salatka z selera - 2511 przepisów (strona:132/168)

Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 239

innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło

Cooking for Emily
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 195

Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy

ladykitchen
Zupa zaklepka kociewska 222

Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół mojej Żony 192

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimne nóżki 93

Zimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.  Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal

Cztery Fajery
Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem 1220

łopatka wieprzowa) 2 jajka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka pietruszki sól, sok z cytryny, granulowany czosnek 1 łyżka oleju     *** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość(...)smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki *** *** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę *** *** Foremkę lub miseczkę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju *** *** Na dnie foremki układamy ćwiartki jajek – żółtkiem do dołu *** *** Na jajkach układamy połowę warzyw z puszki (możemy również wyłożyć

Blog z Apetytem
FIT sałatka jarzynowa w lżejszej wersji :) 248

bardzo dawna i jakoś nigdy go za bardzo nie lubiłam, przez co nie jadłam prawie wcale. Wiadomo, jako dziecko na pewno zjadałam jego minimalne ilości, właśnie np. w takiej sałatce, czy z jajkiem na kanapce, ale na tym był koniec. Jest to produkt, w którym nie widzę nic dobrego. Ale nie napiszę, że nie byłam zainteresowana wersją ekologiczną tego produktu(...)żaden majonez nie jest mi do życia potrzebny 😂 No może jeszcze kiedyś spróbuję wersji wegańskiej, jak zdarzy się taka okazja 😃 Składniki: 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 średnie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone  1/2 standardowej puszki groszku 1/2 standardowej puszki kukurydzy  4 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego  1-2 łyżki majonezu (użyłam Biona

Zdrowie na języku :P
Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem 130

jajka 2 większe marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka pietruszki sól, sok z cytryny, granulowany czosnek 1 łyżka oleju       *** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy(...)żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia *** *** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę *** *** Foremki do galarcików smarujemy cieniutką warstwą oleju *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, przekrawamy na pół i układamy w pojemniczkach – żółtkiem do dołu *** *** Do każdej miseczki

Blog z Apetytem
Przepyszny żurek 188

dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka(...)koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować  jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki. Dodać

Wołowina od rekina
Domowy majonez light 203

Przepis na domowy majonez light, który z powodzeniem może zastąpić kaloryczny, tradycyjny majonez. Świetna alternatywa sosu do świątecznych jajek, szczególnie dla osób, które akurat są na

Dietolog
Schab w Sosie Śmietanowo-Kurkowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Kurkowym) 345

godzinę, a nawet całą noc. K ażdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Obraną marchew i pietruszkę kroimy w grube plastry, seler w grubą kostkę. Gdy już każdą porcje schabu podsmażym y, wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa oraz(...)gotującego się wywaru i przekładamy do przygotowanego sosu kurkowego. Wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut.     Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Jak ugotować rosół – przepis 1643

przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj(...)ugotowaniu przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej niż 1 dzień przechowuj osobno mięso i warzywa, to przedłuży trwałość wywaru. Z warzyw z rosołu możesz zrobić pyszną sałatkę jarzynową . Z mięsa z rosołu możesz przygotować pierogi z mięsem lub krokiety. Mięso możesz zjeść na ciepło jako danie główne, ja najbardziej lubię je z chrzanem i musztardą. Tak zawsze jadło

nietylkopasta.pl
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 217

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chińskie danie z marynowaną piersią z kaczki 125

filety z kaczki 1 op makaronu ryżowego 2 marchewki 1 cebula kawałek selera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej imbir cukier oregano majeranek chili w płatkach 3 ząbki czosnku sos ciemny sojowy sól pieprz pieprz ziołowy oliwa do smażenia Filety z kaczki po oczyszczeniu kroimy w cienkie ukośne plastry. Solimy, lekko posypujemy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym przekładając by mięso(...)mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry kaczki z obu stron po 3 min.  Podajemy porcje makaronu, warzyw i mięsa dodatkowo można podać sałatki w małych miseczkach

Gotowanie jest łatwe
Fasolka po bretońsku 214

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 140

BURRITO „ Z ODZYSKU ” / RESOURCEFUL BURRITO Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu(...)very tasty, for sure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego

Martyna Cooks
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 163

BURRITO „ Z ODZYSKU ” / RESOURCEFUL BURRITO Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu(...)very tasty, for sure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego

Martyna Cooks