składniki * 4 plastry schabu bez kości * 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy * 2 ogórki konserwowe * 1/4 papryki żółtej * 1 papryka czerwona * 2 średnie cebule * sól, pieprz * pikantny sos Piri Piri lub chili * czosnek granulowany * przyprawa kucharek * gałązka natki pietruszki * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka mąki pszennej * nić bawełniana * oliwa do smażenia Sposób wykonania Plastry schabu umyć i rozbić(...)ogórka krojonego wzdłuż, czyli od czubka do ogonka. Na ogórkach ułożyć po 3-4 paski papryki czerwonej i żółtej i na końcu po kilka listków natki pietruszki. Każdy plaster schabu zawinąć zaczynając od strony z nadzieniem i obwiązać bawełnianą nicią. Obrać cebulki i drobno posiekać, również posiekać na drobniutko paprykę, dla ułatwienia można to zrobić używając blendera. Roladki obsmażyć
Mix smakukoniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz. Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie
cool and mintyPiccaty zwykło się dodawać sos. Najprostszy sos to sok z cytryny. Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, nie podałam go z sosem pomidorowym, ani z makaronem, podałam z podsmażonymi ziemniakami, sałatą i pomidorem. Dla mnie podawanie smażonego panierowanego kotleta z sosem to jakieś nieporozumienie, po to jest(...)przesiąknięta sosem, z której robi się papka! Ostatnio taki panierowany kotlet w sosie zjadłam w pewnej restauracji w drodze do granicy niemieckiej, danie nazywało się Ponton i stanowiło właśnie kotlet smażony panierowany, podany z jajkiem sadzonym z frytkami i niestety z sosem, ten sos mogli sobie darować, bo reszta była smaczna Składniki na sznycel mediolański ze schabu: 4 spore kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsty, szybki, sycący. Spaghetti nie zawsze musi być standardowe, pomidorowe, czy jedwabiście śmietankowe. Może być również zaskakująco skąpe w ilości sosu, a przy tym bardzo delikatne i smaczne, Spróbujcie :) Składniki: 25dag makaronu spaghetti 20dag pieczonego schabu 1 średnia cukinia 1 duża cebula pęczek koperku 3 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
ChilliJemydanie jest bardzo smaczne a równocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze(...)Portugalii. Z pomocą przyszedł blog Food from Portugal Składniki mięso: 600 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas
Stare Garytego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej
kgwjanczewogrzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie(...)jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka
Kuchnia w czekoladziedużo, ale do wyboru mamy około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach
KuchniaWeDwoje.plniedziele musicie uzbroić się w cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena(...)około 10 różnych surówek w nieograniczonej ilości. Poprzednim razem dodatkowo zamówiliśmy plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim nienasiąknięte spalonym
KuchniaWeDwoje.plPrzepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół
e-PrzepisyKulinarnebyły gorzkie? Do tego idealnego sosu potrzebne Ci będą tylko proste składniki i kilkanaście minut wolnego czasu! Sos kurkowy Sos kurkowy z czym podać? To doskonały dodatek do ziemniaków, dań z makaronem, do mięs z drobiu oraz wieprzowiny. Sos z kurek idealnie smakuje w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, a także karkówki i schabu. Jeśli kurki w śmietanie nigdy nie gościły(...)lekko twarde, zwarte. Nie kupuj tych, które są oślizłe i rozmoknięte. Często, szczególnie w porze deszczowej kurki pod kapeluszem potrafią pleśnieć. Od takich egzemplarzy również trzymaj się z daleka. Sos kurkowy jaka śmietana? Zdecydowanie śmietana słodka, czyli 30 lub 36 %. Śmietanę należy na małym ogniu zredukować i doprawić. Nie polecamy zagęszczania sosu mąką. Sos kurkowy ze śmietaną to kwintesencja smaku
Kuchnia Na Wypasieosączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki. Na koniec otwór spiąć wykałaczkami. Schab ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posypać wiórkami mrożonego masła. Wstawić do piekarnika na 1 godz. w 180 stop, polewając wytwarzającym się sosem. Mięso ostudzić i pokroić w plastry. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować
Kuchnia Danusiwami przepisem. Sałatkę zrobiłam na bazie kapusty pekińskiej, którą dałam na spód i na wierzch sałatki. Majonez zastąpiłam w tej sałatce domowym sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o mięso, to wybrałam tu chudą wieprzowinę w postaci schabu. Można go wymienić na pierś z kurczaka, która będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilka dużych liści kapusty(...)płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny 3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania: Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam go w drobną kostkę i przełożyłam do miski. Mięso wymieszałam dokładnie z przyprawą do mięsa wieprzowego i olejem, a następnie usmażyłam na rumiano na patelni. Usmażone
Waniliowe Improwizacje