sałatka z żółtym serem - 1753 przepisów (strona:93/117)

Szparagi zapiekane z parówkami i serem 190

trochę o szparagach....;) Szparagi są sezonowe, występują tylko do końca czerwca, więc warto je jeszcze kupić i spróbować przyrządzić je w domu. Smakują pysznie smażone, pieczone, gotowane, w sałatkach lub jako dania główne z różnymi dodatkami. Te zielone są najdelikatniejsze, białe, bardziej łykowate i grubsze, oraz szparagi fioletowe - słodsze, o najintensywniejszych smaku i zapachu. Szparagi to bogate źródło witamin(...)trochę Wam pomogłam, szczególnie tym którzy nie mieli do czynienia jeszcze ze szparagami. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego:) Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 cienkie mięsne parówki 2 plasterki żółtego sera oliwa z oliwek sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Szparagi myję, osuszam ręcznikiem. Następnie łapię za końcówkę (tam gdzie jest ogonek, nie ta część z "kwiatkiem

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 189

nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy  w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki. Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone(...)oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie) ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych

głodny alergik
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 230

warzyw liściastych, pełnym witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego(...)każdego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulonik. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy. *ser i boczek są słone, więc ja nie dodaję już soli Sos beszamelowy (mornay) 20g masła 20g mąki 1 szklanka mleka 75g drobno startego żółtego sera np. tylżyckiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do doprawienia Mleko zagotować i odstawić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę

Pełny talerz
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14393

Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem 332

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Leczo z cukinią i białą fasolą 220

sytą wersję dodajemy tarty żółty ser, najczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka(...)takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy

Zasmakuj Kuchni
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 291

Bagietka czosnkowa z krewetkami -  Kliknij po przepis.  2. Mini hamburgery -  Kliknij po przepis .  3. Mini bułeczki, nadziane serem żółtym -  Kliknij po przepis.  4. Ptysie na słono, z pastą z wędzonego łososia -  Kliknij po przepis  5. Paluchy serowe z sezamem -  Kliknij po przepis.  6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej(...)Kliknij po przepis.  28. Ostry sos -  Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy -  Kliknij po przepis. Jeszcze mam dla Was playlistę z 43 pomysłami na smaczne sałatki

W kuchni u Moniki
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 284

chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem żółtym, pastą pomidorową, a także wersje bezmięsne z samej kaszy bulgur z dodatkami. U mnie kofta powstała z ogólnodostępnego w Polsce mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, czosnku oraz przypraw. Powiem(...)następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min.  Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą  oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka warstwowa a'la gyros 399

kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.  Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję  1/3  ilości startego sera, na to układam warstwę kapusty, następnie podsmażone mięso, znów smaruję cienko ketchupem i majonezem , posypuję serem, wykładam wymieszane ogórki z  papryką, oprószam pieprzem(...)smaku, smaruję znów cieniutką warstwą majonezu i ketchupu, posypuję ostatnią warstwą sera żółtego. Zapiekam 30 minut w temp 180*c. Podaję gorącą, smakuje równie dobrze odgrzewana. Pycha

Wanilia i Kardamon
Tarta z dynią i szpinakiem 165

kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę  Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe  Stripetti  i  Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką(...)będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na sałatkę pełną witamin z rukolą, granatem, figami i szynką serrano 243

Czasem bywa tak, że chcę zachwycić i porozpieszczać trochę najbliższych i komponując danie, koncentruję się tylko na doznaniach kubków smakowych. Tak też powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat(...)serrano lub innej długodojrzewającej 5 fig ziarna z 1 granatu 50 g orzeszków pinni 40 g parmezanu (lub grana padano) 100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego, delikatnego sera 100 g pomidorków koktajlowych żółtych 2-3 łyżki sosu balsamico lub 10 łyżek octu balsamicznego i 1 łyżka miodu

Eat me! Fit me!
Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce 301

Ach ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który

karmelowy
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 202

BISCOTTI Z ZIELONYM PIEPRZEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 2 jajka 1 szklanka sera żółtego, najlepiej cheddar 1 szklanka mąki i odrobina do podsypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 4-5 plastrów suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie(...)zamieszać zawartość naczynia i ponownie włożyć piekarnika na kolejne 30 minut.  Wyjąć, przestudzić, usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek, czy innych celów, a resztę przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Gotową pastę można spożywać od razu lub przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. * przepis na biscotti zmodyfikowany

KUCHARNIA
Sałatka z brukselki i sera 180

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Camilla w kuchni
Sałatka ziemniaczana z serem wędzonym 182

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania