schab w sosie - 2316 przepisów (strona:97/155)

Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 163

miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól

Stare Gary
Schab po bałkańsku 165

szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną

Apetyczna babeczka
Jedzonko do pracy #48 183

twardo, pomidor, rzodkiewka. Lunch : Wieprzowina w imbirze z ryżem.  Przepis na wieprzowinę w imbirze - Schab (2 plastry) pokroić w cienkie paski i przesmażyć, zdjąć z patelni. Na patelni przesmażyć imbir (2cm) starty na tarce, czosnek (1-2 ząbki) wyciśnięty przez praskę, wlać sos sojowy (tak aby pokrył dno patelni), mirin (1 łyżka), miód (1 łyżka), wymieszać, zagotować, dodać mięso

Codzienne Gotowanie
Schab w mleku -domowa wędlina 45468

Taplam” mięso w marynacie i zostawiam  na 2 godzinki . Po tym czasie  schab zalewam mlekiem . Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę  i 40 minut  w 200 st C , grzałki góra dół. W trakcie pieczenia , polewałam parę razy „wystające”  mięso sosem. Mięso studzę w zalewie mlecznej,  następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam

Takie tam pichcenie
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 234

kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, grzyby kroimy w paski. Wszystko dodajemy do podsmażonego schabu zalewamy bulionem warzywny, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę dusimy wszystko razem ok 10 minut., śmietanka zagęści wywar i powstanie pyszny sos. Doprawimy sos solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

kgwjanczewo
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 200

Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt 25zł (na dzień dzisiejszy). Opis sugeruje, że powinna to być polędwica wołowa, bo przecież podział półtuszy wieprzowej, nie wskazuje na posiadanie przez(...)autora w tle) schab, nazywany w dalszym ciągu "fletem z polędwicy". W zasadzie nikt przy zdrowych zmysłach polędwicy wołowej z takimi dodatkami nie podawałby za 25zł, prawda? Niesmak, spowodowany przez tego, kto układał tę kartę, jest jednak szybko niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba

BaRepas
Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 99

tylko odgrzewam – mam domowy obiad na dwa dni. Sos własny z dodatkiem ziarnistej musztardy doskonale pasuje zarówno do kaszy jak i ziemniaków. Prosty, domowy obiad – jestem ciekawa czy właśnie takie tradycyjne polskie dania najczęściej goszczą u Was w kuchni. Roladki schabowe z pieczarkami i kiszonym ogórkiem: 1 kg schabu wieprzowego 2 ogórki kiszone 2 cebule

Poezja smaku
Pieczeń Pork Wellington 205

czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach.  Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab faszerowany pieczarkami, papryką, groszkiem i serem 226

wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym lub serowym

Czerwień i błękit
Kremowy sos-winegret z mango do mięs i ryb 509

świątecznego mięsiwa, świątecznego indyka czy ryby: rewelacyjny kremowy sos-winegret z mango. Zamiast zawiesistego ciężkiego sosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango. Winegret nie jest na słodko. Nadaje się do zimnych mięs typu szynka czy schab, do wędzonego kurczaka lub wędzonego łososia. Nadaje się oczywiście też do schabu na ciepło

Sztuka gotowania w/g Samiry
Schab pieczony z ziołami 418

ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.  Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem.  Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce).  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 193

paski podobnej wielkości.  Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy.  Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.  Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu.  W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie

Moja smaczna kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 206

wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany(...)piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy po kawałku gorącego clafoutis z porcją schaby przykrytego porządną warstwą salsy. SMACZNEGO

Luźna Kuchnia