sałatka z żółtym serem - 1753 przepisów (strona:95/117)

Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 135

sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane techniki i terminy czy pochodzenie potraw. Jest i co czytać(...)lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej 400g białej drobnej fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois

Karo in the Kitchen
Placki z cukinii 160

wychodzi, ale wtedy pozostaje kombinatorstwo, co zrobić z tego, co mam w lodówce. Moja miłość do sera białego, ziół i cukinii zemściła się na mnie okrutnie. Staram się, żeby zawsze te produkty w lodówce były i kupuje je namiętnie. Kocham świeże zioła, biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem oraz cukinię we wszystkich postaciach, mimo że owa bywa bezpłciowa zupełnie. Ostatnio(...)ziół i białego sera. Niestety ani wegańskie, ani bezglutenowe. Jak ktoś kreatywny to zamieni mąkę i znajdzie zastępstwa dla jajek i sera i też będzie ślicznie. Z podanych składników wyszło około 32 placków, zjadło to siedem osób. Jeśli nie macie armii do wykarmienia, to podzielcie składniki przez pół. Do zrobienia placków z cukinii użyłam: 1 kg sera białego półtłustego

ladykitchen
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 215

jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem je w jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem 100 gram twarogu półtłustego. Do mieszanki serów dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego gruzińską sałatką

Wyprawy kulinarne
Odkrywamy kalifornijskie wina II 140

zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze. Importer: Piwnica Wybornych Win Marimar Estate(...)doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni. Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha. Idealne przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni

królestwo garów
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 198

karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody(...)ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni:  sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim... D eser ... który z powodzeniem można przygotować też

bastalena
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 162

Kilka osób zauważyło (co mnie bardzo cieszy i motywuje), więcej się dowiedziało, bo z tej radości pochwaliłam się na FB... więc pora najwyższa napisać i tutaj

bistro mama
Jestem luźny, jestem luźny tak... - Kurczak nadziewany, czyli risotto nel pollo 176

niego egzemplarz nieco włoski. Dzisiejszy wymaga przygotowania: - 1 sporego kurczaka 1,5 do 2kg - 1,5 szklanki ryżu - 1 duże jajko - 50g startego parmezanu - 100g pikantnego sera żółtego (tu: cheddar) - duuuża garść liści bazylii - sól, pieprz - łyżka suszonej bazylii - łyżka oliwy Zaletą tak przygotowanego kurczaka jest możliwość zrobienia  dania nawet 2 dni przed podaniem. Zacząć(...)poleżakować wyluzowany, a dla mnie jest czas na przygotowanie farszu. Ryż gotuję, ale tak by był nadal lekko twardawy. Kiedy przystygnie  dodaję starty parmezan, pokrojony w kostkę ser, lekko poszarpaną bazylię i żółtko . Lekko podsypuję pieprzem, raczej nie solę ze względu na słony parmezan. Ubijam na sztywno białko ze szczyptą soli i także łączę z całością. Kurczaka przed

I tu będę miała takie te
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 208

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego

Słodki Kompromis
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI-  Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past(...)Świeże tofu, czyli ser otrzymywany z mleka sojowego, popularny w całej Tajlandii, jest sprzedawane wprost z otwartych pojemników stojących w ladach chłodniczych, zalane czystą, świeżą wodą. Ma raczej nieokreślony smak, jest za to bogatym źródłem protein i może być przechowywane w lodówce trzy, cztery dni, pod warunkiem że codziennie zmienia się wodę, która je przykrywa. Ser sojowy smażony w głębokim

ClauditteMissCooking
Bakalie nie tylko do ciast ? 143

zdrową przekąskę. 6) Ananas kandyzowany dodaje energii, idealny na przegryzkę i do keksów. 7) Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są do deserów. 8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę. 9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów(...)oraz garść pistacji. Kaszę wymieszać z bakaliami, wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach

Magiczne Życie Marty
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 215

    Na zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha

Qlinarnie i Qlinarnie
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 203

Kalafiora najbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym(...)występuje. Mark Twain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze

Karo in the Kitchen
58 najlepszych przepisów z pomidorami 204

pomidorach Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z czerwonej fasoli z ogórkiem zielonym i pomidorem Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kolorowymi(...)czarnymi oliwkami Sałatka z komosą ryżową, kapusta pekińską i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana

Moja smaczna kuchnia
Rolada serowa 147

Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych oczkach(...)rolowaną formę. Nie przesadzajcie z soleniem mięsa i szpinaku, pamiętajcie, że ser jest już dość słony. Roladę pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut, zawiniętą w papier do pieczenia, po tym czasie kolejne 15-20 odwiniętą z papieru, pilnując by nie przypaliła się, a ponieważ głównym składnikiem jest ser, który ma do tego tendencje- to naprawdę podglądajcie wypiek co kilka

Pichceniomania
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 183

rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut(...)cukrzycy i chorób krążenia.  Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia.  Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej

Qlinarnie i Qlinarnie