obiadu zawsze muszę mieć jakiś dodatek. Gotowane warzywa, surówki, sałatki lub właśnie ona - mizeria. ;-) Tradycyjna, choć bardzo ją lubię zawsze wydawała mi się nudna. :-) Dlatego urozmaicam ją jak tylko się da. Dodatek ostrych kiełków rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
Szefowa kuchnisię wiosna. Każdemu z nas brakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Wszystkie warzywa dokładnie
VioletoweKucharzeniesłone smaki składników podkreślone są sosem winegret z czosnkiem i musztardą Dijon. Sałatka zainspirowany przepisem z bloga Filozofia smaku . Składniki: 4 niewielkie ugotowane buraczki 1 szklanka kaszy bulgur 1 puszka kukurydzy 2 kwaśne jabłka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem ½ opakowania kiełków np. brokułu lub rzodkiewki (25g) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Sos winegret z czosnkiem i musztardą Dijon: 2 ząbki posiekanego(...)kostkę. Cebulę dymkę drobno posiekać, a szczypiorek pokroić tradycyjnie. Do buraczków dodać kaszę, kukurydzę, jabłka, dymkę ze szczypiorkiem oraz kiełki i natkę pietruszki. Dodać sos winegret. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce
Trzeci talerzSezon na nowalijki w pełni. Teraz są one zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj proponuję ogórki z rzodkiewkami. Do przygotowania tej smacznej surówki wykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę kroić
Smaki EwySkładniki: 4 garście liści salaty (w 2 kolorach) 2 pomidory 3 ogórki konserwowe 8 rzodkiewek 3 łodygi selera naciowego kilkanaście oliwek czarnych 1/2 malej cebuli 1/2
magiczna kuchnia KasiSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA
SMYKWKUCHNI2 średnie świeże ogórki1/2 dużej czerwonej papryki200 g szynki75 g mozzarelli w bloku1 pęczek szczypiorku1 czerwona cebula5 rzodkiewek2 łyżki mixu sałatkowego Italia z orzeszkami piniisól do
Ewa w kuchniIdealna sałatka na grilla, pasuje do każdego rodzaju mięsa grillowanego. Jest lekka i smaczna, możemy ją też jeść samodzielnie np. na kolację lub do pracy. Składniki: Pęczek rzodkiewek 3 pomidory 2 ogórki zielone 1 cebula Pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka ziół prowansalskich Galeo Pieprz czarny mielony Galeo Sól himalajska Sposób przygotowania: Rzodkiewki oczyszczamy z ogonków, myjemy, ogórki
Bajeczna Kuchniawykonana z pełnoziarnistego pieczywa, z dodatkiem masła, sałaty, szynki lub jajka. Ważne są też inne warzywa: rzodkiewka, pomidor lub papryka. OWOCE: bardzo ważny element drugiego śniadania, powinno się znaleźć w plecaku każdego dzieciaka. Może to być jabłko, banan lub gruszka, lub pyszna sałatka warzywna, np. mandarynka i kiwi, z bakaliami. COŚ SŁODKIEGO: słodkie nie znaczy złe. Zamiast batona lub chipsów
Gotuję TestujęDzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 rzodkiewki 4 pomidorki koktajlowe 2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki pesto z pietruszki sól, pieprz Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij
Czerwień i błękitSkładniki: mała główka młodej, białej kapusty 200 g żółtej fasolki szparagowej, ugotowanej w osolonej wodzie pęczek rzodkiewek 2 pomidory, najlepiej malinowe
Moja smaczna kuchniasałatkowy z ziołami w oliwie -kiełki rzodkiewki do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia i kostki sera. Sos grecki rozpuszczamy z 3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody i 3 łyżkami oliwy z kostek sera, wyciskamy przez praskę czosnek. Polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy
Kulinarne przemysleniaJedna z moich ulubionych sałatek. Po raz pierwszy jadłam ją u cioci, od tej pory gości u mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony(...)minimum 30 minut. Następnie usmażyć na oleju. Jajka i warzywa pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski, dodać przecedzoną kukurydzę, majonez i keczup. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotową sałatkę wstawić do lodówki żeby się przegryzła
Agusiowe smakołykiSkładniki:150 g roszponkijabłko100 g sera gorgonzolapieczona pierś kurczakagarść orzechów włoskichgarść suszonej żurawinygarść kiełków rzodkiewkiDressing:saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazyliąsok z cytrynyłyżeczka musztardysól, pieprzPrzygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnyszczypiorkiem- to nic innego jak kawałek twarogu chudego, ze śmietanką, szczypiorkiem , odrobiną soli i pieprzu sałatka grecka- wiadomo- sałata np.lodowa,oliwki,czerwona cebula itd ponadto użyłam resztki owczej bryndzy, plasterki wędlin, sera dołożyłam zielone oliwki, ogórek,biały i czarny sezam, pomidora i rzodkiewkę, szczypior i bazylię potrzebowałam wafli- użyłam wafli super slim :ryżowe z kaszą gryczaną białą i ryżowe
Z Kuchni Do Kuchni