ser żółty - 6379 przepisów (strona:124/426)

Zupa z pora 201

ząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży por 5-6 ziemniaków 100 g startego żółtego sera 2 łyżki śmietany Wykonanie: Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw(...)warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty.  Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pizzerinki ze szparagami 138

mąki 20 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo : 200 g fety 5 świeżych pomidorów 10 zielonych szparagów twardy ser żółty np parmezan oregano, tymianek, bazylia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, zalewamy oliwą, wodą i mlekiem. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki(...)przez rozgniatanie. Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy. Podajemy na ciepło

Słodkie Przyjemności
Pizza żytnia z oscypkiem 211

oscypkiem ;) Składniki : 200 g mąki 100 g mąki żytniej 25 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy szklanka ciepłej wody Dodatkowo : 100 g oscypka twardy ser żółty  oregano, tymianek, bazylia łyżeczka musztardy przecier pomidorowy 400 ml ulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarki Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą(...)szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź

Słodkie Przyjemności
Tarta z brukselką i brokułami 213

masła, 1 jajko, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, szczypta soli, 100 g brokuł, ok.15 brukselek, 6 plasterków pora, 1 cebula szalotka, 200 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g startego sera żółtego, 3 jajka, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę pokrojoną w kostkę(...)wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do  naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką

Moniki Smakołyki
Zupa brokułowa 281

się wzroku, związanym ze starzeniem się), mają niski indeks glikemiczny i są mało kaloryczne. Zupa brokułowa 1 duży brokuł 1 duży ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka masła dowolne pieczywo żółty ser Brokuła podzielić na pojedyncze różyczki i dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą, może troszkę wystawać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (brokuły bywają różne, jedne(...)praskę czosnek i masło, po czym chwilę pogotować. Zupa gotowa, my serwujemy do niej jeszcze grzanki z wczorajszych bułek, posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku do chrupkości i starty żółty ser. Maluszkom poniżej roku proponuję podać pokrojoną w kostkę zwykłą bułkę. Smacznego! PS. Zupa brokułowa była dla Tosi świetnym treningiem w jedzeniu łyżką. Na początku gotowałam ją nieco gęstszą, żeby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kapsalon 2805

dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki(...)pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z kurczakiem i brokułami 376

nadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów - 1 filet z kurczaka - 1/2 cebuli - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 1/2 szklanki śmietany - sól, pieprz, bazylia, oregano - 1 łyżka masła lub oliwy - ser żółty   W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą(...)miski wrzucamy jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja dodatkowo do masy starłam na tarce mały kawałek sera żółtego. Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i brokułów i przykrywamy masą serową. Na wierzchu tarty dajemy resztę kurczaka i brokułów. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 455

schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku ,  sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy(...)się mięsa musi uchodzić z naczynia.  Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM 164

składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 500 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku ser żółty około 150 gram przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 1/2 łyżeczki bazylii sól sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)dodałam rozdrobniony szpinak, dusiłam przez kilka minut, dodałam rozdrobniony ser feta, mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam. Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle.  Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu.  Piekłam

Darcia w kuchni
Frykasy. 342

szklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii (12g), łyżka oliwy lub oleju, 200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny(...)niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.   Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.  Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem lub papierem

W kuchni u Moniki
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą 177

ciepłej wody  100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5  dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz  cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć(...)papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę  dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam ) Sosem smaruję ciasto,  wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty. Pizze piekę w  200 st C do zrumienienia.  Życzę smacznego;) A już od jutra smaki Hiszpanii i Portugalii, zachęcam do zajrzenia do gazetki :) KLIK

Takie tam pichcenie
Lasagna mięsna z pieczarkami 222

kolację na gorąco. Robię ją od lat :) Składniki: opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża(...)minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu z mięsem i czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Na wiech układamy plastry żółtego sera i posypujemy ulubionymi ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach C w piekarniku przez 20 minut. Dekorujemy świeżymi ziołami jak natka albo bazylia.  na wierzch układamy ser lasagna z mięsem

Bon Appetit Małgorzaty
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 205

puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie Makarony kawałeczek sera żółtego  gałązki świeżego oregano Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej(...)małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Granitium włoskiej firmy

Blondynka Gotuje
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 235

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis ) lub włoskich żółty ser typu parmezan,grana padano do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Świeże i umyte liście bazylii zmiksować z dwiema łyżkami oleju z oliwek, orzeszkami i ząbkiem czosnku. Ugotować makaron według przepisu podanego(...)pyszne pesto nie opdanie na dnie talerza, ale  pozostanie na makaronie. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody od gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i podawać gorące. Posypać żółtym serem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Placki po zbójnicku 174

przyprawy do wieprzowiny 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego papryka słodka i ostra sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag olej rzepakowy do smażenia kwaśna śmietana starty żółty ser do posypania natka pietruszki dowolne surówki  Gulasz:  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso(...)przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami  (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki

Smakołyki Asi
Tarta z porem i szpekiem 225

duże pory 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku) 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry) 4 jajka 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler) 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz Pory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu. Do miekkich porów dodajemy pokrojony na małe(...)grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby

Mia Cucina Sofieta