uwielbiają. Potem wyglądają wiadomo jak. Drodzy państwo z NSA, którzy to czytacie - wiem, że wy nie. Wy jecie sałatki i chodzicie na squasha. No dobrze, dość marudzenia - przecież wiadomo, że to jest pyszne! A im więcej różnych gatunków sera wpakujemy do środka, tym pyszniejsze. Wszelkie dodatki są dozwolone, lecz opcjonalne - spokojnie można poprzestać na multiserowym sosie i makaronie(...)makaronu 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki masła 2 łyżka mąki 1 jajko 5 łyżek startego cheddara 5 łyżek startego parmezanu (lub podobnego twardego sera np. Grana Padano) 5 łyżek startej goudy (lub podobnego sera żółtego) sól i pieprz szczypiorek kukurydza z puszki Wykonanie: Makaron ugotować wg czasu na opakowaniu - zdecydowanie al dente. W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło
zadanie-gotowanieskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie(...)paluchy. Przekładamy ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w 190 st. C. Możemy je podawać np. z czerwonym barszczem lub jako przekąska do wędlin i sałatek
Domowy Smak Jedzeniadziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ arbuza zawiera ponad 90 proc. wody, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie(...)zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania: Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę
W SMAKprzełamał ser kozi , który dodał pazura! Na koniec całość została skropiona oliwą z oliwek i doprawiona pieprzem. Takim sposobem powstały dwie wersje – obie wyjątkowe w smaku, do tego lekkie i zdrowe. Prawdziwa petarda! Taka sałatka z bazylią dostarcza sporo dobrych tłuszczy (orzechy, oliwa z oliwek), mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Efekt wow (smakowy) gwarantowany My mamy swoją ulubioną sałatkę, byliśmy(...)opiniach. Chcielibyśmy, byście pierwsi dali znać co bardziej Wam się spodobało. Jeszcze bardziej zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu i podzielenie się opinią z innymi. Czekamy! Artykuł Sałatka z bazylią czyli żółte czy czerwone?! pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna KuchniaMoje dzieci nie przepadają za zielonym, a tą sałatkę pochłonęły w mig i domagały się więcej. Bardzo łatwa w wykonaniu, mięso warto zamarynować i pozostawić na kilka godzin aby przeszło smakami orientu, placuszki serowe idealne do chrupania....nic dodać nic ująć, najlepiej wypróbować :). Składniki dla 4 osób: 8 udźców z kurczaka, wagowo wychodzi ok. 1 kg 20 dag sałaty jakiej(...)koktajlowych 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki oliwy Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sól Dodatkowo: 10 dag sera żółtego, najlepiej wędzony lub inny o zdecydowanym intensywnym smaku 1. Mięso myjemy, oddzielamy od skóry i kości, kroimy każdy udziec na 3-4 kawałki, marynujemy w sosie sojowym i teryiaki
Apetyczna babeczkaSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się
Kuchnia PROzdrowotnaPlasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich
Kuchnia Łukaszabogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników(...)pochodzi ze strony Smakołyki i Koraliki , z odrobiną moich modyfikacji. Polecam! :) Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków papryka
Czerwona PorzeczkaPrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujeOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli(...)ząbki czosnku 1 łyżka oleju zioła włoskie oregano sól,pieprz cukier dodatki 1 średni brokuł 350 g piersi z kurczaka zioła włoskie olej do smażenia 250 g mozzarelli starty ser żółty do posypania Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić
Monia miesza i gotujeRicotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaoliwkami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl
Moja smaczna kuchniaBuraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie(...)możemy się doczekać momentu, aż zaczniemy jeść. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków Składniki: 2 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki umieszczamy w garnku z osoloną woda i gotujemy
Kolizje SmakówNie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska