moich ulubionych sałatek - idealna na grilla, kolację czy też imprezę. Składniki do niej dostępne są w sklepach przez cały rok, choć ja uwielbiam ją najbardziej latem, kiedy korzystam z warzyw prosto z ogródka. Dla 4 osób potrzebujemy: pół główki sałaty lodowej 2 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 4-5 plastrów szynki drobiowej garść startego żółtego sera sos czosnkowy
Kolejny blog o gotowaniusałatkę skwitował mój mąż. Bo to faktycznie nic nadzwyczajnego, kilka składników, które zawsze są w mojej lodówce i w Waszych zapewne też. Przygotowana w 10 minut, zniknęła ze stołu w niewiele dłuższym czasie ;) Skoro robię ją w tym tygodniu już drugi raz, to postanowiłam się podzielić przepisem :) Może i Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 100 g żółtego sera 100 g wędzonej szynki
Kuchnia w opałachinnych popularnych sałatek. Strzał w dziesiątkę na domowe i ogrodowe imprezy. Jeśli drodzy czytelnicy chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych to bardzo polecam:) Ps. W oryginale ostatnia warstwę stanowi chudy grillowany boczek, który ja zastąpiłam plasterkami salami. Składniki - sałata lodowa - 4 łodygi selera naciowego - pęczek szczypiorku - 300 gram majonezu - 3 łyżki cukru - puszka groszku konserwowego - 20 dkg sera żółtego ( najlepiej cheddar
Kuchnia z widokiem na ogródTaka sałatka jest zawsze dobrym dodatkiem do potraw z grilla, ale również na lekką kolację. Mamy teraz sezon na świeże warzywa, więc warto korzystać z tych zasobów. Pomidory teraz zachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane
Kuchnia BeatyNie mam najmniejszego pojęcia, od kogo nauczyliśmy się robić tą zupę, ale jest smaczna i pożywna, więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą
Salonik smakówsałatkę z tych samych składników jednak z kolorowych pomidorów, z dodatkiem parmezanu i inaczej podane. Bardzo fajna przekąska na śniadanie czy kolację. Możecie ją także zabrać do pracy i podjeść do pieczywa. Składniki: 4 czerwone pomidory 4 żółte pomidory 2 mozzarelle świeżo zmielony pieprz do smaku szczypta soli 2 łyżki tartego drobno parmezanu lub innego twardego sera oliwa z oliwek
Zasmakuj Kuchniżółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi gotujemy na kostce rosołowej, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, także kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy pozostałe składniki. Majonez mieszamy najpierw z chrzanem, następnie mieszamy z sałatką. Doprawiamy
Pobite gary Barbarybyło. Sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa. Składniki: (duża porcja dla 3 - 4 osób) 2 szklanki suchego ryżu basmati 2 puszki tuńczyka we własnym sosie (takie co najmniej po 170 g) 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 średniego brokuła 1 - 2 ogórki kiszone 5 jajek 200 g sera żółtego
Kuchcik gotujeżółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado
Luźna KuchniaBabeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego(...)łopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwłoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka z soczewicy
Moja smaczna kuchniaradości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy inspiracja przepisy-aleksandry Przygotowanie Marchewkę i ziemniaki ugotuj, pokrój w kostkę. Tortownicę o średnicy(...)ser . Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwiń folię, przystaw talerz i przełóż tortownicę do góry dnem. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i folię spożywczą :) GOTOWE **każdą warstwę delikatnie przypraw pieprzem i solą. *** ważne jest dociskanie każdej warstwy Smacznego :-) Jeśli spodobał Ci się przepis, zainspirowałam Cię lub gdy znasz tę sałatkę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comIdealne danie na śniadanie. Fritata jest bardzo podobna do omletu. Przygotowując ją można wykorzystać różne warzywa w zależności od naszych upodobań i od tego co akurat
Salonik smakówpiknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla. Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki margaryny Optima Omega3 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 3 łyżki margaryny Optima Omega3 pęczek natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku 4 plasterki posiekanego żółtego sera Ciasto
Smakołyki Asisałatka makaronowa z krewetkami (8 porcji) Składniki: 400 g kokardek z Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki brązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera(...)cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane ¼ szklanki miodu ¾ szklanki oliwy z oliwek ½ łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W pojemniku
karmelowyser żółty, łączymy z mielonymi orzechami, dodajemy ketchup i musztardę doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku, mieszamy całość w miseczce. Nadzienie wkładamy delikatnie łyżeczką w nacięcie . Białka ubijamy trzepaczką na pianę panierujemy parówki obtaczamy w bułce wymieszanej z orzechami, nadmiar strzepujemy i obsmażamy krótko w małej ilości oleju na patelni . Podajemy od razu gorące np z pieczywem i sałatką
Wanilia i KardamonSałatka z Surimi czyli produktem sporządzonym na bazie zmielonego mięsa białych ryb z dodatkiem warzyw i jajek to przepyszna przekąska dla wielbicieli kuchni dalekowschodnich . Ja przyrządziłam ją niedawno pierwszy raz i przyznam szczerze zachwyciła mnie swoim smakiem . składniki na 4 porcje opakowanie Surimi 1 pomidor 2 ogórki puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 15 dag sera żółtego
Smakowite Dania