schab suszony - 1128 przepisów (strona:42/76)

Schab z jabłkami 202

zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać!  Zapraszam do stołu!  Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa(...)jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca. Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach. Wierzch

Gospodyni Miejska
Schab w ziołach i soli peklowej 141

soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego 1/2 łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę(...)Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół. Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką

Wanilia i Kardamon
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 176

łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum

Szefowa kuchni
Świąteczna pieczeń schabowa 298

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień(...)wcześniej, według mnie jest jeszcze smaczniejsze niż pierwszego dnia. Łatwiej też jest na zimno pokroić roladę i podgrzać w piekarniku. Składniki:Schab:600g-1000g schabusól, pieprz, papryka słodka3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżka olejurozmaryn200g wędzonego boczku w plasterkachFarsz:200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki bułki tartejpieprzDodatkowo:200g pieczarekpieprz, sólkilka wędzonych śliwekłyżka śmietany

Czerwona Porzeczka
Bigos z czerwonej kapusty 103

mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego

R'n'G Kitchen
Rolady wieprzowe-2 144

woli zrazy zawijane to mięso, które zadowoli każde podniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.)  przyprawa do wieprzowiny ketchup  sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów

Kuchnia Beaty
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 168

ilość czosnku! Przepis dla jego miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu  Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam  kg) 1-2 główki czosnku Pasta do natarcia mięsa: 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego(...) majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego cząbru 3 dodatkowe ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki oliwy do polania mięsa rękaw do pieczenia lub folia aluminiowa przygotowanie Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek podzielić

Stare Gary
SCHAB W POMIDORACH 122

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 5 pla strów schabu (około 350 g), średnia cebula, większa marchewka, sól, szczypta oregano, bazylii, rozmarynu i tymianku, 2 małe papryczki suszone chili peperoncini (można zastąpić ostrą papryką), łyżka masła, duży pomidor, puszka pomidorów krojonych, łyżeczka cukru,  szczypta vegety, 1/2 szklanki(...)oliwie z dodatkiem soli, papryczek, rozmarynu, oregano, tymianku i bazylii. Cebulę siekam, dodaję do mięsa wraz z masłem, jeszcze chwilę smażę. Marchewkę obieram i kroję w kostkę, dorzucam do schabu. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię wraz z pomidorami z puszki, wodą oraz vegetą i cukrem. Mieszam. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję do miękkości

JejKuchnia
Sałatka ze schabu z winogronami, bakaliami i makiem 165

gustu. Mam nadzieję, że wśród Was znajdzie się grono fanów mojej propozycji. Składniki: 3 grube plastry schabu gotowanego lub pieczonego, np. z tego przepisu 200 g sera żółtego (Gouda, Złoty Mazur lub wędzony) szklanka winogron 3 łodygi selera naciowego po 50 g suszonej żurawiny, śliwek kalifornijskich i łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki maku majonez (część można zamienić na gęsty(...)jogurt) 2 łyżki koniaku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Schab, ser i umyte łodygi selera pokroić w grubą kostkę. Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć. Winogrona umyć i osuszyć. Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy na grube kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem (z dodatkiem jogurtu), doprawić do smaku i schłodzić

Czerwień i błękit
SCHAB SOUS VIDE / SELER / KOPER / ZIEMNIAK 191

wody dodajemy sól, cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Schab oczyszczamy z całego tłuszczu. Wsadzamy mięso do solanki na minimum 12 godzin. Dzień później osuszamy mięso, dodajemy sól i pakujemy próżniowo. Nastawiamy cyrkulator na 62 ºC  i gotujemy w wannie przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy mięso i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Na odrobinie oliwy z oliwek(...)Szatkujemy obrany seler na mandolinie na 1 mm frytki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym. Doprawiamy odrobiną soli. Jarmuż Jarmuż smażymy na oleju przez około 10 sekund. Doprawiamy odrobiną soli.  Wykończenie dania Kroimy schab na 1 cm plastry. Wykładamy jeden plaster na środku talerza i doprawiamy solą w płatkach. Obok wykładamy łyżkę

chefintheforest
Schab w sosie barbecue ze śmietanką / Pork In Creamy Barbecue Sauce 106

Schab w sosie barbecue ze śmietanką Nie macie pomysłu na obiad ze schabu , a nie macie ochoty na kotlety? Dziś polecam łatwy i szybki w przygotowaniu schab w sosie barbecue ze śmietanką . To idealny obiad dla całej rodziny, który posmakuje wszystkim fanom słodko - kwaśnych smaków. Schab w sosie barbecue ze śmietanką wymaga rozbicia cienkich kotletów bez kości. Cienkie paski mięsa(...)niego ryż albo kasza. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam również moją karkówkę po myśliwsku: Schab w sosie barbecue ze śmietanką, składniki: ok. 800 g schabu (cienkie kotlety bez kości) przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione suszone zioła) na sos: 1 i 1/2 szklanki wody, czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Lekcje w kuchni
Zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem 241

zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony** szczypta granulowanego czosnku sól himalajska drobna do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku szczypta suszonej bazylii około 3 łyżki startego żółtego sera do podania posiekany szczypiorek * można wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw(...)wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony w kostkę schab wędzony parzony (plasterki ulubionej wędliny), dodajemy około 2 łyżki startego żółtego sera, doprawiamy szczyptą bazylii i granulowanego czosnku, mieszamy. Tak przygotowaną mieszaną ostrożnie napełniamy naszą wydrążoną bagietkę. Po wierzchu posypując

Słodkie okruszki
Rolada schabowa z szynką i serkiem Fromage, pieczona w rękawie. 155

Parczew . Jeśli przepis Wam się podoba to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg schabu 2 cebule około 8 dużych plastrów szynki 1 serek klasyczny Fromage pieprz o oprószenia  sól morska Cenos 2 łyżki musztardy sarepskiej Parczew 2 łyżki oregano  2 łyżki bazylii suszonej  1 łyżka czerwonej papryki 3 ząbki czosnku do pieczenia  2 ząbki czosnku(...)natarcia mięsa 1/2 szklanki oleju 2 kostki rosołowe mięsne Winiary 2 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie : Schab myjemy i osuszamy, zaczynając z boku w koło delikatnie obkrawamy mięso tak aby powstał duży płat, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką, połową oregano i bazylii, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie smarujemy cienką warstwą musztardy i układamy plastry szynki

Sama słodycz i szczypta chili
Marynowane kotlety schabowe 263

mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju   *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy

Blog z Apetytem
Retrowarzywa 149

czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną i jagodami goji oraz… sernik z topinamburem i kasztanami. Prze-szał! Wyobrażacie sobie te wszystkie imprezy? Te zloty rowerowe

GRUBY WAŁEK
Roladki schabowe z ketchupem i żółtym serem 142

wielkiego, ale idealnie sprawdza się jako wypełnienie roladek.  Oba składniki fajnie się połączyły. Jeśli ktoś lubi - można dodać suszone pomidory. Niestety w mojej rodzinie tylko ja je jadam..   (5 sztuk)   5 plastrów schabu sól, pieprz Nadzienie: 5 łyżek ketchupu 50g żółtego sera Dodatkowo:  1 jajko mąka bułka tarta olej Kawałki schabu rozklepać (dość cienko

Di gotuje
Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem. 219

szybkowaru wykwintny obiad mamy gotowy w 30 minut. Bardzo polecam! Składniki na bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem: 4-6 plastrów schabu lub karczku sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego) 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % olej (lub smalec) do smażenia SOS: 1 pełna łyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki

Rozpustne gotowanie
Potrawka z kurczaka z ryżem 243

kapustą kwaszoną Royal Brand) Składniki: - 2 udka z kurczaka - mała cebula - 2 średnie marchewki - 1 łyżka śmietany 18% - sól, pieprz - przyprawa Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną Royal Brand (papryka czerwona, cebula, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona)   dodatki: - gotowany ryż Przygotowanie:   Mięso z kurczaka zalewam wodą, dodaję drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę startą na tarce o dużych

Kuchnia co dnia
Śródziemnomorskie roladki schabowe 141

czasie przygotować spory ich zapas. Roladki możecie zrobić z różnych mięs jak również poeksperymentować z farszem. W tym przepisie proponuję wykorzystać schab. Mięso na początek marynujemy, dzięki czemu jest pysznie soczyste. Farsz śródziemnomorski bazuje na mozzarelli, suszonych pomidorach i oliwkach. Roladki zawijamy jak gołąbki, krótko podsmażamy a następnie pieczemy w piekarniku. Danie pięknie prezentuje się na talerzu dlatego warto

Milion Smaków