przygotowania domowy pasztet z cukinii. Zadowoli nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie kanapki bez kawałka mięska... Pasztet z cukinii Składniki: 3 szklanki cukinii (średniej wielkości cukinia) 20 dag sera żółtego 3 cebule 1/2 szklanki oleju z pestek winogron 3 jajka 1 1/2 szklanki bułki tartej natka pietruszki garść vegety 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię obieramy i usuwamy nasiona(...)środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy. Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy
Lawendowe Nieboniedzielny obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g ) * ser żółty – ok. 100 g * cebula – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * bulion warzywny – 250 ml * koperek -1 garść * sól, pieprz, papryka(...)smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie oleju, studzimy, dodajemy starty ser żółty. Pierś z kurczaka oczyszczamy, robimy kieszonkę na całej długości, oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Do kieszonki wkładamy farsz serowo-cebulowy,spinamy wykałaczką albo delikatnie związujemy. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Podlewamy
Ostra na Słodkotowarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć. Na 12 tostów - puszka pomidorów - jedna cebula, przyprawy,olej - około 10-15 pieczarek - 30-40 dag kiełbasy toruńskiej - ser żółty miękki Cebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku. Podsmażaj ok.10 minut, aż woda odparuje(...)ok.5-6 minut. Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki. Włącz piekarnik na 200°. Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić. SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiSkładniki, 10 sztuk: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 3 plasterki żółtego sera 10 suszonych pomidorów 3 jajka sól i pieprz do smaku 4 listki bazylii 1 łyżka bułki tartej 1 papryczka chili (dla lubiących ostre potrawy) bułka tarta do obtocznia Przygotowanie: Piersi z kurczaka zmielić przez maszynkę lub posiekać nożem. Przełożyć do miski(...)Cebulę, żółty ser, papryczkę posiekać bardzo drobno i dodać do mięsa. Dodać zmiażdżony i posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki suszone pomidory Do całości dodać posiekane listki bazylii, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej i 1 jajko (pozostałe dwa będą do panierki). Całość dobrze wymieszać. Obtoczyć w jajku, bułce tartej. Smażyć z jednej i drugiej strony na rumiany kolor. Ja swoje
cooklifeZainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę(...)podsmażyć na patelni. 3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C
Pasja SmakuNapoli" (Winiary) 300 ml wody 1/2 zielonej papryki 2 łyżki oliwy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opakowanie makaronu spaghetti sól, pieprz 10 dag żółtego sera Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie przez ok. 10 minut. Wlać wodę, dodać zawartość torebki i dokładnie wymieszać. Gotować przez 2 minuty. Dodać odsączonego tuńczyka(...)natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów. "Pomysł na..." jest dobrą propozycją na szybki obiad
Pasja Smakujutrzejsze śniadanko proponuję pyszne bułeczki o smaku musztardy:) Do tego kawałki żółtego sera oraz natka pietruszki dla kontrastu. A na wierzchu odrobina gorczycy. Ze względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki: 300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml
Z miłości do słodkościPuree z ziemniaków i porów: ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem(...)sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Pory obieramy z wierzchnich części
Poezja smakuczosnku łyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory i odparować by powstał niezbyt gęsty sos. Kalafior(...)tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Na podpieczonym spodzie rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć kalafior i zalać serowym sosem , Posypać resztą oscypka i na wierzch odrobiną żółtego sera, zapiekać
Gotowanie jest łatwetylko do zrobienia bułki tartej ale też np. śniadania na ciepło. Wystarczy zamoczyć kromki w jajku z przyprawami i usmażyć na złoto. Na takie gorące grzanki nakładam żółty ser, który się topi oraz szynkę i warzywa. Używam do tego bułek, chleba czy bagietek- nadaje się każdy rodzaj. Takie kanapki ze stołu znikają błyskawicznie, ale ponieważ ograniczamy smażone rzeczy to jadamy(...)czosnek, sól i pieprz. Kawałki pieczywa moczyć w jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Podczas smażenia na upieczoną już jedną stronę kromki nałożyć kawałek żółtego sera. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Na wierzchu ułożyć szynkę i warzywa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSpadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki. Składniki: 6 dużych ziemniaków 5 plasterków żółtego sera ketchup
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1 Papryka Zielona 10 dag sera żółtego tartego 1 puszka tuńczyka z wody 1/2 pora 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku świeżego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz,sól(...)Sposób Przygotowania: Paprykę kroję w kostkę Pora kroję i dodaję do papryki Dodajemy tarty Ser Żółty Dodaje Jajko Dodaje Tuńczyka z Wody Dodajemy Sos Sałatkę Kładę na Liściach Szpinaku SMACZNEGO
Gotowanie Patkistyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 czerstwe bułki z dnia poprzedniego kawałek wędzonego boczku 4 jajka pęczek szczypiorku -nie duży sól , pieprz do smaku łyżka masła plaster żółtego sera Z bułek ścinamy czubki , wyjmujemy część miąższu ze środka , tak aby zmieściło się nam jajo . Następnie , wbijamy surowe jajko , solimy , pieprzymy , posypujemy siekanym boczkiem . Układamy na blaszce do pieczenia(...)wysmarowanej łyżką masła . Ścięte wierzchołki układamy obok i układamy na nich po kilka paseczków żółtego sera, przydadzą jako czapeczki . Zapiekamy około 6-10 minut z termoobiegiem w temp. około 160 C, w zasadzie czas pieczenia regulujemy w zależności jak miękkie jajo lubimy – my lubimy lejący środek . Po tym czasie wyjmujemy buły posypujemy siekanym szczypiorkiem i możemy serwować ..To tyle
Ogrodnik w podróżyłyżki cukru 1 łyżka soli 1 duże jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka według uznania 150g startego żółtego sera Standardowo mieszamy suche składniki w jednej misce, w drugiej mokre. Dodajemy większość sera, a resztą posypiemy muffinki z góry. Niezbyt dokładnie wymieszać. Do przygotowanej blaszki przekładać po sporej łyżce ciasta
W kuchni bez szafek