Uwielbiam pasy jajeczne w różnych wersjach. W połączeniu z awokado są zdrowsze (nie trzeba np dawać majonezu) i bardziej sycące. Dodatek sera feta daje bardzo ciekawy smak, który później na kanapkach komponuje się z wieloma różnymi dodatkami
Milion Smakównimi przepadają. Placuszki smakują mi także na zimno. Można je spakować i zabrać do pracy na drugie śniadanie bądź lunch. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (około 13 niewielkich placuszków): 250 gr sera ricotta 100 gr mąki 50 gr cukru ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia pestki granatu 2 pomarańcze łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki
Calzonella.comOstatnio naszła nas ochota na pierogi "ruskie". Często wegańskie "ruskie" spotyka się w wersji z tofu zamiast białego sera - my chcieliśmy odpocząć od tofu, które ostatnio regularnie pojawiało się na naszym stole. Wpadliśmy więc na pomysł, aby użyć do tego kaszy jaglanej. Sprawdziła się idealnie! Na majówkowej wyżerce było testowanie i wszyscy stwierdzili, że wiernie oddają smak tradycyjnych pierogów ruskich
Bananowe Polenowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę. Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży
królestwo garówSzybkie i smaczne Składniki 1/2 kg schabu suszone pomidory 2 garście fasolki szparagowej 2 plasterki sera żółtego ostry sos do panierowania: jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób przygotowania Schab przekroić … Czytaj dalej Roladki z pomidorem i fasolką
czarrna od kuchniilością. (Ja na jednej położyłam szynkę, na drugiej salami z papryką, a na trzeciej tuńczyka z oliwkami.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, aż ser zacznie bąblować i się zrumieni. Po upieczeniu układamy na wierzchu liście bazylii. *Z pomidorami z puszki jest mniej zachodu i znacznie przyspiesza pracę, ale trzeba pamiętać, aby je odcedzić
Kulinarne InspiracjeKolejna na naszym blogu wersja omletu light. Omlet jest bez mąki a nadzienie zawiera ser, żeby dłużej utrzymać uczucie sytości. Do tego świeża rukola i mamy pyszne śniadanie, które umili nam początek dnia
Milion Smakówmożna dowolnie zmieniać i komponować tak, jak lubicie :) Składniki: 1 kalafior 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych sos pomidorowy pół pomidora 1 mała cebula 2 filety z mintaja kawałek sera pół puszki groszku sól, pieprz Kalafior blendujemy, dodajemy jajko, płatki, doprawiamy i mieszamy łyżką. Wykładamy na tortownicę i pieczemy 15-20 min w 200*C. Robimy dowolny sos pomidorowy
Idę coś wszamaćZiemniak to warzywo z ogromnym potencjałem. Większości kojarzy się z nudnym zapychaczem, ale możliwości jego zastosowania są niezliczone. Można z niego zrobić bezglutenowy spód do pizzy (przepis tutaj ), ser czy nawet różne słodkości takie jak kisiel czy sernik. To właśnie z tego wspaniałego warzywa można zrobić beztłuszczowy(!) majonez, który w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji
wegujemySałatka pieczarkowa TU Sałatka ze szpinakiem TU Przekąski na zimno i gorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary
pieprzny smaczekautorstwa greckiego filozofa Aegimusa można było znaleźć przepis na ciasto na bazie twarogu pieczone zwycięzcom igrzysk olimpijskich. W starożytnym Rzymie z kolei Marek Porcjusz Katon opisywał, aby 2 kg sera utrzeć w moździerzu, wymieszać z funtem mąki pszennej i jajkiem i piec na rozgrzanym kamieniu. Ekspansja terytorialna Włochów sprawiła, że ludność podbitych krajów przejmowała nawyki kulinarne swoich najeźdźców
Jacob Tasteswcześniej, a na drugi dzień wymieszać składniki i obiad mamy gotowy w 15 minut!!! SKŁADNIKI 2 woreczki kaszy jaglanej Cenos , marchewka z groszkiem Dagoma , 150 g sera feta, ½ puszki fasoli czerwonej, 2 udka z kurczaka upieczone, szczypiorek, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki przyprawy curry WYKONANIE Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Udka obieramy z kości
słodki brateksłodko, czy też wytrawne i przygotowywało się różne dziwne dla dzisiejszych miłośników kuchni potrawy. Tak powstawały domki Baby Jagi , torcik z kaszy manny , czy kotlety z mielonki faszerowane serem. Ten przepis to był jeden z lepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Obecnie czasami jednak wracamy z Piotrem do smaków dzieciństwa, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka
Słodkie okruszkiwykorzystania w młodego jęczmienia w serniku zainspirował mnie przepis na sernik z Fiołkowej kuchni Małgosi Znajdziecie u niej dużo inspiracji do wykorzystania młodego jęczmienia w kuchni Składniki: 1 kg sera na … Czytaj dalej Wiosenny sernik na zimno
czarrna od kuchni