Przepis na wędzenie mięsa Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pyszny. Podanie niepowtarzalne. Efekt wizualny osiągnęłam obręczami do potraw ze sklepu Przyjemne Gotowanie. Tak z tymi obręczami było przyjemne podawanie :) Od dawna marzyły mi się te obręcze. Kombinowałam domowymi sposobami układanie ryżu na kształt piramidek, używałam do tego plastikowych kubeczków, jednak nie zawsze wychodziło to jak chciałam, bo czasami coś przyklejało się do dna kubeczka i psuło to cały(...)utrzymaniu czystości. Wykorzystywać można go do woli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu
Blondynka GotujeMięsko na kanapki...pyszne, bo zrobione samodzielnie w domu..Ja miałam mięsko już z solanki, więc nie dodawałam praktycznie już żadnych przypraw..tylko z wierzchu natarłam
Moje domowe kucharzenieŻaden pasztet ze sklepu nie zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy(...)najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu
Pełny talerzWędzonki domowe nie wymagają rekomendacji i nie są trudne w wykonaniu.Jedyny problem to wędzarnia.My skorzystaliśmy z konstrukcji Zdzisia, zbudowanej w jednym z zakątków ogrodu. Sprawdziła się idealnie. Mięso na wędzonki musimy przygotować przez peklowanie.Składniki solanki na ok. 3-4 kg mięsa:-1,5 l wody-3 czubate łyżki soli kamiennej-5 dkg soli peklowej ( peklosoli(...)kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego-2-3 duże ząbki czosnku My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ).Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki. Wodę przegotowujemy i studzimy.Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymiziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami laurowymi.Tak przygotowana mieszankę rozpuszczamy
Maminek kulinarnyCzas niesamowicie nam ucieka,niedawno były święta a już zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam
Niespełnione zdolności kulinarnewklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka(...)warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki schabowe z ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy
Kuchenna Kontrrewolucyatrudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem(...)pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili sobie moi goście na urodzinach, jednak nie zdążyłam go wcześniej opublikować. Mam nadzieję, ze narobiłam Ci smaku i zrobisz
Anioszek w kuchnitrudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam już parę razy i wiem(...)pierwszy zrobiłam miesiąc temu na swoje urodziny. Kiedyś robiłam szynkę (ale z łopatki), również pyszną. Zasady były w sumie te same. I mam plany na drobiową szynkę oraz pieczony schab... Na samą myśl, ślinianki intensywniej pracują. :) Pieczony boczek bardzo chwalili sobie moi goście na urodzinach, jednak nie zdążyłam go wcześniej opublikować. Mam nadzieję, ze narobiłam Ci smaku i zrobisz
Anioszek w kuchniCielęcina niezbyt często pojawia się na naszym stole . Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę
Smaczna PyzaW niedzielę pisałam o oleju z awokado..Pisałam, że zamarynowałam mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem..i tak było ..do oleju dodałam tylko przyprawę grillową
Moje domowe kucharzeniekiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko i na tak długo ( lub obie(...)pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki, lub pręgi ( albo innej przerośniętej wołowiny) 0,7 kg tłustej wieprzowiny (podgardle, pachwina, boczek) 0,7 kg wieprzowej szynka, lub schabu 3 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 3-4 owoce jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej
Miód i pieprzsoczyste mięso na kanapki w domu. Długo zachowuje świeżość i jest dużo zdrowsze (i smaczniejsze) niż sklepowe. Nie zawiera konserwantów i spulchniaczy, w tym wody. Zapraszam :) Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i przykryć naczynie(...)nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce. Do kanapek wykorzystałam domowy chleb mojej Mamy i świeże pomidory :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogDzisiaj w temacie świątecznym zapraszam na karkówkę z pończochy. Bardzo lubię wędliny tego typu i często je kupowałam. Teraz miejscowe sklepiki mięsne stracą klienta. Mięso z
Pieguskowa Kuchniausmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej)- 200g boczku wędzonego- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku- 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku)- 2 średnie cebule- 2-3 ząbki czosnku (duże)- 600-700g pieczarek- ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego(...)Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny;gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość
Smaczne Zdrowe