Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady(...)mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze do pożądanej grubości. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka
Karo in the KitchenJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masę. Reguluj konsystencję dodając oliwy. Wegetariański sos pomidorowy do spaghetti Składniki dla 4-6 osób: około 8 łyżek oliwy cebula - 1 sztuka marchew - 2 sztuki pietruszka korzeń - 1 sztuka seler - 1 mały 2 puszki pomidorów koncentrat pomidorowy - ewentualnie woda - około szklanka czosnek - 3 ząbki suszone zioła - bazylia, oregano, tymianek świeżo mielony pieprz sól morska do smaku Sos pomidorowy - sposób przygotowania(...)wiórki (na dużych oczkach). Czosnek obierz. Przygotuj praskę do czosnku lub posiekaj go drobno i rozgnieć. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij na niej cebulę. Dodaj startą marchew, pietruszkę, selera i podsmaż razem (kolor marchewki przejdzie częściowo do oliwy). Podlej wodą i podduś. Kiedy warzywa zmiękną, odparuj je nieco. Dodaj pomidory i jeżeli uznasz za konieczne - koncentrat pomidorowy. Dodaj zmiażdżony
Gary Bez dnaSoczewica jest wspaniała Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich są klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie każdego posiłku. Wspaniale
Lamarida.plPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchensumie jakby się uprzeć, to olej robiony jest ze słonecznika, słonecznik to roślina, więc smażenie w roślinie, nawet głebokiej to prawie jak sałatka, a jak wiemy sałatka jest zdrowa i wskazana, a że smażymy w sałatce głównie warzywa, to tempura powinna być podstawą diety każdego. Cztery dziennie porcje warzyw, a co?! Idealna tempura dla mnie, musi być chrupiąca, cieniutka(...)lekką sałatą z sałaty, rukoli, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy. Jak przyprawić warzywa do tempury? Warzywa kroję w jednakowe kawałki, najbardziej lubię cukinie, bataty, kalafior, marchew, cebulę, seler. Warzywa tylko lekko solę. Co zrobić z kurczakiem? Cienko pokrojone kawałki piersi z kurczaka doprawiam solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, najczęściej jest to słodka, mielona papryka, mielony czosnek, kumin, tymianek
ladykitchenzieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu(...)witaminową. Idealna porcja zdrowia! Przepis poniżej. Koktajl owocowy z jarmużem Składniki: 1 duża łodyga jarmużu (bez twardych części) 1 jabłko 2 kiwi 1/2 awokado 1 gruszka 2 gałązki selera naciowego 1 banan 1/2 pomarańczy 2/4 szklanki wody mineralnej Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miksera bądź blendera. Po około 3 minutach mamy gotowy pyszny i zdrowy koktajl! Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeWybierając się w podróż poza wygodnymi butami i wodą warto zaopatrzyć się w jedzenie. Wszak wiadomo człowiek głodny, człowiek zły. Idąc w góry, lecąc samolotem
Czarnawisienkaświąt będzie tak daleko, że strach o tym w ogóle myśleć. Czas powoli przestawiać dietę na potrawy bardziej pożywne i sycące, bogate w składniki odżywcze. Mija czas sałatek i lekkich zup, nadchodzi czas dań rozgrzewających i zawisistych zup. My już tak robimy, gotujemy potrawy treściwe, coraz więcej korzystamy z piekarnika. W sobotę zaprosiliśmy do nas dziadków na obiad, bo dość(...)Pasta z sosem z pure z cieciorki Danie bardzo sycące i zdrowe. Użyliśmy do niego makaronu wzbogacanego w błonnik, który obtoczony jest w bogatym w warzywa sosie z marchewki, selera, pomidorów, szpinaku i cieciorki. Cieciorka gra tu zresztą pierwsze skrzypce. Połowa cieciorki dusiła się razem z warzywami i potem rozgnietliśmy ją na pure. Druga połowa trafiła do piekarnika, gdzie ładnie
Niedzielny kucharzziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace(...)mnie wrażenia. Pozostałe potrawy dały mi całkiem nowe doznania smakowe. Niewątpliwie wrócę tam, by odkryć, co jeszcze Mauritius ma mi do zaoferowania. Rubniki z bakłażana – grillowany bakłażan na sałatce z serem ricotta podawany z sosem słodko-ostrym Mauritius Dream – sałatka z zielonej papai z owocami morza z aromatycznym chesingiem z kolendry i mięty Ratatouille – makaron podawany
Kucharzycapołączenie genialne. Smakuje niemal każdemu. Składająca się z tych składników sałatka caprese to narodowe włoskie danie i jedna z najpopularniejszych przystawek na świecie. Tradycyjną sałatkę, zamiast pokrojonych w plastry składników, możemy podać niekonwencjonalnie, używając pomidorków koktajlowych i mini-mozzarelli, które należy umieścić na wykałaczce. W ten sposób nasza mini-sałatka będzie wygodna do jedzenia (nawet na stojąco), a dodatkowo ładnie(...)/dyni (garść). Na przyjęciach często jako pierwsze znikają sałatki. Sałatka imprezowa powinna być sycąca, ale ciężkie, majonezowe powoli odchodzą do lamusa. Smak sałatce dyktuje odpowiedni dressing. Nie jest łatwo wyważyć jego smak. Jeśli zmieszacie dobrej jakości oliwę z oliwek wraz z wyrazistą pastą z suszonych pomidorów otrzymacie pyszną bazę do sałatek makaronowych. W małej miseczce łączymy dwie czubate łyżki pasty
Poezja smaku