ser żółty - 6379 przepisów (strona:113/426)

LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 808

Święta. Polecam, sałatka może jest trochę pracochłonna ale za to smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajka gotuję(...)kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki konserwowe. Szczeliny między pieczarkami wypełniamy

Gotowanie Patki
Sałatka meksykańska 312

Pyszna i szybka sałatka o lekko pikantnym smaku, doskonale się sprawdza na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę(...)kolor na rozgrzanym oleju, odkładamy do ostudzenia. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Paprykę czerwoną odsączamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w pół plastry, ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i ketchup, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą meksykańską. Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Papryka faszerowana mięsem drobiowym, orzechami włoskimi i miętą 117

ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami.  Siekamy drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na oleju. Na drugiej patelni rumienimy na łyżeczce oleju siekane orzechy(...)Papryki umieszczamy w garnku i zalewamy wywarem do 3/4 wysokości papryk. Dusimy na wolnym ogniu ok 25 min ( pod przykryciem ). Po tym czasie ściągamy górne części, paprykę posypujemy startym żółtym serem i gotujemy jeszcze ok 5 min. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Przepis dodaję do akcji

Atlas Smaków
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 310

cebuli masło do smażenia 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy, ale nie może być(...)tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut

Monia miesza i gotuje
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 233

podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju zeszklić czerwoną(...)dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub nitką obsypane mąką na gorącym oleju zrumienić roladki z każdej strony pozostały farsz jeśli został to dodać do rondla wlać 5 szklanek wody

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z ziemniakami 205

Składniki: ok.6 ziemniaków,  0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii,  1 łyżeczka słodkiej papryki,  sól,  pieprz. Przygotowanie:    Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków(...)pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekamy ok. 40 minut

Aga w kuchni
Zupa krem z zielonego groszku 147

warto spróbować! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Puszka zielonego groszku Cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa) garść startego żółtego sera Najpierw obieramy cebulę, kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Możemy dodać do smażenia nieco oleju. Do zarumienionej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, uważając by czosnek(...)gładki krem lub krem z resztkami groszku. Należy się tym nie przejmować i zostawić tak jak nam wyszło. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Nakładamy krem na talerz, posypujemy żółtym serem i gotowe

Kolizje Smaków
"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami / Poultry muffins stuffed with mushrooms 394

formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał(...)doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Cebulę drobno pokroić. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żółty ser i posiekaną natkę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą

Świat Smaku
Karkówka po królewsku 284

Składniki: 9 plastrów karkówki wieprzowej 1 duża cebula niecały kg pieczarek opakowanie żółtego sera w plastrach keczup majonez przyprawy: pieprz, sól, bazylia, koperek, olej do smażenia Wykonanie: 1.Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy pieprzem, solą i koperkiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (jeśli ktoś ma czas może być nawet na 3 godz.) 2. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki(...)sosie powstałym po połączeniu keczupu i majonezu (po 3 łyżki). 4. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki i cebulę nakładamy na kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu. 6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto w pewnym momencie odkryć naczynie, bądź nie przykrywać

Pasja Smaku
Zapiekanka rybna z warzywami 178

Składniki: * 50 dag filetów z ryby * 1 kg ziemniaków * przyprawa do ziemniaków * przyprawa do ryb * mieszanka warzywna konserwowa 400 g * szklanka kremówki * 10 dag żółtego sera * 2 jajka * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do wysmarowania formy * olej do smażenia. Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry(...)patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut

Pobite gary Barbary
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem 151

Składniki: Makaron penne 0,5 kg mięsa mielonego Kawałek żółtego sera Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka) 1 duża cebula Natka pietruszki Przyprawa do mięsa mielonego Sól i pieprz Łyżka oleju do smażenia 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego(...)cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę. Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem,  przykryć drugą częścią makaronu,  polać resztą sosu i posypać serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu kiedy ser ładnie się przypiecze

The Sweet Damsel
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i kurczakiem 151

ponieważ zdecydowałam się  na spód na cieście francuskim :) Składniki:          500g mrożonego szpinaku     jeden duży pomidor  3 ząbki czosnku ok 20dag żółtego sera duża pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego do smaku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie: Obieram i drobno siekam czosnek, który wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy czosnek się(...)smaku. Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto francuskie, którym wyścieliłam formę do tarty. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 10 minut, po czym prószę tartę żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Smacznego

ChilliJemy
Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem 443

korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml śmietanki 18%  1 brokuł 100g startego żółtego sera 1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz  1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. 2. Brokuł dzielimy na różyczki(...)mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno

Szefowa kuchni
Pappardelle z brokułami 139

Składniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie:         Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego przyprawami. W garnku gotujemy brokuł ok. 15-20 minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy

Aga w kuchni
Drożdżowe kanapki 241

łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Nadzienie: Kilka ogórków konserwowych Pół czerwonej papryki Kilka plastrów szynki (w zależności od wielkości) Kilka plastrów sera żółtego Dodatkowo: Mak do posypania Jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski(...)ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać makiem

Fabryka pomysłów