Można powiedzieć polska klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham! Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól
Wanilia i Kardamonkuchnia wcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs(...)tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie
Wylizany Rondelpietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól, pieprz, oregano ryż biały (np. parboiled) PRZYGOTOWANIE: Kotlety schabowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym
Kuchnia w bieguBitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę
VioletoweKucharzeniePor jest w mojej kuchni dosyć często, bardzo go lubię. Schab pociąć na 1 cm kawałki, mocno rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Nadzienie
Kuchnia Pokoleńpęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy , pieprzymy do smaku całą powierzchnię , układamy
Ogrodnik w podróżyChodzi o te pieruńskie schabowe ;) Nie to, że je uwielbiam, bo uważam, że to jest nic specjalnego i da się bez nich żyć, ale kiedy człowiek zaczyna obcinać kalorie, to wtedy tęskni najbardziej za tymi rzeczami tuczącymi, niezdrowymi. Wtedy marzą nam się nugettsy, może jakieś dewolaje albo jeszcze coś innego. Ach ta wyobraźnia ;-) A co przygotować na obiad
Poezja Smaków - blog kulinarnySchabowy w ciut innej panierce...pomysł na taką panierką znalazłam tutaj ,a pochodzi z książki "Jak oczarować mężczyznę, czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa 4 plastry schabu 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz vegeta olej do smażenia Plastry schabu rozbić,oprószyć pieprzem i solą. Jajka
Moje domowe kucharzenieDziś coś dla męskiej części , kawał mięcha , moja druga połowa uwielbia taki obiadek , nawet codziennie , zapraszam do wypróbowania , może i tobie zasmakuje . Składniki 4 kotlety schabowe ( grubość według uznania ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu sól ( według smaku ) 1 łyżeczka papryki 3 łyżki sosu teriyaki bułka tarta 2 jajka
Mój SmakTradycyjnie przyrządzone schabowe potrafią się znudzić.Jest jednak tyle sposobów, na urozmaicenie ich smaku, że za każdym razem mogą smakować jeszcze lepiej. Dziś coś dla wielbicieli sera, gruba serowa panierka ..i schab. Składniki: 8-10 plastrów schabu 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku 10 dag sera mozzarella w kawałku sól,pieprz bułka tarta ok. 3/4 szklanki Wykonanie
Z Majeczką w kuchniJestem, jestem:) trochę zabiegana, ale pełna sił i zapału do gotowania i dzielenia się z Wami pomysłami na kolejne dania. W kuchni ostatnio trochę powiało nudą - a to schabowe, a to kopytka. Z założenia staram się nie zanudzać moich Czytelników każdą najzwyklejszą kanapką lub miską ugotowanej na obiad czy kolację zupy. Ale czasem z prostych składników udaje się zrobić
Obiad gotowyMięso ze schabu wieprzowego jest na tyle uniwersalne, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczne schabowe, pieczeń, roladki albo bitki. Roladki z nadzieniem są na tyle uniwersalne, że w zależności od nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą
Obiad gotowyŚwietnie smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem;) Schab idealny na elegancki obiad. Przygotowuje się go dosyć szybko i dość szybo znika;) Składniki: kotlety schabowe około 1-1,5 cm sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki olej do smażenia sos: 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki musztardy czosnek 1 ząbek 1 łyżeczka natki pietruszki
Życie zaczyna się w kuchnimielona do oprószenia ok. 1 łyżeczki boczek wędzony parzony w plastrach 6 szt. olej rzepakowy 5 łyżek cebula 2-3 szt. ~~METODA~~ Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe, tyle że cieniej. Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na brzegu układamy plaster mozzarelli i dwa małe pomidorki. Zwijamy roladkę. Wokół roladki owijamy boczek. Roladki smarujemy olejem przy
Kuchnia Paulettes