flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz(...)kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra – polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim porzeczkowym chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInny sposób na kotleta w panierce, w oryginale prosto z Włoch zwany Milanese. W chrupkiej panierce z jajka i parmezanu. Miami, mniam, mniam.. Na 4 kotlety - 500 g schabu wieprzowego lub cielęciny - 2 jajka - duża szczypta soli - około 1/2 szklanki bułki tartej - około szklanki parmezanu - pól szklanki masła klarowanego lub oleju Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety. Stłucz(...)stron. Obtocz w bułce tartej, zanurz w rozkłóconych jajkach i połóż na parmezanie, dociśnij, przewróć na drugą stronę i posyp ponownie bułką tartą, dociśnij. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Smaczny obiad, więc SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkilodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu). Przygotowanie dania: 300g schabu 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól(...)kardamon ryż 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 50-70ml wody Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki
Codzienne Gotowanieinaczej, z lekką nutą czosnku i rozmarynu. Pozostawione do zamarynowania nabiorą całą gamę aromatów. Składniki; 1 kg schabu mąka 3 jajka bułka tarta suszony rozmaryn sól, pieprz czosnek Wykonanie: Schab kroimy na kotlety, rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą, z jednej strony pieprzem i czosnkiem ( można użyć suszonego ) Łyżkę rozmarynu rozdrabniamy w moździerzu i przyprawiamy nim druga połowę kotleta. Pozostawiamy(...)nawet 2 -3 godziny ) tak aby aromaty użytych przypraw przeszły nasze kotlety. Po zamarynowaniu kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju. SMACZNEGO
Smaki Ewyschab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem), na nim mięso(...)przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć mniej więcej 55 stopni. Na suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika, wlać miód i smażyć aż płyn dokładnie odparuje. Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano. Pokroić w plastry. Podawać na gorąco posypany słonecznikiem. Ja podałam z puree ze skorzonery , galaretką z rokitnika
królestwo garówsmakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule ok. 30 dag mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić(...)pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę Wszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić. Można dodać kostkę rosołową. Teraz przygotowujemy składniki na placek ziemniaczany Ziemniaki obrać i umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: schab bez kości sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czosnek kilka kropel sosu sojowego pieczarki 2 cebule jajko mąka i bułka tarta do panierki pesto z grzybami Przygotowanie: Kotleta rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i sosem sojowym. Pieczarki obrać, pokroić na cztery części. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem(...)pesto grzybowym. Schabowe obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na gotowe kotlety położyć pieczarki............ Smacznego
Gaździnka warzywieprzowego Sól Pieprz 100 g świeżego szpinaku baby 5 łyżeczek sosu czosnkowego Folwark (klik) 50 g żółtego sera Pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki bułki tartej 2 jajka Schab kroimy w 1 cm płaty. Każdy rozbijamy dość cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy 1 łyżeczką sosu czosnkowego. Szpinak dokładnie myjemy. Układamy sporą ilość na każdym płacie(...)ciasny rulon. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Mieszamy z bułką tartą. Roladki panierujemy w jajku i bułce z pietruszką. Staramy się aby na roladce zostało jak najwięcej natki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniemożecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę(...)Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paseczki i zasmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire, paprykę słodką i drobno posiekany imbir. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej podgotowaną marchewkę. Dolewamy kolejne 2 łyżki soku worcestershire. Wszystko razem przesmażamy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJastrogonowa przygotowuje moja mama i najlepiej komponuje się on z kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki : 500g wieprzowiny (u mnie schab) 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 150ml jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta płatków chili (wg smaku) duża szczypta słodkiej papryki sól, pieprz(...)cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w cienkie paski mięso, chwilę przesmażyć, po czym dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilkanaście minut aż mięso będzie usmażone a pieczarki puszczą wodę. Dodać śmietanę i jogurt oraz koncentrat pomidorowy, a także przyprawy paprykę, płatki chili (lub ostrą paprykę/pieprz kajeński
Codzienne Gotowaniebędzie pojawiało się na blogu. Dieta pęcherzykowa, czyli taka po usunięciu woreczka żółciowego jest właściwie taka sama jak dieta wątrobowa - polega przede wszystkim na unikaniu produktów tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a zastąpieniu ich tłuszczami roślinnymi, z menu należy także pozbyć się produktów ciężkostrawnych, wzdymających, długo zalegających w żołądku(...)kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone
Codzienne GotowanieBułki często goszczą na naszym stole ale takich jeszcze nie było... Gyros domowy możemy przygotować po domowemu... po przygotowaniach schabu na wędlinę zostały ładne ścinki :) ... Gdy mamy mięso, to przygotowujemy przyprawy lub korzystamy z gotowej... ja zrobiłem zestaw przypraw do gyrosu, który mam w szczelnym pudełku do następnego użycia... ...1 czubata łyżka papryki, do tego dodałem po 1 łyżeczce(...)oregano, tymianku, bazylii, czosnku i po pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu. Moim zdaniem to dobra przyprawa. Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym
chleba naszegotarta 3 jajka Oliwa Sposób: Mozzarella rozdrabniamy widelcem i dodajemy olej musztardowy. Mieszamy energicznie. Koperek i pietruszkę siekamy drobno i łączymy razem. I zaczynamy. Rozkładamy rozbity kawałek schabu ,smarujemy go mozzarella,posypujemy ziołami. Następnie wzdłuż kładziemy szynkę,posypujemy parmezanem i zawijamy. Zawinięte roladki musimy zawinąć ścisło w folię kuchenna tak jak byśmy zawijali cukierki i czynność powtarzamy(...)pół godziny. Wyciągamy bardzo ostrożnie ponieważ folie są i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie rozwijamy nasze opakowania . Posypujemy roladki papryka i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto brązowy kolor. Smacznego
Viola cooks with passionSkładniki: 5-6 kotletów schabowych (każdy po ok. 150g) sól, pieprz, słodka czerwona papryka 30 dag pieczarek 2 cebule masło jajka + bułka tarta to panierowania Sposób przygotowania: 1. Schab roztłuc na duże cienkie kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. 2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. 3. Pieczarki umyć i pokroić na grubsze półplasterki. Dodać do cebuli. Delikatnie doprawić(...)sporą porcję pieczarek, po łyżeczce masła (dzięki temu mięso nie będzie suche) i zawinąć w kieszonki (można spiąć wykałaczkami). 5. Przygotowane mięso obtoczyć w jajkach i bułce tartej. 6. Smażyć na bardzo małym ogniu w dość dużej ilości tłuszczu
A Ty Smakuj Mnienajlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka. Schab w sosie morelowym Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Morele(...)paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Wlewamy bulion, dodajemy morele i dusimy pod przykryciem do miękkości sprawdzając od czasu do czasu czy sos nie wyparował. Pod koniec doprawiamy miodem, musztardą
Smak mojej kuchni