kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła -pieprz -odrobina żółtego sera -słodka śmietana do dekoracji Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle. Szklimy powoli(...)miksujemy, aby uzyskać piękny, złoty krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie przelewamy do garnka i zagotowujemy. Nalewamy do talerza, dodajemy grzanki i odrobinę tartego żółtego sera, dekorujemy śmietaną i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyaurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś z kurczaka ok 200g brokułów pęczek koperku papryczka chili 150g sera żółtego 2 łyżki majonezu przyprawy Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry, następnie w paski. Dodajemy ją do pokrojonego w drobną kostkę kurczaka... ...doprawiamy (ja użyłam przyprawy do ziemniaków oraz curry(...)cukinia puszczą wodę, dodajemy brokułu i dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem. Koperek i chilli drobno siekamy... ...dodajemy do pozostałych ostygniętych składników... ...wraz z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, dwoma łyżkami majonezu i przyprawami (pieprz, majeranek, tymianek lu inne wg uznania :)). Całość mieszamy i pasta jest gotowa
Taste Of My Dayjeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. 2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem(...)zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu wolą
Pasja Smakuatrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól himalajska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku szczypior do posypania Wykonanie: Makaron ugotować w osolonym(...)minut mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron, wlać śmietankę, wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Całość posypać startym serem żółtym, naczynie przykryć folią aluminiową , zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut. Podawać gorącą zapiekankę , posypaną szczypiorem. Smacznego
Wanilia i Kardamonsałatki zajmie kilka minut i można ją zrobić dosłownie w ostatniej chwili, gdy goście są już w drodze. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka (ok 40-50 dag) 200 g sera żółtego w kostce 1 czerwona papryka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki majonezu duża garść orzeszków ziemnych solonych (można pominąć) sól, pieprz, słodka(...)mnie Pikantny kurczak od SKWORCU) olej do smażenia mięsa 1. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, posypać przyprawą, usmażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 2. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubszych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. 3. Paprykę pokroić w kosteczkę. 4. Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić. 5. Kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy
Kto ugości moich gości?nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie jak wystygną robimy farsz. Myjemy i kroimy w kostkę pieczarki(...)mięso, jak już będzie podsmażone dodajemy szpinak. Później dodajemy pomidory i koncentrat. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak gotowy farsz nakładamy do muszelek. Muszelki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem żółtym. Wkładamy makaron do nagrzanego piekarnika 150 stopni na ok 25 min. Smacznego
Panda i jej światrurki Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 300 ml kremówki, 6 brykietów szpinaku, kilka zielonych oliwek, 2 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy(...)zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchnikiełbasek np. zwyczajnych 2 cebule 750 g ziemniaków 150 g śmietany 36% 100 g startego, żółtego sera np. cheddar 5 łyżek musztardy 1/2 kostki margaryny 2 łyżki oliwy Kiedy przypadkiem (tak jak ja :) ) mamy w lodówce kilka kiełbasek, z którymi nie specjalnie wiemy co zrobić, to mam dla Was wyśmienitą propozycję, która(...)może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem. Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie zdjąć z ognia i każdą z nich posmarować lekko musztardą. Cebulę pokroić w półplastry i przesmażyć na patelni
Świat Domowej Kuchnigodziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie własnym – 100 g - czerwona papryka – 1 szt - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - musztarda – 1 łyżka - śmietana 18% – 1 łyżka - żółtko – 1 szt - przyprawy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ciasta francuskiego(...)części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut (pilnujemy jednak , by ciasto za bardzo
Ostra na Słodkojeśli jest ich odpowiednio dużo) lub wyrzucam, gdy jest ich mało by cokolwiek z nimi zrobić. Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 3 surowe ziemniaki 1 cukinia koperek cebula pieczarki ser żółty jajka mąka przyprawy Wykonanie: Ugotowane ziemniaki rozdrabniam ugniatając je, surowe wraz z cebulą ścieram na tarce (drobne oczka). Cukinię również możemy zetrzeć, bądź drobno posiekać, jednak pamiętajcie o konieczności(...)minimum 15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Koperek i pieczarki (3 szt) drobno siekamy, grzyby przesmażamy na odrobinie tłuszczu, by pozbyć się z nich płynu. 5 - 10 dag sera żółtego ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, ja użyłam 4 sztuki. Wszystkie składniki mieszamy wraz z przyprawami (sól, pieprz, zioła: bazylia, lubczyk, oregano, majeranek, tymianek; przyprawa do ziemniaków, ew. inne
Taste Of My Daydzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:) Składniki; cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, pomidor, 150 g sera żółtego, oliwa z oliwek, sól, pieprz czosnek, czerwona cebula, Wykonanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plastry. Paprykę w paseczki.Cebule(...)dodajemy sól i pieprz. Moczymy warzywa w oliwie. Następnie cukinię, bakłażana i paprykę grillujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Możemy jeszcze jak lubicie poszczególne warstwy doprawić. Na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 20 minut
Anioły w kuchnizupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś z kurczaka 20 dag wędzonego boczku 20 dag żółtego sera 1/2 czerwonej papryki jogurt naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy(...)Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy z sosem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatania sałatka na różne okazje lub jako dodatek do pieczywa, dzięki dodatkowi fileta z kurczaka jest pożywna. Bardzo ją lubię i często robię. Składniki 100 g ryżu 100 g sera żółtego 1 pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy gyros 10 dag marynowanej żółtej papryki kawałek pora 1 puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu sól(...)kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym kroimy na małe kawałki oprószamy przyprawą do gyrosa smażymy na oleju na patelni. Studzimy mieszamy z ryżem. Paprykę por i ogórki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy wszytko razem doprawiamy solą oraz pieprzem i majonezem mieszamy chłodzimy 2 godziny w lodówce i podajemy
Wanilia i KardamonSkładniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego Składniki: 1 kg piersi z kurczaka płatki owsiane ser żółty Przygotowanie: Piersi dzielimy na pół tak aby otrzymać dwa cienkie filety. Filety zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia smażymy je na patelni wyłożonej papierem do pieczenia(...)używać tłuszczu i mamy pewność że mięso nie zacznie nam przywierać do patelni. Zrobiłam to mięso na dwa sposoby. Kilka kawałków dodatkowo posypałam płatkami owsianymi a do reszty dodałam ser żółty i zawinęłam w roladkę (która mi się rozwaliła
ClauditteMissCookinglitry wywaru warzywnego 1 kg cebuli 1/4 kostki masła 2-3 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ewentualnie groszek ptysiowy, grzanki, żółty ser Gotujemy wywar, w międzyczasie kroimy cebulę w pół-krążki, czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy cebulę i czosnek. Musi się lekko podrumienić i zmięknąć, dlatego na koniec przykrywamy garnek. Podsmażoną etapami(...)cebulę, wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką według uznania. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi. Pyszna jest także posypana tartym żółtym serem. Smacznego
Humanistka w kuchni