nadziewać kiełbasy mechanicznie, ale ja postanowiłam ją przygotować tak jak się ją dawniej wyrabiało, czyli wkładałam do jelita masę mięsną przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka.Smaczna domowa Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka. Polecam.Składniki:ok. 1,2 kg chudej szynki wieprzowej½ kg łopatki wieprzowej1,2 kg przerośniętego boczku wieprzowego1 łyżka soli1,5 łyżki peklosoli ok. 20 g/kg1(...)zrobi się oślizła.Kiełbasa już po 1,5 tygodnia była już podsuszona, pięknie pachniała, nadawała się do spożycia.A jaki ma smak ta kiełbasa? – podobny nieco do suszonego schabu. Doskonale nadaję się jako obkład na kanapki lub podgryzana solo, pokrojona w cienkie plasterki. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Polecam!The post Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o
mojewypiekiinietylkoWędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia
w mojej kuchnisame pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale też jest pyszna. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak. Smaczna domowa suszona Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy . Polecamy. Składniki: ok. 1 kg łopatki wieprzowej 250 g słoniny wieprzowej 250 g boczku wieprzowego 1 łyżka stołowa soli 1 łyżka stołowa peklosoli(...)tygodnie, aby byłą twarda jak kabanosy, gdyż takie nam smakują, podgryzane solo pokrojone w 2-3 cm kawałki. A jaki ma smak ta kiełbasa? – podobny nieco do suszonego schabu . Można taką dojrzewającą kiełbasę przechowywać nawet kilka miesięcy, ale wtedy nadaje się jedynie do żucia, bo trzeba mieć bardzo mocne zęby aby ją ugryźć Polecam! The post Kiełbasa dojrzewająca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości" kuraka. Chciałam przygotować jeden obiad dla naszej trójki - bez oddzielnego gotowania dla Synuszaka. Tym bardziej, że od powrotu z wakacji rozkochał się na dobre w "dorosłym" jedzeniu, a ja we wspólnym gotowaniu. Cóż za oszczędność(...)się stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii, a owoce - smaku lata. Domowym Mięsożercom też smakował
Kuchnia po mojemuWitajcie sylwestrowo! Mamy nadzieję, że będziecie się dzisiaj dobrze bawić. Bo my zamierzamy :) Ale jeszcze zanim wyruszycie tam, gdzie wyruszyć macie w planach mamy dla was
Marder&Marder ManufactureCześć :D Sobota nam mija dość wietrznie. Jednak ma to swoje plusy :P Pranie schnie w takim tempie, że pralka nie nadąża z robotą :D Oczywiście
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Sobota nam mija dość wietrznie. Jednak ma to swoje plusy :P Pranie schnie w takim tempie, że pralka nie nadąża z robotą :D Oczywiście
Pieprzyć z FantazjąOstatnio od firmy TRADISMAK otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny. Cenię domowe smaki, mięsiwa przygotowane samodzielnie dużo lepiej smakują niż te gotowe, kupowane ze sklepów. Ja w ramach testowania otrzymałam ZESTAW SINGIEL .Jak to jak sama nazwa wskazuje jest to zestaw dla jednej osoby, ale śmiało na dwie osoby wędlinki też starczy, gdyż jeden wsad(...)dużo czarnego pieprzu ... Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach... jednym słowem : "niebo w gębie" Składniki: 0,8 kg schabu 2 łyżki soli peklowej można zastąpić zwykłą ale mięso nie będzie tak czerwone 3 łyżki żelatyny 6 łyżek przyprawy Rozkoszna dołączonej do zestawu Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy.Ze wszystkich stron nacieramy
Z Majeczką w kuchniwódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami(...)pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato, podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony
Kulinarny karnet ChristopheraRolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewoNie zaryzykuję niczego stwierdzeniem, że kotlet schabowy to nasza narodowa potrawa. Ile domów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie
Karo in the Kitchentydzień jeszcze mogą mieć sens. Pod warunkiem, że siedzicie nad kartką i układacie sobie menu na cały tydzień. Po pracy możecie jeszcze dokupić pieczywo czy świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona. Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże(...)kupowanie hurtem byle czego i byle jak w hipermarketach. Macie wybór co zjeść, możecie zmienić zdanie i plany spożywcze na najbliższe dni, a nie zmuszać się by jeść hipermarketowy schab 4 dzień pod rząd, bo zaraz mu się skończy termin ważności. Gotujecie z dobrych i świeżych produktów, wykorzystując to co w nich najlepsze. Jedzcie po prostu lepiej i zdrowiej
Karo in the Kitchenprostej, domowej kuchni zaklęta jest prawdziwa magia. Pozostałe z obiadu gotowane ziemniaki, cebula, trochę sera, trochę mąki – niby nic wykwintnego, a jednak razem potrafią stworzyć danie, bez jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie(...)ugotowaniu – inni, że na drugi dzień, odsmażone i przyrumienione na masełku. Zobacz także: Makaron z krewetkami To najprostsza wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty
Poezja smakukraju. Wracając po prawej stronie mijamy stada owiec i dojeżdżamy do gospodarstwa Oli i Miłosza Dybowkich (Smolnik 25), czyli bieszczadzkiej kozy. Są samoukami - widzieliśmy noszącą ślady używania książkę „Domowy wyrób serów” skąd czerpali podstawową wiedzę. Sery robią od 2010 roku. Aktualnie posiadają około 100 kóz i robią bardzo smaczne sery. W gospodarstwie można kupić sery z różnymi dodatkami(...)Miejsce wykorzystane jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne. Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin
królestwo garów