salatka z selera - 2511 przepisów (strona:127/168)

Zakwas buraczany i barszcz czerwony wigilijny. 145

spore marchewki ·         1 średnia pietruszka ·         1 burak ·         ½ selera ·         kawałek pora opcjonalnie ·         4 ziarna ziela angielskiego ·         2 liście laurowe(...)majeranek ·         czosnek ·         sól, czarny pieprz świeżo mielony Sposób przygotowania: Przygotuj wywar warzywny. Seler, marchew, pietruszkę i buraka umyj, obierz  i pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj pora, dosmacz solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zagotuj i gotuj nawet ponad

Z Kuchni Do Kuchni
SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHWI,KUKURYDZY I OGÓRKA KONSERWOWEGO 348

Nie uważacie, że surówki z pekinki są fantastycznym pomysłem na obiadowy dodatek? Mięciutkie, chrupiące, szybkie do zrobienia no i oczywiście pyszne. O ile tylko mamy w

Walijskie Pichcenie
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 266

órka powinna być chrupiąca,  a ziemniak  wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać  pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną  marchewkę  ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i  dusić na małym ogniu ok.30 minut.  -Kiedy(...)włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką

Zakamarki mojej kuchni
Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami – bez tłuszczu 668

robi się sam i to w jednym naczyniu!     Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego 1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka pieczarek pół cukinii pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka mieszanki(...)duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię w grube plastry *** *** Wszystkie składniki przekładamy do foliowego rękawa do pieczenia i dodajemy

Blog z Apetytem
Po prostu... rosół 240

się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.  Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz(...)się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 231

ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz ze skórami,skrzydełkami i kośćmi umieść w dużym(...)Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka

Fiolka w kuchni
Po prostu... rosół 247

się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.  Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz(...)się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Hiszpańskie Pollo Mechado 98

aromat i soczystość. Po marynowaniu kurczaka następuje duszenie go w sosie. Przy takim niebie powstały zdjęcia 🙂 Sos ten jest zazwyczaj przygotowywany na bazie warzyw takich jak cebula papryka marchewka seler pomidory lub nawet owoce takie jak ananas. Te składniki są duszone razem z marynowanym kurczakiem, aby wszystkie smaki się połączyły. Czasami do sosu dodaje się także bulion lub wywar(...)której kurczak jest zawinięty w liście bananowe lub folię aluminiową i gotowany na wolnym ogniu. Pollo mechado jest zwykle podawane z różnymi dodatkami takimi jak ryż fasola tortille lub sałatki. To danie charakteryzuje się głębokim i bogatym smakiem, który z pewnością zadowoli podniebienia każdego smakosza. Hiszpańskie Pollo Mechado Jest również doskonałym przykładem fuzji różnych kulinarnych tradycji, które spotykają się

RafalCook
Surówka z marchewki w trzech kolorach 138

Zwykła niezwykła marchew. W trzech kolorach z dodatkiem oleju sezamowego i ziarenek sezamu. Surówka z marchewki inna niż zwykle. Surówka z marchewki to absolutny klasyk w

Dietolog
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 199

ziela angielskie korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody Wykonanie: 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz ze skórami,skrzydełkami i kośćmi umieść w dużym(...)Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka

U Fiolki
Żurek 151

robiłam, ale moje obawy na szczęście okazały się bezpodstawne. Wyszedł pysznie za pierwszym razem! Kolejna zupa do mojej kolekcji kulinarnej :) Składniki na żurek (5 litrów): 3 lub 4 marchewki seler 3 pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego surowy wędzony boczek ok 25 dag 3 lub 4 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku cebula 1 litr zakwasu na żur (kupiłam(...)kostkę i podsmażyć na nienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania

Karola gotuje
Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej) 197

Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior(...)zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zupa krem z pora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 pory sól himalajska czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1/2 kuminu płatki chili Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce

Kulinarne przygody Gatity
Przepyszna zupa gołąbkowa! 261

tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy(...)POLECAM TAKŻE: ZUPA A’LA STROGONOW PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ STROGONOW PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Przepyszna zupa gołąbkowa! pochodzi

Blog z Apetytem
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 376

Wiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie(...)galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler,groszek konserwowy,ogórki konserwowe,cieniutko pokrojona w plastry szynka,jajka ugotowane na twardo,zielona pietruszka.Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał. Następnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa bez jajek 228

Sałatka jarzynowa kojarzy mi się z dzieciństwem, bo pamiętam, mając te kilka lat, że była przygotowywana na każde święta. Później gdzieś się przejadła, a jej smak przebiły nowe, dotąd mi nieznane jak np. gyros.  Powróciłam do niej kilka lat temu, gdy poznałam swojego Męża ;) Okazało się, że ta najbardziej mu smakuje, więc cóż było zrobić- skoro mówią, że przez(...)Obawiałam się braku jajek, ale teraz już wiem, że spokojnie można  się bez nich obejść. Składniki: 250g marchwi (waga przed obraniem) 250g korzenia pietruszki (przed obraniem) 150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz

Kuchnia w czekoladzie