Schab to zdecydowanie moje ulubione mięso. Uwielbiam je w sosach czy właśnie w pieczeniach. Wersja ze śliwkami i czosnkiem była (i jest) przygotowywana przez moją Mamę już od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryDziś mam dla was przepis na pyszny gulasz wieprzowy ze schabu, z dodatkiem fasoli, marchewki, cebuli i kolorowej papryki. Gulasz zrobiłam w sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający. W sam raz na jesienno - zimową pogodę. Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy pieczywem. Wszystko według gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Waniliowe Improwizacjepapierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, aromatyczny schab, nadziany mieszanką warzywną. Tak podany, pokrojony w plastry smakuje i na zimno i na ciepło. Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 2 średnie marchewki 1 pietruszka 300g pieczarek 1 duża cebula żółta po pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej 2 łyżki bułki tartej Mieszanka przypraw do schabu (ja mieszam sól, pieprz, paprykę czerwoną słodką(...)łyżkami bułki tartej, by farsz lekko nam się zagęścił 3/4 Farszu pakujemy do kieszonki, Zszywamy wykałaczkami. 1/4 farszu rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu schabu Zawijamy w folię aluminiową (może być w zakrytej brytfance, wtedy polewamy raz po raz sosem , który się wytworzył) i pieczemy około 1, 5 h w 180 stopniach. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydomkupić go i wykorzystać do dań obiadowych (zobacz przepis na porową zupę , zupę-krem z cukini i, potrawkę z indyka z cukinią w serowym sosie , pyszne piersi kurczaka z papryką i porem , serowo-czosnkowe bułeczki , schab serowo-koperkowy , czy popularny na blogu makaron ze szpinakiem ) Tym razem serek topiony został wykorzystany do roladek z kurczaka. Ale to nie wszystko. Smaku
Smaki Na TalerzuNie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki (4 porcje): 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij(...)posiekaną cebulę, przełóż cebulę do garnka, na tej samej patelni ułóż plastry schabu. Obsmaż na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia, następnie dopraw solą i zmielonym pieprzem, przełóż go garnka, w którym jest cebula. Wlej do garnka gorący bulion (lub rosół) oraz sos sojowy. Dopraw słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykryj
Oka w rosole czyli KaFka gotujeschab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie śniadanie. Składniki: - 1 kg schabu - 1 cebula - 5 ząbków czosnku marynata - 1 łyżeczka pieprzu - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżka bazylii - 2 łyżki sosu balsamicznego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowej Przygotowanie: Schab obsmażamy
Zainspirowana w kuchniwieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek krojąc w dość grube plastry. Tym razem nic nie zostało na przygotowanie obiadu, sos z pieczenia przełożyłam do silikonowego naczynia i zamroziłam, zostanie wykorzystany innym razem. Smacznego! The post Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóry daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki: 4 kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej(...)Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź. Krok 2 Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę
Niedzielny kucharzPrzepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka(...)drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez
Kopystką po garachPrzepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka(...)drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez
Kopystką po garachzrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie za suchy, karczek przerośnięty a żeberka twarde. I tak od dłuższego czasu(...)stronie wyłącznego dystrybutora – sklepu e-Gustus.p. Składniki: 2-2,5 kg schab bez kości 1 kg boczku surowego wędzonego (z odciętą dolną skórą) Marynata 160 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej) 125 ml białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule
bistro mama