Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab
Kolorowa kuchnia Elkisprawdzi na niedzielny obiad. Myślę, że śmiało można je przygotować, także na świąteczny stół. Plastry schabu w sosie upieczone w piekarniku. Świetnie pasują do tego kluski śląskie, lub kopytka. Schab można oczywiście wymienić na inne mięso. My akurat bardzo lubimy schab, ale nie każdy go lubi. Znam osoby, które uważają, że jest za suchy(...)ząbki czosnku 1 marchewka Wywar: 750 ml.wody 3 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 kostka mięsna (użyłam Winiary) Zasmażka: 20 g. masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć i pokroić w plastry. Następnie obsypać przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oraz majeranek). Przyprawione plastry schabu włożyć
Agusiowe smakołykiSchab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki i zabieramy się do faszerowania śliwkami suszonymi. Długim nożem wycinamy wzdłuż/ pośrodku dziurkę przez całe mięso. Wkładamy śliwki i przyprawiamy mięso na zewnątrz: na dwa kg schabu dałem 1 łyzkę soli
chleba naszegoSałatka śledziowa z jajkiem Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Barszcz czerwony Jak zrobić kwas buraczany. Ciasto na pierogi z dodatkiem masła – Jak zrobić ciasto na pierogi z dodatkiem masła
To co lubię - gotuję i polecamsmaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób: 4 gniazdka nitki Malma 1 jajko 1 plaster schabu wieprzowego 4 plastry ogórka 1 pomidor koktajlowy kilka listków sałaty lodowej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól i pieprz kilka kropel oleju natka pietruszki sos z 1 łyżki jogurtu i majonezu, szczypta chili, natka(...)suszonymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem ustawiamy obręcze z makaronem, polewamy roztrzepanym jajkiem. Smażymy gniazdka z obu stron, aż makaron lekko się zarumieni. Zdejmujemy obręcze z makaronowych „bułek”. Usmażone „bułki” układamy na ręczniku papierowym. W między czasie na grillowej patelni „grillujemy” z obu stron rozbity tłuczkiem plaster schabu przekrojony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara Składniki: - 800g schabu - 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam
Kuchnia co dniaschab robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszny, pachnący i co najważniejsze nie jest suchy. Składniki: 1,5 kg schabu sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię(...)olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki. Schab nadaje
Kocham Czekoladęschab robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszny, pachnący i co najważniejsze nie jest suchy. Składniki: 1,5 kg schabu sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię(...)olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki. Schab nadaje
Kocham Czekoladękońcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab) - 3 plastry chudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie 10-12 sztuk - liść laurowy(...)niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h. Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso
Smaczne Zdroweskładnikami i zawsze wychodzą pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić makaron z kurczakiem i brokułami w towarzystwie suszonych pomidorów i słonego sera fety. Całość komponuje się znakomicie. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Składniki: 1 brokuł, 6szt pomidorów suszonych w oleju, 1 filet z kurczaka, 50g sera fety, 1 duża cebula, 200ml śmietanki(...)dodajemy do sosu śmietanowego z kurczakiem i brokułem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Sałatka z brokułem kurczakiem i migdałami Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Artykuł Makaron z kurczakiem brokułem i suszonymi
Księga-SmakuAromatyczna i smaczna wędlina, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Składniki oraz sposób przygotowania: Średni kawałek schabu lub szynki nie za gruby, okroić z tłustego. Włożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem (tak żeby pokryło dół i górę całą) na 24 godz. i włożyć do lodówki. Co jakiś czas odlewać sok z naczynia. Po 24 godz. wyjąć
Wasze Przepisyponiższym filmie : Kotlety po zbójnicku przygotowujemy z piersi kurczaka bez skóry i kości (nic nie stoi na przeszkodzie, by w przepisie wykorzystać również schab). Duszona pierś z kurczaka jest tak smaczna, dzięki dodatkowi suszonych grzybów leśnych i wyjątkowej marynaty, składającej się z octu balsamicznego, musztardy, suszonych ziół i aż trzech rodzajów papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje kotletom
Lekcje w kuchnimożna wykorzystać także do innych dań (niekoniecznie z grilla), mięs i ryb. Zdecydowanie polecam! Aromatyczne kotlety schabowe z salsą ananasową Składniki: 4 plastry schabu z kością Na marynatę: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,25 łyżeczki cynamonu 2 łyżki octy z czerwonego wina 1 łyżka miodu
Codzienne GotowaniePrzepisów na ten schab jest wiele. Ja zrobiłam swoją wersję choć z czasem suszenia sugerowałam się właśnie przepisami z sieci. Zamiast soli kamiennej czy zwykłej użyłam soli himalajskiej i innej mieszanki przypraw. Taki schabik na święta będzie jak znalazł. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzygotowany schab jest miękki i soczysty. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka igiełek suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarne