i zmiksować na krem. Masa truskawkowa: Żelatynę zalać minimalną ilością ciepłej wody mieszać do rozpuszczenia, połączyć z musem truskawkowym. Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem. Złożenie ciasta: Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć
Wanilia i Kardamon