schab suszony - 1128 przepisów (strona:35/76)

Schab gotowany w mleku 204

również dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1,5 kilograma schabu środkowego 2 litry mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 goździków 4 ząbki czosnku sól, pieprz  mąka do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab

Bajeczna Kuchnia
Schab nacinany. 118

SKŁADNIKI: 1.2 kg. schabu środkowego 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy

Kuchnia Beaty
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 189

jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne  i zaskakujące przy jedzeniu. Będą to dwa rodzaje roladek, dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY. Do wykonania roladek potrzebujesz: - schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda  - kapusta kiszona

Pasje Jolki
Sernik z suszonymi śliwkami 108

domu nie tylko w okresie zimowym. Przed Bożym Narodzeniem jednak zawsze uzupełniam ich zapas. Koniecznie muszą znaleźć się w świątecznym bigosie, kompocie, pieczonym schabie a także w świątecznych wypiekach. Jednym z nich jest sernik z suszonymi śliwkami. Przygotowany na spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem nutelli, puszysty i mocno wilgotny smakuje obłędnie. Składniki: Spód: 200 g kakaowych herbatników

Fascynacje Ani
Roladki schabowe z ricottą 308

zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty 4 plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Schab rozbijamy bardzo cienko – najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii. Solimy i pieprzymy każdy kawałek z obu stron. Smarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami lub suszonym. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię

Poezja smaku
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 208

oliwek, rozmaryn do dekoracji.  Przygotowanie:  Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy i obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy  je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy(...)solimy i zawijamy.Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniło.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest

Moniki Smakołyki
Najlepszy schab z grilla 151

miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy schab suszony 134

węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru  - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru i soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze

Cook&Love
Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi 178

ziemniaków fioletowych truflowych 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz przyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam

wesoła kuchnia
Roladki z kapustą kiszoną i śliwką 88

śliwką Zdradzę Wam  sposób na równomiernie usmażoną panierkę. Roladki ze schabu faszerowane kapustą kiszoną i śliwką. Słodki, kwaśny smak sprawia, że kotlety są pyszne. 8 porcji 35 minut czas przygotowania Składniki: ·   ½ kg schabu ·   1 cebula ·   15 dag kapusty kiszonej ·   Kilka grzybów suszonych ·   7 śliwek suszonych ·   Olej do smażenia ·   Bułka tarta

Kulinarna Chwila
Suszona wołowina z pończochy 90

Dawno temu zaczęliśmy przygodę z suszonymi, domowymi wędlinami z tzw. pończochy. Pierwszy był ten schab , powtarzany wielokrotnie, potem ten karczek , a w tym roku postawiliśmy na wołowinę, czyli ligawę. Niestety polędwica była trochę za droga. Zmieniliśmy także przepis i tym razem skorzystaliśmy z przepisu koleżanki Izy. Właściwie to mąż, bo to on przygotował swoją wędlinę, którą sobie zresztą wymarzył

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab pomidorowy 141

Składniki ( 2 porcje ): 500 g schabu bez kości 1 cebula sól, pieprz do smaku suszona, słodka papryka 1 łyżeczka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, osól, popieprz cebulę obierz, pokrój w kostkę na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią mięso mięso usmaż do lekkiego zarumienienia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 175

bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa. 1 kg schabu lub karkówki ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli, 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili, papryka Mięso oczyścić. Wymieszać sól z cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym naczyniu i obsypać dokładnie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania