Polecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1
Kawa z mlekiemCzosnek w sezonie jesiennym i zimowym gości na naszym stole praktycznie bez przerwy. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, dressingów, gulaszy, makaronów i wielu innych dań. Jest jednym z naturalnych antybiotyków, podnosi odporność organizmu, odkaża go oraz obniża ciśnienie krwi. Zwłaszcza teraz kiedy pogoda nas nie rozpieszcza warto zwiększyć jego ilość w diecie. Poza tym wyróżnia go przede wszystkim mocny(...)przepisu na zupę czosnkową. Pomimo dużej ilości czosnku jest delikatna, kremowa dzięki dodanym do zupy serkom śmietankowym i aromatyczna za sprawą czerwonego pieprzu i koperku. Do tego grzanki z serem żółtym i pyszny, sycący oraz rozgrzewający posiłek gotowy w kilka minut. Jeśli lubicie zupy koniecznie spróbujcie również brokułowo – porowej ! Składniki: 1l bulionu warzywnego, czystego 3 główki czosnku, obranego
Życie ze smakiemSkładniki: 4 kromki chleba tostowego 2 plasterki wędliny (u mnie - salami) 2 plasterki sera żółtego 2 pomidory suszone 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia masło do smarowania Wykonanie: Kromki chleba tostowego z jednej strony smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy wędlinę, ser oraz pomidora suszonego, przykrywamy drugą kromką - od strony posmarowanej masłem. Dociskamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi(...)wysypujemy bułkę tartą. Złożone kanapki obtaczamy z każdej strony najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Dodajemy z sałatką, pomidorami, ketchupem lub czym tam lubimy
Kuchnia MagdaLenyspora, - prażone ziarna dyni, - prażona mieszanka ziaren i ziół "Ziołowo Mi" - czosnek główka, - czosnek niedźwiedzi , - cebula, 2-3 czerwone - pieprz czarny, - suszona mieszanka warzywna domowa typu Vegeta ...................................................................................... dodatkowo: Starty żółty ser Wykonanie: Banalne - umytą, osuszoną sałatę rwiemy na małe kawałeczki. Resztę umytych składników kroimy w kostkę a cebulę w drobne pióra. Mieszamy z serkiem ziarnistym, uprażonymi dodatkami, majonezem, przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem i przyprawami. Mieszamy i gotowe! :)) Najlepiej smakuje bogato posypana żółtym serem. PIKLE Z OGÓRKÓW - W tym roku nasze zapasy ogórkowe w spiżarni wylądowały w koszu. Podziękowania należą się szanownej pani babci/teściowej, ale nie ma co wchodzić w te bolesne szczegóły. U nas w domu to... strzał w piętę. Ogórki kochamy i jemy je przez cały rok. Dodajemy
Wypisz Wymalujniepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć. Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Zawartość tłuszczu sięga około 30%. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale też i charakterystyczny kulisty lekko spłaszczony kształt. W ofercie Państwa Bielec znajdziecie ser koryciński naturalny oraz wersje z najróżniejszymi dodatkami np. z pomidorem, bazylią(...)czosnkiem, z chili i oregano, z kminkiem, z żurawiną, z orzechami włoskimi, z bazylią, z pieprzem kolorowym czy wspomniany wcześniej przeze mnie ser koryciński z czarnuszką. Każdy z tych serów jest doskonałym dodatkiem do codziennych kanapek, sałatek, obiadów czy najróżniejszych przekąsek. Warto spróbować serów Państwa Bielec . Takich serów nie znajdziecie w zwykłym sklepie. Polecam zajrzeć na stronę http://www.serykorycinskie.com.pl/ Składniki
Słodkie okruszkiSkładniki na 4 porcję: schab cztery plastry ser żółty gouda 4 plasterki musztarda miodowa 2 łyżki sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku Panierka: bułka tarta jajo Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, tłuczkiem zmiękczamy. Schabowe doprawiamy sola i pieprzem, smarujemy musztardą i kładziemy plaster ser. W rozbełtanym jaju maczamy schabowego i obtaczamy go w bułce(...)stron( sprawdzając czy usmażył się w środku, ja to robię pod przykryciem wtedy wiem że się poddusi i usmaży). Schabowe podajemy z ziemniaczkami lub frytkami , do tego sałatka
Różowa kuchniaskładnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia. Składniki: 2 garście mieszanki sałat z rukolą 200 g wątróbki drobiowej kilka pomidorków koktajlowych kawałek zielonego ogórka ćwiartka serka camembert kawałek żółtej papryki pół cebuli łyżka majonezu 2 łyżki(...)chrzanu łyżka oleju sól, pieprz Wątróbkę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na oleju zeszklić krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na
Kawa z mlekiemefektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków(...)bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają to do siebie
Kuchnia od dwojgapatelnię około 1 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości jajek, soi, selera, sezamu, mleka(...)słońcu pomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make a very tasty and super quick spaghetti a’la toscana -> dinner ready
Qlinarnie i Qlinarniejakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w lodówce jest więc jak tylko wyobraźnia nam pozwoli możemy dowolnie łączyć owoce, warzywa, sery i wędliny. Mi oczywiście z pomocą przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe(...)kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę. Ser sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki wielkości sera. Kabanosy pokroić w kawałki wielkości sera
Ala piecze i gotujeWszystko razem dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Masełko przed dodaniem do mięsa warto schłodzić chwilę w lodówce. Na przyprawionym mięsie układamy po plastrze żółtego sera, a następnie łyżkę ziołowego masła. Zakrywamy je kolejnym plastrem sera i cały kotlet przykrywamy drugą częścią filetu. Mięso dokładnie dociskamy do siebie, by kotlet się nie rozleciał. Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie(...)rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce. Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucyaczosnku, 50 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 150 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: do blendera dajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy(...)koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego
Moniki SmakołykiTakie pasty to samo zdrowie :) Prosty przepis, mało pracy, a przyjemność dla podniebienia jest bez zająknięcia pewna :) Zachęcam więc, róbcie pasty kanapkowe na śniadanko, na
Delicious TitbitsUwielbiam pierożki tortellini. Często wykorzystuję je do zrobienia sałatek . Pierożkami tortellini można też zastąpić z powodzeniem makaron . Zupa jest wtedy jeszcze bardziej gęsta i sycąca. Zupa wyszła przepyszna, kremowa i dzięki kwaśnym pomidorowym wyraźna w smaku. Robi się ją bardzo szybko a podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:) Składniki(...)szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć) 500 ml przecieru pomidorowego 2 litry bulionu np. rosołu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania
Pobite gary Barbary