mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie papryki (może być mix różnych papryk) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka soli 50 ml wody Przygotowanie. Schabowe robić nacinakiem do mięsa, zalać szklanką mleka(...)taką ilość, która równa się mniej więcej jednej drugiej grubości panierowanego schabowego. Mięso smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone schaby wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W międzyczasie przygotować sos. Pomidora i paprykę pokroić w większą kostkę. Dodać sól, wodę oraz zioła prowansalskie. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Gotowe zmiksować na delikatny
mecooksWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 85 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 6 plastrów schabu, 2 łyżki masła, średni por, średnia marchewka, ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 500 ml wody, około 80 ml mleka, czubata łyżeczka mąki, oregano, papryka słodka, pieprz cayenne, sól, curry. Przygotowanie: Pora kroję w cienkie plasterki, czosnek siekam, podsmażam
JejKuchniaregularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości 100 ml śmietanki 12 % 5 plastrów żółtego sera 5 plastrów szynki 1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska) 2 kostki serka(...)topionego kostka wywaru mięsnego odrobina masła sól, pieprz Schab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę. Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję z jednej strony musztardą. Układam po plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką, aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy
W kuchni Karmel-itkijesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję z jednej strony przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i nacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej(...)porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś 5 minut. I schab jest gotowy do podania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS: Muszę się pochwalić, normalnie muszę! Jadę na Blog Forum Gdańsk 2012, w dniach
W kuchni Karmel-itkiMiałam okazję niedawno jeść to danie i urzekło mnie smakiem, tak więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr., sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego
Kuchnia Beatynich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne(...)smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku
Ciastka - domowe słodkościryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki
kulinarnyJabyło zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę W garnku rozgrzewamy olej i zeszklamy cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut
Gotuj z Rumcajsemroladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako(...)pomidorowej z ryżem . Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) zielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem) ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy, pokrojonych w paski słodka papryka w proszku suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitKotlety w sosie cebulowym są przepyszne, smakoszom owego sosu szczególnie polecam. Danie nie jest trudne w wykonaniu a bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI : 6 -8 kotletów ze schabu przyprawa do mięsa, sól, pieprz 2 jajka + odrobina mleka do panierowania mąka do obtoczenia olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Marioliistnieje kilka sztuczek, aby przemycić dodatkowe warzywa w posiłkach bez świadomości jedzących. Ukryj ciemne warzywa, takie jak szpinak, w wysokobiałkowych i owocowych koktajlach. Przecieraj warzywa do sosów takich jak sos pomidorowy lub sos serowy do makaronu i sera. Do gotowanych, bardzo drobno pokrojonych warzyw dodaje się klopsiki, pieczeń lub burgery. Dodaj posiekaną marchewkę lub cukinię do babeczek, chleba lub naleśników(...)kapustą Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków Prażone ziemniaki po cabańsku czyli pieczonki Zapiekane naleśniki z kurczakiem po meksykańsku Amerykańskie żeberka w miodowo pomidorowym sosie Polędwiczki z kurczaka w czipsach i musztardzie Pieczony schab z ziemniakami i faszerowanym jabłkiem Artykuł Przygotowywanie pożywnych posiłków rodzinnych. pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plstół. Wystarczy rozejrzeć się po lodówce i mamy gotową sałatkę. Aby była ona bardziej efektowna, należy składniki poukładać warstwowo. Tak powstała Szybka warstwowa sałatka ze schabu, żółtego sera, ogórków konserwowych i czerwonej papryki z sosem majonezowym
Kuchnia co dniawśród wolnowarów. Mój wysłużony wolnowar zmienia właściciela, a na moim blacie zagościło nowe, eleganckie, białe cudo. W niedzielę był pierwszy test. Przygotowałam w nim pysznych schab zapiekany z serem i boczkiem. Do tego kremowy sos pieczarkowy i powstał obiad z jak najlepszej restauracji. A o nowym wolnowarze Crockpot DuraCeramic przeczytacie poniżej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in
Ciastka - domowe słodkościKurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem. Smacznego! 500g schabu 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki ostrej musztardy 300 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Schab(...)tarce. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. 3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze 5 minut
Szefowa kuchniananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka
Kulinarne przygody Gatityzanim wybierzecie się na zakupy. Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam Składniki /4 porcje/: 3-4 plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sos Czytaj dalej... Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki: kość schabowa, kilka ziemniaków, kalafior, 2xmarchew, por, korzeń pietruszki, natka pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki
W kuchni u Monikisię przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował. Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko
Walijskie Pichceniesosie z dodatkiem herbaty, stwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance
NA MOIM TALERZUrumiano ze wszystkich stron. Wyjac z tluszczu.Do garnka wlac mleko,zagotowac.Przelozyc przyprawy.Do wrzacego mleka wlozyc obsmazony schab.Dusic pod przykryciem 1,5 do 2 godzin.Kiedy schab bedzie miekki, mieso wyjac,trzymac w cieple,a sos odparowywac tak dlugo ,az zgestnieje.Trwa to kilka minut.Jesli pojawia sie grudki przecedzic przez sitko. Mieso wyjac z rondla,pokroic w plastry i podawac z powstalym mlecznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab to zdecydowanie moje ulubione mięso. Uwielbiam je w sosach czy właśnie w pieczeniach. Wersja ze śliwkami i czosnkiem była (i jest) przygotowywana przez moją Mamę już od kilkunastu (kilkudziesięciu?) lat. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak nam :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry