roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać w ciągu 2-3 miesięcy. Wędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy
Między kuchnią a pokojemWitam Was kochani:-) Lubicie wędliny? Jeśli tak, to polecam zrobić domową wędlinę, która jest bez dodatku konserwantów, barwników i aromatów. Domową wędlinę możemy zrobić na różne sposoby: gotowaną, suszoną lub pieczoną. Dzisiaj przepis na pieczoną wędlinę, którą zrobiłam ze schabu. Do przepisu będzie Ci potrzebny czosnek, musztarda oraz kilka przypraw. Życzę miłego pichcenia:-) Składniki: schab 900 g, czosnek
kulinarne odsłony patiokazję, pięknie się prezentują podane z posiekanymi orzechami. Polecam! Roladki z gruszką i serem Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów schabu, cienko rozbitych 1-2 gruszki świeże lub z kompotu opakowanie sera camembert przyprawy: sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego, domowego łyżka mąki do zagęszczenia sosu Na marynatę: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu
Smak mojej kuchniNiedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu
Gosia gotujekilograma olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek czosnek 3-5 ząbków Mięso marynujemy jeśli chcemy uzyskać lepszy kolor i mocniejszy smak schabu. Marynatę przygotowujemy na dzień lub dwa wcześniej. Umyte mięso posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Jeśli mamy domowy ocet jabłkowy to polewamy mięso 3 łyżkami octu. Odstawiamy zafoliowane lub w zamkniętym pudełku do lodówki na conajmniej
prawdziwe jedzenieSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -0,5 kg karkówka -w kostkę 2 cm -0,5 kg schab - w kostkę 2 cm -0,5 kg ścinki ze schabu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :) Nie potrzebujemy wędzarni :) wystarczą chęci i trochę czasu... Schab 1,5 kg- 2 kg, sól kamienna
chleba naszegoSUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wszyscy dobrze wiemy, że zdecydowanie lepiej jest upiec własny kawałek szynki czy schabu, niż kupować gotowe nafaszerowane nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak
W kuchennym oknie Ewymoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od zawodowego żołnierza. Tą pyszną, pożywną grochówką częstowano rodziców przyjeżdżających do swoich synów na przysięgę. SKŁADNIKI: 2 szklanki grochu(...)pół kilograma) 1 kg kości od schabu (ja biorę pół kg wędzonych i pół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Groch przebieramy, płuczemy i namaczamy
Pysznosci Babci BasiIdealny pomysł na domową, zdrową wędlinę, którą możemy wykonać przy minimalnym nakładzie pracy. Gotuje się go dwa razy po 5 minut, stąd nazwa „schab 5-minutowy”, choć spotkać go można również pod nazwą „schab 10-minutowy”. Schab jest rewelacyjny. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Uda się każdemu. Jest delikatny i kruchy - po prostu wspaniały. Składniki: 1 kg dobrej
Krokusowy DomDomowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie
Gotowanie Patkiskładniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki
Domowy Smak JedzeniaDomowe wędliny jak wiadomo najlepsze..ja kupuję również czasem i w sklepie, ale tylko kiełbasę..a takiego typu wędliny jak schab, polędwica , boczek itp..robimy sami w domu..tym razem zrobiłam polędwiczkę pieczoną w mleku..Pomysł na takie pyszne mięsko znalazłam tutaj ..można wykorzystać także inny rodzaj mięsa np.schab..Pierwszy raz piekłam mięso w mleku i miałam
Moje domowe kucharzenieDzisiaj dodaje Wam większość przepisów, które znajdziecie w zakładkach Obiady, przystawki, zupy. To tak pisałem, że na dniach dowiedzie się gdzie możecie skosztować moich dań. To
pichcisztolepszego o tej porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :) Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością(...)dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od schabu i jedna od około kilogramowej karkówki. Całą zimę jem pomidorową zabielaną jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy, w zimie wystarczy, że ugotujesz wywar i wlejesz
Kraina Tysiąca SmakówTakie mięsko - w sumie dowolne, bo może być i boczek, karkówka, schab itp.można upiec w piekarniku, kombiwarze ..a ja tym razem piekłam, a raczej gotowałam
Moje domowe kucharzenie