czesc pół głowki włoskiej kapusty 3 marchewki sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć) olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy. Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy na tarce o duzych oczkach,pora kroimy w cienkie półplasterki
Z Majeczką w kuchniDziś zaszalałam i zrobiłam pyszny placek po cygańsku oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :) Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki 300 g pieczarek 2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały(...)smażenia Remulada Duńska 200 g Folwark Placki ziemniaczane: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy i nacieramy mięso. Wkładamy szczelnie zakryte
Różowa kuchniajadalny to jedne z naszych ulubionych grzybów. Sezon na nie już się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych(...)osób. Polędwiczki wieprzowe: 360 - 400 g polędwiczek wieprzowych 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Sos kurkowy: 200 g świeżych kurek 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 ml śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo mielony
W kuchni Katiecebula 1,5 łyżki smalcu 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczka chili w proszku 1 jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony(...)schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż będzie szklista, po czym dodajemy ją do zupy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniuteńkie paseczki, dodajemy do zupy, razem z bambusem. Wszystko
Kulinarne przygody GatityPyszny sos do burgerów Sos do burgerów to podstawa udanego grillowania . Jako fanka burgerów za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie sosu tak dobrego (ale zdecydowanie zdrowszego), jak ten z Big Maca , którego recepturę od lat starają się odtworzyć kulinarni blogerzy i miłośnicy hamburgerów. Mogę z dumą powiedzieć – udało mi się! Najlepszy sos do burgerów Fantastyczny domowy sos do hamburgerów(...)Sprawdź przepis Najlepsza marynata do schabu z grilla Marynata do schabu z grilla to klucz w przygotowaniu pysznego i soczystego mięsa. Bo tak – grillowany schab też może być soczysty! Wystarczy 5 minut, by ją przygotować, a efekty zachwycą całą rodzinę. Marynata do schabu z grilla Ta marynata do schabu z grilla sprawi, że za każdym razem przygotujecie soczyste
Na-talerzu.plcebuli 4 kawałki boczku wędzonego 4 kawałki ogórka kiszonego 4 kawałki chleba Musztarda Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion SOS: garść mrożonych grzybów (kapeluszy) 2 łyżki suszonych masło śmietanka 12 % 1/2 małej cebuli sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba
Kopystką po garachmiesiąca Chrupki z cieciorki Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym Placuszki z kalafiora – świetna przekąska nie tylko dla maluchów Delikatne klopsiki w sosie koperkowym Młoda kapustka z koperkiem Tradycyjne kluski śląskie Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny Duszony schab w porzeczkach – dla dorosłych i dla dzieci W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze więcej inspiracji i przepisów
Dieta bez mlekaryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne i kolorowe. Nigdy się nie nudzi. https://youtu.be/JPxdXSiNUb4 Składniki na domowy sos słodko-kwaśny: 400 g piersi z indyka (można również dać schab) 80 g marynowanych cebulek czerwona papryka średniej wielkości marchew(...)ananasa, drugą szklankę wody, ocet, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 8-10 minut. [caption id="attachment_9479" align="aligncenter" width="1200"] Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad z mięsem indyka: Kotlety Mielone Z Indyka – Najlepszy Przepis Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe Kofty Drobiowe – Przepyszne Szaszłyki
e-PrzepisyKulinarneogromnej ilości tłuszczu, nadmiar tłuszczu z mięsa wytapia się podczas pieczenia, pozostawiając mięsko soczyste i kruchutkie, ani nie podajemy ich w gęstych, zawiesistych sosach, stąd śmiało możemy nazwać je FIT! Spróbujecie? Składniki: – 400-500g schabu bez kości – 5 plastrów szynki z indyka/szwarcwaldzkiej – 5 kawałków sera (piórko 3%) – 2-3 ogórki konserwowe – kilka łyżeczek musztardy
Be Fit Be StrongformatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Czy sos kurkowy można mrozić? Ponieważ do przygotowania tego sosu używa się śmietany, mrożenie go nie jest zbyt dobrym pomysłem. Po rozmrożeniu sos może się brzydko rozwarstwić, więc lepiej oszczędzić sobie kłopotu. Jeśli chcesz przygotować sos kurkowy z wyprzedzeniem, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zamrożenie samej bazy grzybowej z cebulą(...)której dodasz śmietanę dopiero w na samym końcu. Z czym podać sos kurkowy? Tak na dobra sprawę ten prosty sos kurkowy jest bardzo uniwersalny i doskonale uzupełni całą masę dań. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do różnego rodzaju mięs (np. kurczak, indyk, schab lub polędwiczki wieprzowe). Możesz również podać go z makaronem lub podsmażonymi na maśle kopytkami. Za każdym
okolicepalnika.plskładniki * 4 plastry schabu bez kości * 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy * 2 ogórki konserwowe * 1/4 papryki żółtej * 1 papryka czerwona * 2 średnie cebule * sól, pieprz * pikantny sos Piri Piri lub chili * czosnek granulowany * przyprawa kucharek * gałązka natki pietruszki * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka mąki pszennej * nić bawełniana * oliwa do smażenia Sposób wykonania Plastry schabu umyć i rozbić(...)ogórka krojonego wzdłuż, czyli od czubka do ogonka. Na ogórkach ułożyć po 3-4 paski papryki czerwonej i żółtej i na końcu po kilka listków natki pietruszki. Każdy plaster schabu zawinąć zaczynając od strony z nadzieniem i obwiązać bawełnianą nicią. Obrać cebulki i drobno posiekać, również posiekać na drobniutko paprykę, dla ułatwienia można to zrobić używając blendera. Roladki obsmażyć
Mix smakukoniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz. Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie
cool and mintyPiccaty zwykło się dodawać sos. Najprostszy sos to sok z cytryny. Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, nie podałam go z sosem pomidorowym, ani z makaronem, podałam z podsmażonymi ziemniakami, sałatą i pomidorem. Dla mnie podawanie smażonego panierowanego kotleta z sosem to jakieś nieporozumienie, po to jest(...)przesiąknięta sosem, z której robi się papka! Ostatnio taki panierowany kotlet w sosie zjadłam w pewnej restauracji w drodze do granicy niemieckiej, danie nazywało się Ponton i stanowiło właśnie kotlet smażony panierowany, podany z jajkiem sadzonym z frytkami i niestety z sosem, ten sos mogli sobie darować, bo reszta była smaczna Składniki na sznycel mediolański ze schabu: 4 spore kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsty, szybki, sycący. Spaghetti nie zawsze musi być standardowe, pomidorowe, czy jedwabiście śmietankowe. Może być również zaskakująco skąpe w ilości sosu, a przy tym bardzo delikatne i smaczne, Spróbujcie :) Składniki: 25dag makaronu spaghetti 20dag pieczonego schabu 1 średnia cukinia 1 duża cebula pęczek koperku 3 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
ChilliJemydanie jest bardzo smaczne a równocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze(...)Portugalii. Z pomocą przyszedł blog Food from Portugal Składniki mięso: 600 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas
Stare Gary