salatka z selera - 2511 przepisów (strona:119/168)

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 233

każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków. W czasie pieczenia buraków nastawić wywar. Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać(...)wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Ostudzić. Schować w chłodne miejsce na minimum

Moja Delicja
Nabiał jeść czy unikać? 171

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 212

książce, która ostatnio ukazała się na rynku   (klik tutaj) .   Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką(...)kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki

Kulinarne przygody Gatity
Dietetyczny krem z buraków 215

śmietany lub jogurtu. Przepis na Dietetyczny krem z buraków pieczonych Składniki : 2-3 duże buraki (ok. 800 g) 2-3 łyżki suszonych warzyw i ziół, tzw. domowa jarzynka (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, lubczyk, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy) 3 szklanki wody, lub ok. 750 ml gotowego bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz szczypta chili świeża bazylia prażone(...)słonecznika Jak przygotować dietetyczny krem z buraków? Buraki myjemy, osuszamy, pieczemy w piekarniku według tego przepisu . Piekę zawsze ok. 5 dużych buraków, przygotowuję z nich potem różne dania: Sałatkę z buraków, Carpaccio z buraków, chłodnik . Tym razem do pieczenia buraków dołożyłam jeszcze 2 ząbki czosnku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości, każdy ważył ok. 400 g, więc piekłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak gotować rosół? 78

elementem jest długotrwałe gotowanie na niskim ogniu, dzięki czemu wydobywają się z mięsa pełne aromaty i wartości odżywcze. Do przygotowania rosół używa się również warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, selera, cebula oraz zioła i przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie czy pieprz. Dlaczego warto nauczyć się gotować rosół? Przede wszystkim jest to danie nie tylko smaczne, ale również zdrowe(...)cebula 1 mały korzeń selera 2-3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu Sól do smaku Natka pietruszki do dekoracji Instrukcje: Dokładnie umyj mięso i warzywa pod bieżącą wodą. Umieść mięso w dużym garnku i zalej zimną wodą tak, aby je całkowicie przykryć. Dodaj warzywa (marchewki, pietruszki, cebulę, seler) oraz czosnek, liście laurowe

Podstawy Gotowania
Sałatka z czarną soczewicą do lunchboxu 138

Czarna soczewica obok zielonej świetnie nadaje się na sałatki, które można przechowywać w lodówce lub zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo pożywna, smaczna, bogata w białko. Jest najzdrowsza spośród innych ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów. Gotuje się ok 35 minut bez dodatku soli. Po ugotowaniu jest sypka, nie skleja się. Znakomicie wpływa na samopoczucie. 2 szklanki np. takiej(...)czarna soczewica   ugotowanej według opisu na opakowaniu ( ok 3/4 szklanki suchej) cebula łodyga selera naciowego marchewka oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki) klika plastrów łososia koperek Marchewkę, łodygę selera i cebulę (tzw. włoskie sofrito) kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dusimy na chrupko na oliwie kilka minut. Następnie lekko doprawiamy  solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy

AZgotuj!
Sałatka z ananasem -z książki siostry Anastazji 618

składniki 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę 1 por pokrojony drobno 1 jabłko pokrojone w kostkę 3 jajka ugotowane na twardo /potem obrać i zetrzeć na

Moje Wyroby
Sałatka z kuskus, selerem i szynką 371

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filet z kurczaka w marynacie ziołowo - cytrynowej 209

Składniki: 3 małe filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (u mnie gęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce(...)pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania, u nas ryż i sałatka szwedzka . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne hity, nr 2/2015

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z wędzoną makrelą i dynią 177

Ze względu na choróbsko, które mnie dopadło, większość czasu spędzam w łóżku. Nie chcę jednak do niego przyrosnąć, więc co jakiś czas się zwlekam, by przygotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Czerwona soczewica gotowanie 72

CZERWONA SOCZEWICA GOTOWANIE Czerwona soczewica gotowanie - Smaczne i proste przepisy z czerwoną soczewicą. Zdrowe dania, curry, zupy i sałatki. Odkryj idealny sposób na gotowanie soczewicy CZYTAJ WIĘCEJ Czerwona soczewica - Co to jest i jakie ma właściwości? Czerwona soczewica to pyszny, pożywny i wszechstronny składnik, który doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Jej charakterystyczny kolor i łatwa do gotowania konsystencja sprawiają(...)Kolorowa sałatka z czerwoną soczewicą: Składniki: czerwona soczewica, kolorowe papryki, ogórek, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Ugotowaną czerwoną soczewicę wymieszaj z pokrojonymi w kostkę paprykami, ogórkiem i cebulą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz lekko skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, mieszaj delikatnie i sałatka jest

Podstawy Gotowania
Ragu z mięsa rosołowego 202

boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a takie danie stanowi(...)sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy.  Ragu z mięsa rosołowego  Składniki: 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego gałązka rozmarynu liść laurowy 100ml czerwonego wina 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano

Codzienne Gotowanie
Domowa fasolka po bretońsku 203

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 149

średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić do smaku. Na wolnym ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Po ugotowaniu(...)mięsa formować niewielkie pulpety i wkładać i ugotować w wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 169

jest. Ale jajko jest konieczne, w końcu chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Potrzebujemy: Na bulion: 3 l wody 300 g żeberek włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, marchewka) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Pozostałe składniki: 2 słoiki szczawiu z TEGO przepisu 100 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki jogurtu naturalnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz Najpierw(...)będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy

Marder&Marder Manufacture