zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna. Gdy lekko ostygnie dorzucamy pokrojony/starty ser żółty. Na koniec na patelnie ląduje kukurydza. Mieszamy, doprawiamy i gotowe.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Wypisz Wymalujgarnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można, ale ileż można Ja i Najcierpliwszy uwielbiamy jajka faszerowane. Kombinujemy z nadzieniami i wychodzą pyszności. Poznajcie kilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego(...)żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka. 5. Żółtka, ser żółty, szczypiorek, szprotki – tak jak wcześniej połączyć wszystko, doprawić i nałożyć do jajek. 6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone
ladykitchengłębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku(...)rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać na słodko, z konfiturą, ale świetnie też smakują z sosem czosnkowym lub sałatką. Smacznego
W mojej kuchniUwielbiam wszelkie dania i desery z dynią, jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Niedawno, zwiedzając przeurocze miasteczko Alzacji- Kayserberg, miałam tam okazję spróbować
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaplastrów żółtego sera 5 plastrów szynki 1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska) 2 kostki serka topionego kostka wywaru mięsnego odrobina masła sól, pieprz Schab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę. Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję z jednej strony musztardą. Układam po plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie(...)dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna warzywna sałatka / surówka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBURRITO „ Z ODZYSKU ” / RESOURCEFUL BURRITO Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu(...)rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot, parley root, celery root
Martyna CooksBURRITO „ Z ODZYSKU ” / RESOURCEFUL BURRITO Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu(...)rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot, parley root, celery root
Martyna Cooksmnie zwykłe białe i portobello 100 g kuskusu 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki koperku 1 kulka mozzarelli sól,pieprz starty ser żółty do posypania u mnie edamski Kuskus przygotować według przepisu, ja zalałam bulionem. Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje były różne, 6 dużych o średnicy 7 cm i 6 bardzo dużych o średnicy(...)farszem, wierzch ładnie uklepać łyżką. Posypać startym serem. Ułożyć na grillu i grillować pod przykryciem aż pieczarki zmiękną a ser na wierzchu się rozpuści. Jeśli nie mamy pokrywy do grilla można nakryć aluminiową tacką lub grillować partiami przykryte aluminiową foremką keksówką. Podawać na ciepło same lub z dodatkami, u mnie w towarzystwie sałatki i grillowanego chlebka
Monia miesza i gotujeDobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatygodniu, raczej wolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie(...)upalne często nie jem. Więc kiedyś zjem... I pewnego dnia zrobiłam na obiad naleśniki, a że ciasto naleśnikowe zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki! Ciasto naleśnikowe: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki
bistro mamasałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-)Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior(...)zbyt wyraziste w smaku.Składniki:1/2 dużego kalafioraworeczek ryżu (100g)wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie1 cebulabiała część pora1 czerwona papryka1 jajkołyżka ukwaszonej śmietanyok 100g sera zółtegosólpieprzodrobina cukrusłodka i ostra paprykałyżka olejuWykonanie:Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
Walijskie PichcenieDzisiaj prezentuję Wam przepis na prostą w wykonaniu sałatkę na różne imprezy i wydarzenia. Jej składniki są łatwo dostępne i popularne. Zapraszam do krojenia :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 puszka ananasa 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki por majonez sól, pieprz Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Pasja Smakupolędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 łyżki miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi (u nas tarta mozzarella z braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie(...)następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :) 1 porcja - 345 kcal - 37 g białka, 13 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika :) Jak wspomniałam na początku - przepis pochodzi z najnowszej książki
Moje Kuchenne Rewelacje