schab domowy - 758 przepisów (strona:37/51)

Polędwica kebabowa 171

Pomysł na polędwicę kebabową znalazłam tutaj..dodatkowo dodałam do przyprawy soli..ale to wedle gustu ..Taka polędwica najlepiej smakuje jak dobrze ostygnie..ale ja nie

Moje domowe kucharzenie
Bigos mojego Taty 527

pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane przyprawy same w sobie nadają bigosowi głęboki kolor i smak. Wino mi tu do szczęścia niepotrzebne, chyba że do popicia. W domowym bigosie nigdy nie było(...)jako ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule

Karo in the Kitchen
Szynka domowa 116

Bardzo zdrowa domowa szynka bez konserwantów. Nie jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek

To co kocham
roladki schabowe z prawdziwkami i mozzarellą 158

Jest tu ktoś kto nie lubi roladek? Chyba nie. Choć u nas prym wiodą te tradycyjne wołowe, to te bardzo zasmakowały mężowi. Nawet powiedział, że " w

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczne mega-roladki schabowe dla Teściowej. Odświętny obiad po cięciu brzucha ;) 199

schabowe. Oczywiście miał być schab karkowy ale kupił się środkowy ;)  Jako, że Teść nie lubi suchych mięs trzeba było dosztukować sosik, który by pasował do kotletów. Choć M. od początku doradzał mi mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam być mądrzejsza i zrobiłam słodko - kwaśny. Niestety coś nie wyszło i szczerze mówiąc był obrzydliwy. Zapasy domowe uratowały sytuację i powstał

Kuchnia po mojemu
Bigos z młodej kapusty 437

wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ewentualnie domowa wegeta  do smaku Wędzonkę

Takie tam pichcenie
Schab z majerankiem 112

Moja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki  i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolada schabowa z białą kiełbasą 145

Na świąteczny wielkanocny obiad proponuję tę pyszną i aromatyczną roladę. Plastry boczku nadają jej soczystości. Rolada świetnie smakuje na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak również

Smakołyki Asi
Kolet schabowy 167

Te schabowe robiłam jakiś czas temu...na blogu jest już sporo przepisów na schabowe...ale za każdym razem jak je robię to staram się robić je

Moje domowe kucharzenie
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 198

moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i przy mroźniej i śnieżnej aurze doskonale smakuje na rozgrzewkę po przyjściu do domu. A drugi to taki, że robi się ją dosłownie w 20 minut. Pekińska zupa pikantno-kwaśna Składniki:250 g schabu wieprzowego1,5 litra bulionu6 pieczarek1

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowina zapiekana w kiszonej kapuście 347

Doskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i

chleba naszego
szynka i schab 109

Kolejny raz przedstawię domowy sposób na pyszne wędliny :) Wiem co jem :) Przykładowy skład wędliny sklepowej daje do myślenia... ..." Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory  E450, 451, 452, 331 ,  substancja zagęszczająca  E407 ,  maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku  E621 ,  regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina,  przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250(...)czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia

chleba naszego
schab zapiekany w kapuście włoskiej 123

Cześć :D  Dziś postaram się w skrócie popisać o moim pomyśle na obiad wielkanocny. Robiłam taki obiad kiedy córka przystąpiła do pierwszej komunii świętej. Prawie

Pieprzyć z Fantazją
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 191

znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie(...)Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych.  W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc

Moje Kuchenne Rewelacje
Dojrzewająca polędwiczka /domowe wędliny 209

dobre i domowe :) A ta jest po prostu rewelacyjna! Można też znaleźć ją w internecie pod nazwą"wędlina z pończoszki", a to dlatego że po procesie marynowania wkłada się ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało i nabrało niepowtarzalnego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania