salatka z selera - 2511 przepisów (strona:135/168)

Botwinka. Przepis krok po kroku 159

selera jedna cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego 3-4 ziemniaki 1 duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania   Botwinkę pokrój: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekaj dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera(...)mylona z Burakiem liściowym .) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.   Przepis krok po kroku   Botwinka występuje w sumie przez całe lato

kuron.com.pl
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1245

barszcz dla niemowlaka wprowadzając tylko drobne modyfikacje. Taki barszcz będzie mogło skosztować nawet 6 miesięczne dziecko. Składniki na barszcz czerwony: 5 dużych buraków 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera kawałek pora (około 15 cm) 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majeranku (opcjonalnie) cytryna do smaku Składniki(...)obraną włoszczyznę i cebulę, dodajemy pół łyżki soli i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut). Wyławiamy warzywa i przyprawy i odkładamy na bok (można je wykorzystać do przygotowania sałatki warzywnej). Do wywaru warzywnego dodajemy obrany czosnek, pokrojone buraki i pół łyżki soli. Zmniejszamy gaz i gotujemy bardzo powoli przez 15-20 minut. Tak przygotowany zaczyn na barszcz czerwony zostawiamy

Dieta bez mleka
KOTLETY PRZEMYTNIKA 😉 8466

Wszystkiego dobrego, zdrowego i smacznego w Nowym Roku! Kotlety przemytnika albo kotlety przemytnicze, ponieważ niecnie przemycają dużą ilość warzyw i są na dodatek pyszne! 😋 Smakowały też

Cytryna&Co.
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 188

Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula pieprz sól pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonego czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić(...)długość pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości i "młodości" golonki). Po upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki kurczaka Za oknem tak zimowo, że wzięło mnie na książkę Magdaleny Kordel pt. "Sezon na cuda

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 169

Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 187

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy razem w misce lub niedużym garnku i wlewamy do sałatki. Na końcu wsypujemy pokrojoną wcześniej zieloną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem mieszamy.   Gotową sałatkę podajemy na małych talerzykach wraz z małymi łyżeczkami

Przepisy i porady kulinarne
Co jeść jesienią? 165

najbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta(...)diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu. Woda zdrowia doda

365 dni dookoła kuchni
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 167

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły i oddały płynowi swój smaku, przecedziłam go, pozostawiając w środku jedynie kawałek selera, marchewkę, małą pietruszkę i cebulę- po zmiksowaniu dodały zupie nieco gęstości. Nie chciałam jednak by była przesadnie gęsta, niczym zupa-krem, dlatego nie wykorzystałam wszystkich warzyw. Do około 3 litrów

Pichceniomania
Zupa koperkowa z pulpetami 119

Zupa koperkowa z pulpetami regionalny przepis - zupa klopsowa Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybkie dania lunchbox do pracy: przepisy na zdrowe i oszczędzające czas posiłki 58

papryką, cebulą) i jogurtem naturalnym. Humus z warzywami : Przygotuj humus z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny, soli i pieprzu. Podawaj z pokrojonymi warzywami (np. marchewką, selerem, papryką) do maczania. Jak przygotować lunchbox w mniej niż 30 minut? Chcąc przygotować szybkie dania lunchbox 30 minut , warto zastosować kilka prostych wskazówek: Wybierz przepisy z prostymi składnikami, które(...)cytryny, solą i pieprzem. Wegański makaron z pesto : Ugotuj makaron, a następnie wymieszaj z wegańskim pesto (bazylia, orzechy piniowe, czosnek, oliwa z oliwek, drożdże odżywcze, sól i pieprz). Wegańska sałatka z burakami i orzechami : Ugotuj buraki, a następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z rukolą, orzechami włoskimi, czerwoną cebulą i dressingiem na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Porady

Ugotowane pozamiatane
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich 62

początku w sumie chciałam ją zrobić w klasyczny sposób, bez orzechów i z marchewką. Ale otwierając szufladę z kuchennymi duperelami, zobaczyłam resztkę orzechów włoskich, które postanowiłam dorzucić do sałatki. I specjalnie zrezygnowałam z marchewki, żeby zupełnie odejść od tradycyjnego przepisu. Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich będzie pasować właściwie do większości wytrawnych obiadów. Ja zjadłabym ją nawet z dzisiejszymi(...)minut, żeby smaki się przegryzły. Podobne przepisy: Surówka z ogórków, pora i jabłka Surówka z pora, marchewki i jabłka Surówka z pora i kukurydzy Surówka z pora Surówka z selera, marchewki i pora Surówka z pora, gruszki i marchewki Artykuł Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 212

włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte warzywa i drobno(...)Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax

Codziennik Kuchenny
Łódeczki z ogórków 185

Wychodząc na przeciw potrzebom moich domowników, którzy nie tolerują białka i laktozy, stworzyłam nadzienie typowo warzywne, z delikatnym sosem na bazie oleju i soku z cytryny

Kulinarne przemyslenia
HUMMUS 211

Zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego.  Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny(...)łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą.  Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Najlepsza zupa meksykańska! 242

wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1,5 litra wody lub bulionu 1 cebula 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 nieduże ziemniaki 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1 nieduży seler Pół małego pora 1 dowolna papryka (ja użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)STROGONOW PRZEPIS TUTAJ PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ STROGONOW PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Najlepsza zupa meksykańska! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem