schabowego..tym razem schabowy po amerykańsku...ale czemu po amerykańsku trudno powiedzieć..przepis znaleziony tutaj. U mnie oczywiście było więcej niż 2 plastry.. 2 pl astry schabu sos sojowy jajko olej bułka tarta sól, pieprz 1 płaska łyżeczka vegety 1 łyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka(...)rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieSkładniki: schab- 4 kotlety, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, estragon- 2 czubate łyżki, pół szklanki piwa, 2 jajka, śmietana 18%, tarta bułka- do obtoczenia kotletów. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć(...)marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów
Pobite gary BarbarySkładniki: 4 porcje schab bez kości, 2 sztuki jajka, 2 łyżki czosnek niedźwiedzi Royal Brand, 1 mała papryczka chilli, 3/4 łyżeczki sól morska guerande Royal Brand, 1 szklanka płatki kukurydziane zmielone, 1/2 szklanki olej rzepakowyumyte i osuszone kotlety rozbić tłuczkiem jajka roztrzepać z solą morską, papryczką chilli z pestkami, czosnkiem niedźwiedzim do jajek włożyć kotlety i odstawić do lodówki(...)minut zmiksowane płatki kukurydziane wsypać do miski i obtaczać w nich kotlety smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron schabowe można podać z tłuczonymi ziemniakami, mizerią lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!!Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia
W Mojej Kuchni Lubięużyciem tego owocu jest przesycony klimatem tamtego regionu,ich kultury ,gorących przypraw.Bardzo polecam to danie,jest jak Ja,słodka,lekko cierpka i pikantna:)))) 35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka kokosowego 250 ml. bulionu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy .Kroimy wszerz(...)curry i zdejmujemy z ognia.Mango obieramy ze skóry i kroimy w równej grubości plasterki.Teraz zabieramy się za sos:mango i liść laurowy podsmażamy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso,mieszając od czasu do czasu.Skrapiamy obficie sokiem z cytryny,dodajemy 1 łyżkę curry,wiórki kokosowe,dokładnie mieszamy i zasmażamy.Podlewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.Gotujemy 2 min.Przyprawiamy,dodajemy posiekaną papryczkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCukinia wreszcie obrodziła nam na działce, więc teraz często wykorzystuję ją do różnych potraw. Ostatnio polecałam Wam schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków(...)młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary) natka pietruszki sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię myjemy, ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych jarzynowych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy startą cukinię na durszlaku do odcieknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki(...)małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę
Fabryka pomysłówprzygotowana wieprzowina jest miękka i soczysta, chrupkie warzywa sprawiają, że danie jest świeże, lekkie i kolorowe. Składniki (dla 2 głodnych osób) : 30 dag schabu wieprzowego 1 cebula 3 marchewki 1 papryka 1 mała cukinia sos sojowy, pieprz 2 woreczki ryżu kurkuma Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju pieprz papryka słodka chilli curry 2 ząbki świeżego czosnku(...)cienkie paski, włożyć do naczynia z marynatą na kilka godzin (ja przygotowałam mięso dzień wcześniej). Warzywa oczyścić i również pokroić w paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, która nada mu ładny, żółty kolor
Dobra karmaDzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia
Eli GotowanieZachciało mi się roladek ze schabu, bo ile można jeść tradycyjnego schabowego, ale że nie miałam za dużo pieczarek powstało takie oto nadzienie. Składniki: 3 plastry schabu 2 jajka 2 pieczarki 5 dag sera żółtego jajko i bułka tarta do panierowania sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo i przekroić każde na 6 części. Pieczarki zetrzeć(...)kotlet nałożyć 4 cząstki jajka, odrobinę pieczarek i trochę startego sera. Dokładnie zawinąć, żeby zawartość nie uciekła. Panierować w rozkłóconym jajku z solą, pieprzem i majerankiem oraz w bułce. Smażyć na rumiano. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki na 2 osoby:2 plastry schabu1 op. suszonych ziemniakówPanierka:1 jajkook. 50g płatków kukurydzianychSól, pieprzDo puree:1 łyżka masłaSurówka:1/4 kapusty pekińskiej1 marchewka1 łyżeczka sosu
Emcia Pichcikawałek selera puszka krojonych pomidorów bez skórki ok. 700 ml passaty pomidorowej ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku szczypta chili, sól i pieprz do smaku 2 łyżki wędzonej papryki dowolne zioła (oregano lub bazylia lub zioła do pizzy) pół(...)ryżu (użyłam basmati) Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać
Czerwień i błękitwyjątkowy. A jednak jest wyjątkowy. Spróbujcie zrobić takie danie, jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem Waszych gości Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 200 ml czerwonego, wytrawnego wina * 1 łyżka smalcu 2 łyżki oleju 400 g pieczarek 4 łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony(...)posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzałam smalec z olejem. Włożyłam kotlety i smażyłam je z obu stron, do zrumienienia. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 ° C. Kotlety wyjęłam z patelni i przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na patelnię, na pozostały tłuszcz wsypałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: 2 plastry schabu na kotlety 1 jajko 1.5 łyżki mąki pszennej 1.5 łyżki bułki tartej odrobina wegety sól i pieprz olej Kujawski z ziołami 300 g kapusty kwaszonej 100 g słoniny 1 cebula 1 łyżka oleju Kujawski z ziołami Przygotowanie: Schabowe Mięso na kotlety tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Mięso lekko obsypujemy wegetą. Obtaczamy je w mieszance mąki i bułki tartej(...)następnie w ubitym jajku i znowu z mieszance mąki i bułki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy, aż panierka stanie się odpowiednio chrupiąca, ale nie spalona. Kapusta: Ja nie płukałam kapusty. Siekamy ją tak aby nie była taka ciągnąca się. Słoninę kroimy w kosteczkę i mieszamy z 1 łyżką oleju oraz z drobno posiekaną cebulą. Wkładamy
ClauditteMissCookingplastrów żółtego sera 6 łyżek płatków migdałowych 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz zioła prowansalskie 4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Schab opłukać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Kotlety skropić sokiem z cytryny i natrzeć z obu stron czosnkiem. W każdym kawałku mięsa zrobić nacięcie tak , aby powstała dość głęboka kieszeń(...)kotlecika.. Otwory spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem . Kotlety oprószyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami. Smacznego
Różne smaki w kuchniWieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne! SKŁADNIKI: 5 kotletów schabowych 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego warzywa z grilla MARYNATA: 1/3 łyżeczki pieprzu białego, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka(...)majeranku 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy WYKONANIE: składniki marynaty wymieszać, kotlety ubić nakłuwaczem, natrzeć marynatą, układać w misce na przemian z szynką, odstawić do lodówki na kilka godz, smażyć po 5 min. z każdej strony na mocnym żarze, następnie odłożyć na lekki ogień, aż dojdzie
Kuchnia Beaty