bazylii) suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo(...)blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...bazylii) suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa") ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. czosnek - 1 ząbek pieprz, sól 1 pierś z kurczaka olej ( ten z pomidorów) ser żółty do starcia. Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo(...)blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...była polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy mięso mielone i dalej(...)wykładamy pierwszą warstwę makaronu i posypujemy ulubionymi ziołami, na to mięso mielone i znów makaron i tę warstwę też traktujemy ziołami. Na całość wykładamy pokrojone pomidory i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni
Zofianamoże być na kostkach), 5 cebul ( ja miałam cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g), 2-3 marchwie - po obraniu ok.190g, 65 g masła, sól, pieprz, grzanki, starty ser żółty. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek bulionu by cebula się nie przypaliła (zupa wtedy wyjdzie gorzka). Dusić(...)bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać startym serem żółtym i dodać kilka grzanek. Smacznego
W kuchni u Monikiskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni(...)wkładamy pieczarki i smażymy na złoty kolor, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniapuree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy(...)patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną wody) 4. Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz sera żółtego. Zawijamy plastry z farszem, jak roladki. 6. Roladki obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy ok 10 minut z każdej strony
Kuchnia Pełna Pasjimąki pszennej 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula kilka pieczarek papryka konserwowa oregano Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 2-3 łyżki wody pół łyżeczki cukru sól pieprz pieprz Cayenne(...)cała woda. Obie szynki kroimy w kostkę lub rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Paprykę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Oliwki kroimy w plasterki (możemy też zostawić je w całości). Żółty ser ścieramy na tarce, a mozarellę kroimy w kostkę lub w plastry. Siekamy cebulę (możemy ją chwilę podsmażyć). Sos przygotowujemy mieszając ze sobą: koncentrat, wodę, cukier i przyprawy. Wyrośnięte ciasto
MyCookBook.plprzeróżne wariację kulinarne na moim stole! Składniki na pizzerinki z cukinii: 1 duża cukinia 1 słoiczek przecieru pomidorowego szynka w plastrach 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 opakowania mozzarelli żółty ser w plastrach pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek(...)szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli wolicie to możecie go zetrzeć na tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo wyraźnego w smaku sera. Pasować
Kuchnia Pani Wiosnysmaczne, zachęcam do przygotowania ich właśnie w taki sposób. SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 8-10 plasterków wędzonej polędwicy 1 łyżka startego żółtego sera 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki posiekany szczypiorek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około1 szkl mleka sól pieprz biały gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Szparagi obrać i gotować(...)główki wystawały ponad powierzchnię wody) Ugotowane szparagi wyjąć i przestudzić. Naczynie do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i ułożyć warstwę szparagów oraz polędwicy. Ułożyć następną warstwę szparagów i polędwicy, posypać żółtym serem. Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą
Kuchnia w opałachmiodowo-musztardowym sosem zachwycą każdego! 2 filety z kurczaka 500ml śmietanki 12% 5 łyżek musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK ) 2 łyżki miodu 3 plastry żółtego sera 1 jajko papryka słodka, sól, pieprz koperek lub pietruszka do posypania 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron solą(...)mieszamy na gładką masę. 3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Szefowa kuchnisamodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux), 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, 70 g śmietany 30%, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka(...)całości. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, dokładnie wylepić brzegi i odciąć nadmiar ciasta, nakłuć dno widelcem
SzczyptaSmaQczerwonej soczewicy 1 cebula 150 g kukurydzy z puszki 200 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, tymianek, opcjonalnie sól mozarella lub żółty ser olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć i delikatnie posolić. Soczewicę ugotować według instrukcji z opakowania, nie solić. Na oleju rzepakowym(...)soczewicę, passatę i koncentrat pomidorowy - wymieszać i podgrzać. Na koniec doprawić farsz przyprawami. Cukinie ułożyć na blasze. Każdą cukinię napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć kawałki ozarelli lub posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut. Podawać posypane siekaną natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowosuchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1łyżka bazylii, łyżka oliwy lub oleju. Ponadto: 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki - temperatura pokojowa, 150 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów, garść posiekanej świeżej bazylii, 250g mięsa mielonego, 1 mała cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, majeranek. Sos majonezowo czosnkowy(...)cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie wymieszać je razem ze startym serem żółtym. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą bazylią. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej lub oliwę
W kuchni u Monikiciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część(...)pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik
Atlas Smakówłyżeczki soli -2 łyżki oleju Dodatki: (możecie użyć dowolnych) -3 łyżki pesto z bazylii -1 mała cebula -kilka plastrów salami -1 pomidor -garść czarnych oliwek -pół czerwonej papryki -ser żółty Przygotowanie: Ciasto: Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić na 15 minut do spienienia się drożdży. Do miski przesiać mąkę, dodać(...)przygotować dodatki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Oliwki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki, usuwamy gniazda nasienne. Ser żółty ścieramy na tarce.Kamień do pizzy umieszczamy w piekarniku i nagrzewamy go w temp. 220 stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze
Marta Gotujewysmarowania formy Nadzienie: 250 g fasoli szparagowej Mamut 150 g chudego wędzonego boczku 1 cebula dymka, posiekana 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 1 jajko 100 g żółtego sera suszony majeranek i tymianek sól, pieprz , cukier Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2 cm - formę(...)Boczek pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z jajkiem, dodać fasolę, boczek, sól, pieprz, zioła, dymkę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem na bazie jogurtu, np. musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym
Czerwień i błękitTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży brokuł, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, papryka czerwona, ogórek świeży, 2 pomidory, 200g ryżu, 0,30 kg sera żółtego, sos ziołowy: oliwa z oliwek, oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś(...)mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki do jednej salaterki. 6. Ser żółty kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę
Kuchnia Pełna Pasji