ser żółty - 6379 przepisów (strona:108/426)

Chleb z szynką, cebulą i czosnkiem z serowo-chrzanową skórką 118

pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 łyżeczki chrzanu Cebulę kroimy na pół i potem na pół-talarki, szynkę w niezbyt dużą kostkę. Podsmażamy trochę na patelni i czekamy aż wystygnie. Mieszamy wszystkie składniki(...)łyżeczki chrzanu. I znów zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb. Pieczemy 45 minut, a potem na wierz kładziemy 3-4 plastry żółtego sera. Pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i zostawiamy na kratce żeby pieczywko przestygło. Na zdjęciach widać, że mój ser jest troszkę spalony

Marder&Marder Manufacture
Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z dużą dawką pietruszki 171

mini cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm garść makaronu proteinowego świderki 200g sera twarogowego do smarowania 5% (kupiłam w Lidlu z serii Linessa) 3 plastry sera żółtego 5% dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki świeżo mielony pieprz, sól morska wg. smaku 1-2 natki pietruszki Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy rozduszony ząbek(...)opakowaniu na patelnię dodajemy ser twarogowy, mieszamy, przyprawiamy wg. smaku makaron odcedzamy i dodajemy do pieczarkowego sosu, mieszamy i smażymy kilka minut na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę oraz ser żółty, mieszając smażymy około 5 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 115

mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu  2 cebule  majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób  Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania.  Papryki myjemy(...)odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C,  5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem.  Podajemy na ciepło

Kuchenne aromaty
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 180

oryginalne połączenie smaków uzyskamy.  Składniki: 2 filety z kurczaka, papryczka chili, bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona), 1 mała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, figi indyjskie, physalis, oliwa z oliwek, sos koperkowy. Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Filety(...)pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku.   Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości. Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta). Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli

Moniki Smakołyki
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 223

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj robię(...)mąki + do podsypania 1/2 kg smalcu 4 jajka + 1 jajko do posmarowania paluszków 10 dag świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 szklanka śmietany Do posypania (np):  kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować

Kuchnia domowa Ani
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 293

szkl ** mleko – 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 łyżeczka ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** olej – ¼ szkl FARSZ: ** mięso mielone – 400 g ** cebula – 1 szt ** mozzarella – 1 szt ** ser żółty – 150 g ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania ** olej do smażenia     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut(...)złoto na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mielone mięso , doprawiamy do smaku i mieszając smażymy do momentu , aż mięso nie będzie surowe. CAŁOŚĆ : Naleśniki smarujemy mięsnym farszem. Posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Składamy w koperty , panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 330

pieczarek świeżych lub 100 g pieczarek marynowanych cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g) kostka bulionu warzywnego + 300 ml wody ok. 40 g żółtego sera przyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprz Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę(...)wody rozprowadzić bulion warzywny, dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszać. Całość wlać do usmażonej kiełbasy i chwilę gotować. Połączyć z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Podawać posypane żółtym serem. Moje posty

Słodka Strona
KIESZONKI SCHABOWE Z FARSZEM 220

podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu) przyprawa do schabu papryka słodka majeranek pieprz sól słodka papryka 2 jajka bułka tarta 3 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki 1 spora cebula 1 mała marchewka zielenina Wykonanie: Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy(...)cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy). Tak wyglądał u mnie gotowy farsz. Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką

Walijskie Pichcenie
Omlet śniadaniowy 149

Składniki - 3 łyżki mąki - 3 jajka - 1/3 szklanka mleka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - 10 dag swojskiej kiełbasy - 5 pieczarek - mała czerwona papryka - 10 dag żółtego sera Wykonanie Mąkę, jajka, i mleko zmiksować na jednolitą masę. Doprawić. Kiełbasę pokroić w talarki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kiełbasę podsmażyć na wytapiającym się(...)papryka będą już miękkie zmniejszyć płomień do minimum i całość zalać masą jajeczną. Gdy masa jajeczna całkowicie się zetnie przewrócić omlet na drugą stronę. Wierzch posypać pokrojonym w paski żółtym serem. Przyrumienić spód, złożyć omlet na pół, przełożyć na talerz. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także

Świat Smaku
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 302

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem 135

możemy się już doczekać) ,jak i na patelni do grillowania. Składniki 4 filety z kurczaka (każdy po około 200 g) 200 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 4 kawałki żółtego sera (5x2 cm) 2 ząbki czosnku odrobina gęstej śmietany (do zabielenia) oliwa z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety płuczemy ,wycinamy błony. Nożem(...)niewielkiej ilości tłuszczu szklimy cebulę ,wrzucamy szpinak i chwilę podsmażamy. Zabielamy śmietaną ,dodajemy czosnek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem ,nadziewamy sakiewki z kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 165

osób) - okrągła cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna ) - dobra najlepiej lekko podwędzana szynka 20-25 dkg - pieczarki 30-35 dkg. - mała cebulka 1 szt - ser żółty 25-30 dkg. - sól, papryka czerwona mielona, - zielona pietruszka lub koperek ( może być suszona ) Wykonanie Cukinię przekrawam na połówki, delikatnie solę od wewnątrz i odstawiam aż puści soki. Pokrojoną(...)wody. Studzę. Cukinie osuszam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru soku, na dno cukiniowych miseczek układam kolejno szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę, pieczarki z cebulką i starty na grubych oczkach tarki ser żółty. Całość posypuję mieloną czerwoną papryką. Cukinie wkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku ( z termoobiegiem ) 180 stopni 25-30 minut. Podaje na ciepło posypaną

Kuchnia z widokiem na ogród
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 117

bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz  gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać(...)ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 15 minut

Kuchnia w opałach
Zapiekane naleśniki 160

ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka mineralnej wody gazowanej szczypta soli pół łyżeczki granulowanego czosnku łyżeczka suszonego koperku  jajko Składniki na nadzienie: pieczarki cebula kiełbaska ser żółty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki(...)tłuszczu!) i delikatnie doprawimy - jeśli lubimy mocno przyprawiony farsz :) Smażymy naleśniki i na każdym kładziemy porcję nadzienia. Zawijamy, tak jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Posypujemy startym serem żółtym - ilość według własnego uznania :) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 25 minut w 170 stopniach.  Bardzo dobrze smakują z keczupem, sałatką albo solo ;) Smacznego

Lawendowe Niebo
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 229

ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczki   lubczyku otwartego - 1 łyżeczka cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem(...)Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem. Nasze zapiekanki umieszczamy na ok. 4 minuty w urządzeniu halogenowym i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa 208

rodzinka uwielbia takie zapiekanki Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować(...)Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu

Kuchnia Danusi
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 173

szaszłyki z mini roladek, jak Wam się podobają takie szaszłyki? ;) Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1 por, 1/2 czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim.  Przygotowanie:      Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży(...)minut. Następnie rozkładamy por na całej piersi kurczaka. Robimy 1 rządek z pokrojonych w paski suszonych pomidorów, obok układamy paski czerwonej papryki i połówkę kabanosa. Na środek kładziemy plasterek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę i zawijamy nitką. Podsmażamy na patelni z każdej strony przez 1 minutę, mięso w środku ma być surowe, a z zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki

Aga w kuchni