szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski(...)posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, grzyby i dodać przyprawy. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.Zdjąć z ognia i przestudzić. Na naleśniki nałożyć po porcji grzybów i żółtego sera ( startego lub w plastrach), założyć brzegi i zwinąć. Krokiety zamoczyć w rozskłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawać
Nie tylko w kuchniokoło 200-300g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej) słoiczek tuńczyka w zalewie dostępnego na stronie przysmaki.pl żółtko z jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępna w sklepie Centrum Sylwetki "gniazdko" makaronu proteinowego sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku łyżeczka oleju(...)tuńczykiem odkładamy na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy jogurtową mieszankę wstawiamy z powrotem na mały ogień, ciągle mieszając smażymy, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać dodajemy fasolkę, ser żółty, mieszamy, przyprawiamy wg. smaku na koniec wrzucamy makaron i jeszcze chwilę podsmażamy, aż sos ładnie oblepi makaronowe wstążki ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćżółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa kebab-gyros Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże(...)kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia. Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat
Bea(u)ty kitchendomowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: spód na pizzę kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory(...)cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć jajko!). Piec około 15 minut w 180°C. Nie bójcie się przez ten czas jajko na pewno się zetnie. Podawać z sosem czosnkowym bądź keczupem. P.S. Pamiętajcie
Ugotowaćciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę(...)zmieni się w lepiąca kulkę zamiast przepysznych ciasteczek :) Tak więc jak już mamy na stolnicy pierwszą rolkę ciasta rozwijamy je i pokrywamy 1/2 farszu szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy
vegetaniesuszonego majeranku 2ól, pieprz do smaku Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego startego płaty lasagne Sposób wykonania farszu mięsnego: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu(...)kolejne płaty i powtórzyć wszystkie czynności tak jak w warstwie pierwszej ( u mnie wyszły 4 warstwy). Na końcu tej „piramidy” należy wyłożyć warstwę płatów, posmarować sosem beszamelowym i posypać serem żółtym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżki cukru ( 8g ), 7g suchych drożdży, 1/2 łyżeczki soli ( 3g ), 1 jajko, 30g masła niesolonego, 1/2 szklanki mleka - 125ml. Farsz: 4 cebule, 350g pieczarek, 4 łyżki ketchupu, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, oregano, bazylia, olej. Ponadto: 1 jajko, olej do wysmarowania papieru do pieczenia. Przygotowanie: Ciasto. Masło roztopić, przestudzić i roztrzepać z ciepłym mlekiem oraz jajkiem. Do mąki dodać(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia popieprzyć, delikatnie posolić, dodać oregano i bazylię oraz dodać ketchup ( wymieszać ). Po usmażeniu odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte pieczarki z cebulą wymieszać ze startym serem żółtym. Pizzerinki. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć
W kuchni u Monikismakuje z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser olej lub oliwa z oliwek Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać(...)Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć pieczarki z cebulą i kukurydzę. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać 20-25 minut w 180ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu). Przygotowaną pizzę podawać, np. z sosem czosnkowym
Ugotowaćząbki czosnku 2 łyżeczki soli pieprz 2-3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 litry wody 1 duży por 5-6 ziemniaków 100 g startego żółtego sera 2 łyżki śmietany Wykonanie: Wodę wstawiam na gaz. Marchew, pietruszkę, selera obieram, myję pod bieżącą wodą , kroję i wrzucam do wrzącej wody. Liście pora myję i dodaję do warzyw(...)warzyw wrzucam pokrojone ziemniaki i ponownie gotuję, aż ziemniaki zmiękną. Potem dodaję zeszklone pory i gotuję 2-3 minuty. Ponownie doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję starty żółty ser i gotuję, aż ser się rozpuści. Wyłączam gaz, dodaję śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia, Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenmąki 20 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo : 200 g fety 5 świeżych pomidorów 10 zielonych szparagów twardy ser żółty np parmezan oregano, tymianek, bazylia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, zalewamy oliwą, wodą i mlekiem. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki(...)przez rozgniatanie. Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy. Podajemy na ciepło
Słodkie Przyjemnościoscypkiem ;) Składniki : 200 g mąki 100 g mąki żytniej 25 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy szklanka ciepłej wody Dodatkowo : 100 g oscypka twardy ser żółty oregano, tymianek, bazylia łyżeczka musztardy przecier pomidorowy 400 ml ulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarki Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą(...)szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników. Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź
Słodkie Przyjemnościmasła, 1 jajko, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, szczypta soli, 100 g brokuł, ok.15 brukselek, 6 plasterków pora, 1 cebula szalotka, 200 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g startego sera żółtego, 3 jajka, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę pokrojoną w kostkę(...)wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką
Moniki Smakołykisię wzroku, związanym ze starzeniem się), mają niski indeks glikemiczny i są mało kaloryczne. Zupa brokułowa 1 duży brokuł 1 duży ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka masła dowolne pieczywo żółty ser Brokuła podzielić na pojedyncze różyczki i dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą, może troszkę wystawać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (brokuły bywają różne, jedne(...)praskę czosnek i masło, po czym chwilę pogotować. Zupa gotowa, my serwujemy do niej jeszcze grzanki z wczorajszych bułek, posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku do chrupkości i starty żółty ser. Maluszkom poniżej roku proponuję podać pokrojoną w kostkę zwykłą bułkę. Smacznego! PS. Zupa brokułowa była dla Tosi świetnym treningiem w jedzeniu łyżką. Na początku gotowałam ją nieco gęstszą, żeby
Przepysznik - BLW i nie tylkododatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki(...)pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować. 2. Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem
Na Ciasteczkowych Papierachnadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów - 1 filet z kurczaka - 1/2 cebuli - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 1/2 szklanki śmietany - sól, pieprz, bazylia, oregano - 1 łyżka masła lub oliwy - ser żółty W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem wyrabiałam go w robocie, żeby było szybciej. Wrzucamy mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą(...)miski wrzucamy jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ja dodatkowo do masy starłam na tarce mały kawałek sera żółtego. Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i brokułów i przykrywamy masą serową. Na wierzchu tarty dajemy resztę kurczaka i brokułów. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Kuchenne Wariacjeschabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy(...)się mięsa musi uchodzić z naczynia. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 500 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku ser żółty około 150 gram przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 1/2 łyżeczki bazylii sól sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)dodałam rozdrobniony szpinak, dusiłam przez kilka minut, dodałam rozdrobniony ser feta, mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam. Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle. Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu. Piekłam
Darcia w kuchniszklanka), 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oregano, garść świeżej bazylii (12g), łyżka oliwy lub oleju, 200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa, 135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, 2 łyżki bazylii, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch. Dodatkowo: Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny(...)niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części. Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki. Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały. Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem lub papierem
W kuchni u Monikiciepłej wody 100 ml letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć(...)papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam ) Sosem smaruję ciasto, wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty. Pizze piekę w 200 st C do zrumienienia. Życzę smacznego;) A już od jutra smaki Hiszpanii i Portugalii, zachęcam do zajrzenia do gazetki :) KLIK
Takie tam pichcenie