pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo! W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do prostych kanapek, z masłem, żółtym serem czy wędliną, bo tak jest najprościej, najszybciej, ale czy najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków. Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła, staram się urozmaicać(...)ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym
Moja smaczna kuchniapodobna do wrocławskiej) o grubości ok. 1 cm dwa jajka 2 -3 łyżki zimnej wody dobrej, gęstej śmietany szczypta czarnego pieprzu duża szczypta soli 5-7 cienkich plastrów dowolnego żółtego sera ostra papryka w proszku do posypania do smaku klarowane masło do smażenia Jajka rozkłócamy z wodą i śmietaną, lekko podbijamy, dosypując soli i pieprzu. Dużą patelnię o grubym dnie(...)zezłocić. Następnie zmniejszamy ogień na mały, odwracamy kromki, kładziemy ser na gorących wierzchach i przykrywamy patelnię. Smażymy krótko, góra 1-2 minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego
Kuchnia PrezydentowejWiosna to często kanapki i sałatki z wykorzystaniem warzyw, ale także jajek, serów i zdrowych olei. Tym razem powstała u mnie na śniadanie pasta jajeczna z domowym majonezem . A majonez powstał na bazie wiejskiego jajka i oleju rzepakowego, co trwało niecałą minutę. Składniki: - 2 jajka - 2 rzodkiewki - natka pietruszki - sól, pieprz majonez domowy: - 1 jajko - 125ml oleju rzepakowego - 1/3 łyżeczki(...)skorupce sparzyć wrzątkiem. Końcówkę blendera umieszczam na samym dnie i blenduję, podnosząc kilka razy ją do góry. W ciągu niecałych 60 sekund mamy gotowy majonez. U mnie jest bardzo żółty, bo użyłam wiejskich jajek. Ugotowane jajka obieram i drobno siekam, dodaje także pokrojoną rzodkiewkę, natkę pietruszki i majonez domowy (około 1-2 łyżki). Przyprawiam do smaku. Podaję ze świeżym pieczywem
Kuchnia co dniapaździernika będziemy obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella(...)Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej
karmelowydoskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Najlepiej wybrać te ekologiczne (wyróżniające się ciemniejszym kolorem) zamiast siarkowanych (pomarańczowych, żółtych). 100 g suszonych moreli to 284 kcal. Właściwości : Mają dużo potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Z uwagi na zawartość żelaza, poleca się je również przy anemii(...)płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem
Ciastka - domowe słodkościDziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy
Kawa z mlekiemcebula 1 pierś z kurczaka 15-20 dag sera żółtego w kostce 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz OPCJONALNIE : kilka listków pietruszki lub 1/4 papryki czerwonej. Wykonanie : Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Do tego dodajemy, mąkę, majonez, śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można posiekać(...)RYZYKUJĘ ;) i korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa- na około godzinę odkładam mieszankę do lodówki i dopiero potem smażę na patelni. Rzadko ale czasem tak robię. Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami. Smacznego
Justa próbuje gotowaćzapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) jajko do posmarowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki(...)wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto
Monia miesza i gotujedomykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat. Nie ma klimatu stołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt. Quiche ze szpinakiem i serem camembert(...)nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie 200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 100 g sera camembert mała marchewka dodatkowo 4 jajka 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g sera żółtego 1/3 łyżeczki pieprzu
Pink Envelopekurczaka) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej do smażenia ok. 4 plastry ananasa z puszki ok. 4 dość grube plasterki żółtego sera do zapiekania kilka łyżeczek konfitury z żurawiny Kotlet z Kurczaka po Hawajsku z Ananasem i Żurawiną - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie(...)stron). Pod koniec smażenia na kurczaka wykładamy plaster sera oraz ananasa i wszystko przykrywamy pokrywką do momentu rozpuszczenia sera. Kotlety przekładamy na talerze i na środek każdego z nich kładziemy ok. łyżeczkę konfitury z żurawiny. Gotowe kotlety z kurczaka po hawajsku podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPolecam również obejrzeć filmik. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 500 g gotowych frytek 1 łyżka przyprawy do kebaba, gyrosa lub grilla 200 g sera żółtego goudy kilka papryk konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1/2 część sałaty pekińskiej lub lodowej 1 ogórek zielony 2 pomidory 1/2 części pora ketchup do polania(...)podpiekamy na oleju aż będzie dobrze upieczony. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez
Kulinarne Fantazje MarioliPapryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na
Codzienna kuchnia niecodziennaBrukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje
Kuchnia PROzdrowotnaMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w
Pożeraczka, czyli raz adobrze