schab smażony - 1167 przepisów (strona:57/78)

Pierś z kurczaka po francusku 367

gulaszowe, ale trochę w innej odsłonie i przypomniało mi się o przepisie, który zapisałam do wypróbowania już jakiś czas temu. Dodałam mu troszkę pikanterii dzięki papryczce chili, a zamiast schabu użyłam mojego ukochanego kurczaka. Muszę Wam powiedzieć, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz, gdyż moi mężczyźni spałaszowali je raz dwa. Tym razem zainspirowałam się przepisem na blogu Wiem(...)oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek) Przygotowanie: Mięso pokroić na małe kotleciki. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące

Fabryka pomysłów
Domowa wędlina – pieczona łopatka 267

Zapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z warzywami i makaronem 113

sosu sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej(...)grubą zapałkę, paprykę w półksiężyce, a ostrą papryczkę w drobne krążki. Do woka z odrobiną oleju wrzucamy imbir, czosnek i cebulę, kiedy zacznie się rumienić dodajemy marchew i selera. Smażymy na dużym ogniu. Dodajemy mięso i obsmażamy. Kiedy się zamknie, dodajemy obie papryki i zalewny sosem, czyli podanymi wyżej składnikami zmieszanymi ze sobą. Smażymy przez 2 minuty i wrzucamy fasolkę

Kuchnia od dwojga
ZIEMNIAKI PODSMAŻANE ZE SKWARKAMI I CEBULĄ 200

więcej tym oczywiście danie smaczniejsze, ale nawet malutki kawałek już nada super aromat i smak. Składniki: - ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia (najlepiej sałatkowe) - kawałek wędzonki (boczek, ogonówka, schab, itp.) - cebula (ilość dowolna, u mnie 1-2) - olej kokosowy i/lub masło klarowane - sól ( tylko gdy danie jest mało słone) Na patelni wysmażyć pokrojone w drobną kostkę kawałki wędzonki (można(...)kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wędzonki mamy mało lub gdy ziemniaki były gotowane w mundurkach dodajemy soli do smaku. Oleju kokosowego i/lub masła klarowanego dodaję w trakcie smażenia tylko tyle, by danie nie było suche, ale nie może pływać w tłuszczu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chutney śliwkowy 172

Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego  schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki:800 g śliwek węgierek200 g cebuli70 ml octu winnego100(...)garnku o grubym dnie. Dodajemy pozostałe składniki chutneya. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję.Gotowy gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Schab w ziołach, cebuli i czosnku 492

lekko pikantny schab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mu  kolorowy  pieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek.  Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania sól- ilość wedle uznania 1,5 czubatej łyżeczki majeranku   (u mnie  Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili olej rzepakowy do podsmażenia kotletów(...)czasie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 5- 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz. Cebulę kroimy na plasterki, czosnek w drobną kosteczkę. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy, posypujemy tymiankiem oraz rozmarynem i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia.  Gdy cebulka jest podsmażona, dodajemy czosnek i całość razem podsmażamy jeszcze 3 minuty. Do tak przygotowanej cebuli

Smak mojego domu
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 139

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego

Gaździnka warzy
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 172

Najbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.   Składniki:                                 - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę(...)świeżo zmielonym pieprzem (dałam sporo), chilli w płatkach i papryką wędzoną. Oprószyłam z obu stron mąką pszenną, a jej nadmiar usunęłam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę

mojewypiekiinietylko
Kluski z kapustą 202

moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich(...)kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem

Czerwień i błękit
Schabowy wg Magdy Gessler 303

Pomysł z namaczaniem mięsa w mleku z dodatkiem cebuli podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach , prowadzonych przez Magdę Gessler..Takie schabowe są bardzo pyszne..polecam..Ja robiłam jak

Moje domowe kucharzenie
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 176

ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska)2 kostki serka topionegokostka wywaru mięsnegoodrobina masła sól, pieprzSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę.  Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich(...)stale mieszając, by zlikwidować grudki. Przyprawiam do smaku solą  oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody

W kuchni Karmel-itki
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 353

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab z sosem paprykowym z pomysłu kuchni Lidla 136

schabu 1 papryka 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko(...)około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut. i gotowe! Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pulpeciki ze schabu z warzywami 98

przygotowaniu, to są po prostu idealne na przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka – 1 czerwona papryka (może być miks różnych) – 2/3 szklanki soczewicy (przed ugotowaniem) – 1 czubatą łyżeczkę tahiny(...)studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu odciskamy nadmiar wody). W sporej misce umieszczamy zmielone mięso, warzywa, przyprawy. Wbijamy jajka i całość wyrabiamy za pomocą dłoni. Formujemy małe kuleczki, które smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zjadamy gorące

Szybko Tanio Smacznie
Roladki ze schabu z mozzarellą, boczkiem i cebulką 246

było, że mięso jest świeżutkie, kruchutkie i aż się prosi by zrobić z niego jakieś roladki. Zrobiłam więc z tego co akurat było pod ręką i wyszło bardzo smacznie. schab (ilość w zależności od tego ile porcji potrzebujemy) 1 duża cebula kawałek boczku tarta mozzarella (taka jak do pizzy) majonez sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Umyte i osuszone ręcznikiem(...)niewielką ilość mąki. Do głębokiego talerzyka rozbijamy jajko, lekko go roztrzepujemy, można posolić odrobinę. Na trzeci talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce, po czym smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu). Wszystkie roladki układamy na blaszce i podgrzewamy jeszcze kilka minut w piekarniku

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania