angielskie 3 kulki liście laurowe 2 listki woda 2 litry kostka rosołowa 2 sztuki sól 1 łyżeczka lub do smaku pieprz do smaku majeranek 1 łyżka kość schabowa wędzona 1 sztuka mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia ~~METODA~~ Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze(...)zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, kość schabową wędzoną, kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę
Kuchnia PaulettesMężowi i jednej córce robiłam schabowe..a, że ja i druga córka nie jemy smażonego, a jemy zupki -zrobiłam kilka zrazów gotowanych..no, a potem jeszcze ugotowałam na tym wywarze ze zrazów zupkę chrzanową..tak więc dla odmiany zupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było.. Zrazy kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana
Moje domowe kucharzenieroladek. Do ich przygotowania użyłam schabu, który oprószyłam przyprawami a następnie skryłam w środku świeży szpinak i mozzarellę. Polecam nie tylko sobą będącym na diecie, zasmakuje każdemu :) Roladki schabowe z mozzarellą i szpinakiem Składniki : 2 plastry schabu bez kości 100 g mozzarelli świeży szpinak sól i pieprz do smaku czosnek granulowany oliwa Przygotowanie : Schab oprószam sola
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiedziela, obiad u mamy, rosół z domowym makaronem, schabowe, szarlotka... Brzmi tak swojsko, ciepło, rodzinnie. Dla niektórych to wręcz tradycja, bez której nie wyobrażają sobie weekendu. Dobry rosół lubi być gotowany długo i to chyba jedna z przyczyn, dla której w polskich domach rzadziej jest gotowany na tygodniu. Może też stąd bierze się jego magiczna moc, gdy jednoczy rodzinę
Obiad gotowypytajcie mnie, skąd taki opis. Ładnych kilka lat temu znalazłam ten przepis...i tak pozostał pod niezmienioną nazwą. Fajna alternatywa dla kotletów. SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 duże, ładne kotlety schabowe sól pieprz olej SOS: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają
Kopystką po garachsmaku mleko 1,5 % 2 czubate , łyżki startego parmezanu pęczek świeżego szczypiorku Pierś z indyka kroimy na plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozklepujemy , słabiej niż na schabowe . Każdy plaster solimy , prószymy rozmarynem , czosnkiem i pieprzem , smarujemy oliwą ( jak najmniejszą ilością ), miodem ( miód, podczas karmelizacji na patelni grillowej, robi ładne paski na mięsie ) . Odstawiamy na 30 minut
Ogrodnik w podróżyMożna powiedzieć polska klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham! Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól
Wanilia i Kardamonkuchnia wcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs(...)tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie
Wylizany Rondelpietruszki 1 średni seler 250g malin mrożonych 3 łyżki syropu z agawy (lub miodu) 1 łyżeczka papryczki chilli 50g masła sól, pieprz, oregano ryż biały (np. parboiled) PRZYGOTOWANIE: Kotlety schabowe wkładamy do naczynia żaroodpornego, warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do mięsa. Polewamy oliwą, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym
Kuchnia w bieguBitki schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu warzywnego ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na każdym płacie układamy po plasterku szynki i sera. Zwijamy na kształt roladki, wierzch obsypujemy słodką papryką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, natkę
VioletoweKucharzeniePor jest w mojej kuchni dosyć często, bardzo go lubię. Schab pociąć na 1 cm kawałki, mocno rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Nadzienie
Kuchnia Pokoleńpęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy , pieprzymy do smaku całą powierzchnię , układamy
Ogrodnik w podróżyChodzi o te pieruńskie schabowe ;) Nie to, że je uwielbiam, bo uważam, że to jest nic specjalnego i da się bez nich żyć, ale kiedy człowiek zaczyna obcinać kalorie, to wtedy tęskni najbardziej za tymi rzeczami tuczącymi, niezdrowymi. Wtedy marzą nam się nugettsy, może jakieś dewolaje albo jeszcze coś innego. Ach ta wyobraźnia ;-) A co przygotować na obiad
Poezja Smaków - blog kulinarnySchabowy w ciut innej panierce...pomysł na taką panierką znalazłam tutaj ,a pochodzi z książki "Jak oczarować mężczyznę, czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa 4 plastry schabu 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz vegeta olej do smażenia Plastry schabu rozbić,oprószyć pieprzem i solą. Jajka
Moje domowe kucharzenie