ser żółty - 6379 przepisów (strona:116/426)

Kurczak w cieście francuskim 191

upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko) - 3 małe kolorowe papryki - 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe) - olej rzepakowy - młode liście pora - 4 ząbki czosnku - 4 plastry sera żółtego - uprażone płatki migdałowe - 1 jajko do posmarowania   Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso(...)smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem

mojewypiekiinietylko
Kurczak w cieście francuskim 615

ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać(...)Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia domowa Ani
Wytrawne muffinki 238

pyszna propozycja na imprezę, piknik, jako przekąska, czy drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki(...)kiełbasy ·                      100 g startego żółtego sera ·                      ¾ szklanki oliwek

Mia Cucina Sofieta
Warzywne risotto mamusi 123

łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki.  W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły(...)wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Soczyste burrito 215

soczyste, delikatne burrito. Zdrowe. Lekkie. I tak proste w wykonaniu. Obiad z serii „nie mam czasu ani ochoty na ślęczenie nad garem ale zjadłabym coś dobrego”. Mozarellę i wybrany żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy. Obieramy awokado- przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, kroimy na ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę(...)małe piersi z kurczaka garść mixu sałat albo jedna mała sałata rzymska, pokrojona na drobne kawałki kulka mozarelli (ok. 125g po odlaniu zalewy z torebki) 3 czubate łychy startego żółtego sera (gouda, pomorski, cheddar) 1 dojrzałe awokado zielona pietruszka lub kolendra, albo obie- drobno posiekane, czubata łyżka sok z cytryn lub limonka do skropienia przyprawa do szaszłyków Kotanyi słodki

Karo in the Kitchen
Ciasto ziemniaczane z serem i papryką 306

wersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. 2. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Papryka z kaszą gryczaną PYSZNA! 150

farszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej   1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek  Sos  3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy  2 ziarna ziela angielskiego  pieprz mąka i woda(...)oraz pokrojone w plasterki, bądź kosteczkę pieczarki.  Do miski wrzucić surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę, podsmażone pieczarki z cebulką, dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę bulionu z 1 kostki rosołowej, podlać nim papryki, wrzucić lisek laurowy

Kuchenne aromaty
WĘDZONY, PIECZONY, CIEPŁY, ZIMNY 166

porcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania  cytryna (opcjonalnie)  oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski(...)śmietany. Wymieszać. Naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20-30 minut. Gotowe można skropić cytryną (wręcz wskazane:). Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam

KUCHARNIA
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 194

Składniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki, 3 filety z kurczaka, 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 125 g mozzarelli, 3 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 10 szt. groszku cukrowego, 4 łyżki orzeszków piniowych, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach   świeżo mielona do smaku(...)przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 294

takich produktów, jednak oceniam go całkiem nieźle. Składniki:  500 g mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i podsmażyć(...)doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze przez 30 sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C

Pasja Smaku
C - Kotlet w ziołowym aromacie 147

próba indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie   Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka dzielę na "kotletowe" porcje,  zalewam maślanką, dodaję ząbki(...)oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki konserwowej papryki, przykrywam żółtym serem i wkładam na kilka minut do piekarnika, do momentu roztopienia się sera. Mięsko jest soczyste i pachnące

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 91

Zielony, czerwony i żółty swoją intensywną barwą aż zachęca do jedzenia. Ostatnio odkryłam, że oprócz różnego kształtu czy  koloru, można kupić makaron smakowy  np. pomarańczowy lub cytrynowy. I właśnie to odkrycie zainspirowało mnie do stworzenia dzisiejszego dania. Składniki na 2 porcje: 250g cytrynowego makaronu taglioline 230g wędzonego łososia 120ml gęstej śmietany 100g startego żółtego sera świeża natka pietruszki(...)można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Bagietka z pieczarkami (zapiekanka). 204

wierzy, niech sam spróbuje :) Składniki: Ciasto: 6g suszonych drożdży, 150ml ciepławej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4  łyżki soli, 8g cukru. Farsz: 350g pieczarek, 200g startego sera żółtego, 1 cebula, sól, pieprz. Ponadto: olej. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypać mąkę i odgarnąć ją na boki. W połowie ilości wody rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Tak rozpuszczone składniki wylać(...)trwało ok.1h10min.).  Farsz: Umyte i pokrojone pieczarki podsmażyć razem z pokrojoną w półksiężyce cebulą - na małej ilości tłuszczu.Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Ostudzić i wymieszać z serem żółtym.   Bagietka: Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, podzielić je na pół. Uformować dwa wąskie i długie prostokąty. Farsz podzielić na pół i położyć na ciasto. Ciasto skleić (boki lekko rozciągając

W kuchni u Moniki
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 183

duże jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia.Na drugiej rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na połowę każdego naleśnika ułożyć przesmażone mięso z cebulką (dodatkowo farsz możecie posypać startym żółtym serem). Naleśniki zwinąć, formułując trójkąty. Podawać z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym

Ugotować
Młode ziemniaki z dodatkami :) 132

kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby) Składniki: 6 jajek tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania 5 dużych pieczarek łyżka pokrojonego szczypioru duża cebula łyżka tartego żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie passaty 2 łyżki kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, bazylia, pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę zeszklić na rozgrzanej(...)wraz z cebulą pokroić i usmażyć na tłuszczu. 5 jajek ugotować na twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć

vegetanie

Proponowane wyszukiwania