pomidory, 2 kulki mozzarelli, 1/2 świeżego ogórka, pęczek szczypiorku, 2-3łyżki majonezu, 1-2 łyżki śmietany 18%, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz, kilka listków bazylii, kawałek sera żółtego ( 2 plasterki). Przygotowanie: Sos majonezowo czosnkowy: majonez, śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Ogórka, pomidory oraz mozzarellę pokroić w plastry. W koło półmiska poukładać(...)przemian pomidory, ogórki i mozzarellę. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Na środek poukładać na płasko plastry pomidora - polać je sosem majonezowo czosnkowym oraz posypać startym serem żółtym. Listki bazylii powkładać między warzywa. Na koniec posolić i popieprzyć. Smacznego
W kuchni u Monikitego dania... ;) Składniki (dla 4 osób): - 2 duże cukinie - 2 cebule - 1 kukurydza - 3 pomidory - kilka pieczarek - kilka garści pestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki(...)przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę, dodać do reszty. Z cukinii usunąć nasiona, resztę miąższu wybrać łyżką, tak aby został około 1 cm przy skórce. Wybrany miąższ podsmażyć, dodać do reszty i przyprawić. Do łódeczek z cukini
Corner With Recipesprosty do wykonania, a składniki ogólnodostępne :) Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka 300-400g makaronu penne 50g masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 250g startego sera żółtego posiekana natka pietruszki sól, pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy. W średniej wielkości garnku/rondlu rozpuszczamy
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy(...)ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem żółtym, zapiekamy 15 minut. Po zapieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem. Pycha
upichconaświeżego ogórka Składniki: 1 duży ogórek ... 1 litr bulionu 1 serek topiony naturalny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej ser żółty gouda (malutki kawałek) sól,pieprz Do gotującego się bulionu dodajemy serek topiony raz zmiksowany ogórek. Gotujemy chwilę i następnie dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, mąkę ryżową, sól, pieprz. Miksujemy(...)całość.Na koniec dodajemy 1/3 startego na tarce ogórka i gotujemy jeszcze przez moment. Gotowy krem wlewamy do miseczek i wrzucamy do zupy kilka kostek sera żółtego,a całość dekorujemy świeżym ogórkiem
noteskulinarnyfigaSkładniki: -2 duże słoiki papryki marynowanej -1 mała cebula -1 puszka kukurydzy -6 jajek -150 g sera żółtego -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy aż zmięknie. Paprykę odsączamy z zalewy, odcinamy skórkę, kroimy w kostkę i odsączamy na sitku (można odcisnąć). Ugotowane jajka(...)obieramy i kroimy w pół-talarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a ser żółty ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego
KasiekGotujeSkładniki : pory- u mnie 3 sztuki boczek w długich plastrach sól, pieprz, olej żółty ser Przygotowanie : Pory obrać i umyć, wykorzystamy białe części, zawiązujemy odcięte części nitką Tak przygotowane pory wkładamy w posolony i posłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy około 20 min. Wyjmujemy, zdejmujemy nitki, osączamy i owijamy spiralnie paskami boczku przypinając na końcach wykałaczkami, układamy w naczyniu(...)żaroodpornym- zapiekamy do zarumienienia boczku, w trakcie należy posypać żółtym serem. Przepis pochodzi ze starych zapisków :) Danie potraktowałam jako przystawkę, ale uważam, że może być też daniem głównym
Proste PotrawyDzisiaj super pomysł na przystawkę : pieczarki faszerowane z boczkiem. Przepis na faszerowane pieczarki: SKŁADNIKI - kilka dużych pieczarek - ser żółty - boczek wędzony - szczypiorek - sól, pieprz, papryka - białko jajka - bulion z kostki PRZYGOTOWANIE Pieczarki obieramy, odrywamy nóżki. Do zagotowanego w garnku bulionu wrzucamy na kilka minut kapelusze- pieczarki po upieczeniu nie będą surowe w środku, ani wysuszone z zewnątrz. Nóżki pieczarek(...)ucieramy na tarce o dużych oczkach, lub siekamy. Ucieramy mniej więcej tyle samo sera żółtego. Dodajemy posiekany szczypiorek. Solimy, pieprzymy, można dodać paprykę wg. uznania - my oczywiście ostrą :) Do farszu dodajemy ubite na sztywno białko jajka- farsz dzięki temu będzie pulchniejszy. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze (można je wcześniej oprószyć wegetą). Na wierzch kładziemy małe plasterki boczku. Zapiekamy w piekarniku
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka w serowo-tymiankowej panierce Składniki: 1 szt filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki 10 dag ser żółty (gouda), 1 łyżka tymianek posiekany, 1 szt jajko, do smaku vegeta, do smaku curry, 1 łyżka bułka tarta, 4 łyżki oliwa z oliwek Filet z kurczaka rozcinam na porcję(...)delikatnie ubijam i przekładam do miseczki z maślanką, odstawiam na pół godziny/godzinę do lodówki, Następnie wyjmuję mięsko z maślanki, doprawiam vegetą i curry. Ser żółty ścieram na dużych oczkach, dodaję dużą łyżkę posiekanego, świeżego tymianku i bułkę tartą. Filet panieruję w rozkłóconym jajku, serowo-ziołowej panierce i smażę na rozgrzanej oliwie, około 2-3 minut z każdej strony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładuże laski kiełbasy (np. zwyczajnej) pokrojona w kostkę 300g pieczarek pokrojonych w dużą kostkę 200ml śmietany 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka starty żółty ser tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, po chwili dodać kiełbasę, gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa(...)ładnie przyrumieni, dodać pieczarki, smażyć aż grzyby zmiękną. W międzyczasie przygotować zalewę - do dużego kubka wlać śmietanę, wbić jajko, dodać koncentrat pomidorowy i garść startego żółtego sera, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką
Codzienne Gotowaniezrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży 2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto(...)jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzenieskładniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu(...)czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia
Smakowite Danianudno nadziałam je pysznym farszem i obsmażyłam w orzechowej panierce. Na gorące śniadanie w sam raz! Składniki: 5 cienkich parówek dobrej jakości Paryżanki Nadzienie: 3 łyżki startego drobno sera żółtego 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 łyżka łagodnej musztardy 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta pieprzu Panierka: 2 białka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych olej(...)smażenia Sposób przygotowania: Parówki obieramy z foliowej osłonki, nacinamy delikatnie wzdłuż tak aby nie przeciąć do końca a zrobić kieszonkę na nadzienie Farsz: Drobniutko starty ser żółty, łączymy z mielonymi orzechami, dodajemy ketchup i musztardę doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku, mieszamy całość w miseczce. Nadzienie wkładamy delikatnie łyżeczką w nacięcie . Białka ubijamy trzepaczką na pianę panierujemy parówki obtaczamy
Wanilia i Kardamonskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup pikantny sproszkowane papryka słodka wykonanie: W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: odsączoną fasolka szparagowa – pokrojone w kostkę jajka – majonez, aby pokryć jajka – pokrojone w drobną kostkę jabłka – ketchup – odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę(...)czerwoną – pokrojona w drobną kostkę cebulę – majonez – odsączoną kukurydzę – majonez (tyle żeby pokryć kukurydzę) – starty na grubych oczkach ser żółty a na koniec posypujemy słodką papryką. Całość schładzamy
Domowy Smak Jedzenia